Seurakunta vastaa pohjoiskurulaisten huoleen Aurejärven hautausmaan haudoista: ”Normaalia ja rauhallista toimintaa, kukaan lähde penkomaan tai mylläämään mitään”

Pohjoiskurulaiset ovat huolissaan Aurejärven hautausmaan vanhojen hautapaikkojen tulevaisuudesta ja siitä, että haudat aiottaisiin hävittää. Viime keskiviikkona Ylöjärven seurakunta suoritti hautausmaalle katselmuksen, jota oli seuraamassa suuri joukko pohjoiskurulaisia.
Aurejärven hautausmaa

Aurejärven hautausmaan vanhojen hautapaikkojen säilyttäminen on saanut paljon kannatusta. (Kuva: Anne-Maija Kivimäki)

 

Ylöjärven Seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikainen, mikä hautausmaan katselmuksessa oli tarkoituksena?

– Katselmus on seurakunnissa aivan tavallinen asia ja sen puitteissa kirkkoneuvosto katsotaan päällisin puolin, missä kunnossa ja millainen hautausmaa on, paljonko siellä on tilaa ja onko kehittämiskohteita.

– Nyt Aurejärven hautausmaan tapauksessa katsoimme lisäksi, missä kulttuurihistoriallisesti merkitykselliset kohteet sijaitsevat ja millaisia ne ovat.

 

Kuinka paljon Aurejärven hautausmaalla on tilaa uusille hautapaikoille?

– Siellä on tällä hetkellä noin 20 paikkaa auki.

 

Kuinka paljon hautauksia Aurejärvellä on vuodessa ja kuinka pitkäksi aikaa vapaat paikat riittävät?

– Joinakin vuosina on ollut toistakymmentä hautausta, joskus vain yksi. Arvioisin, että nuo parikymmentä avointa hautapaikkaa riittävät varmaankin viidestä kymmeneen vuotta.

 

Aurejärven hautausmaalla on paljon vanhoja hautoja, joiden haltijoista ei ole tietoa. Miten seurakunta toimii tällaisessa tilanteessa?

– Yritämme saada kuulutusmenettelyllä tietoon hautojen nykyisiä haltijoita. Näin menetellään kaikilla seurakuntamme hautausmailla, ja kuulutuksia on tehty jo Ylöjärvellä ja Viljakkalassa.

– Kun ihminen ilmoittautuu haudan haltijaksi, hän voi päättää, haluaako hän säilyttää oikeuden hautapaikan hallintaan vai luovuttaako hän haudan seurakunnalle.

– Jos kuulutukseen ei vastata eikä haltijaa löydy, hautapaikan hallintaoikeus raukeaa. Tällöin hauta palautuu seurakunnalle. Silloin se ei ole enää kenenkään hautapaikka.

 

Jos hauta palautuu seurakunnalle, mitä sille tapahtuu?

– Se on monimutkainen prosessi. Pitää ottaa huomioon esimerkiksi se, onko haudan suoja-aika umpeutunut. Sitten pitää miettiä, käytetäänkö ensin loppuun ne hautapaikat, mitä vielä on jäljellä. On myös kartoitettava, missä vaiheessa hautausmaalta loppuu tila.

 

Aurejärven hautausmaalla on museoviraston suojelemia hautoja. Miten seurakunta toimii niiden kanssa?

– Siellä on noin parikymmentä rautaristi-muistomerkkiä ja muistolaattoja sekä kumpuhauta, jotka ovat suojeltuja. Niiden seurakunta antaa olla, eli mihinkään kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ei kosketa.

 

Pohjoiskurulaiset ovat laatineet adressin säilyttääkseen Aurejärven hautausmaan vanhat haudat, joita he pitävät kulttuurihistoriallisesti tärkeinä. Miten seurakunta vastaa adressiin?

– Adressiin en osaa ottaa vielä kantaa, sillä katselmus oli vain osa tätä prosessia ja tiedonhankintaa. Kirkkovaltuusto vastaa adressiin syyskuussa.

 

Onko pohjoiskurulaisten huoli hautojen tulevaisuudesta aiheellinen?

– Olemme yrittäneet välittää sellaista viestiä, että tämän on ihan normaalia ja rauhallista toimintaa, ettei kukaan lähde penkomaan tai mylläämään mitään. Luulen, että tässä on kommunikaatiossa sattunut joku sellainen kohta, jossa on emme ole osanneet antaa oikeaa informaatiota tai sitten on tullut väärinymmärryksiä, joita saattaa joskus sattua.

– Aurejärven hautausmaa on samanlainen kuin seurakuntamme muutkin hautausmaat. Kukaan ei halua tehdä hautausmaasta kyntöpeltoa, vaan tässä on kyseessä hyvin rauhallinen hautaustoiminta.

– Hautaoikeuden haltijoiden selvitys on seurakunnalle kuitenkin ihan normaali toimenpide ja teemme töitä sen eteen, että Aurejärven hautausmaalle voidaan tulevaisuudessakin haudata.

 

Lue myös: Pohjoiskurulaiset uhkaavat erota kirkosta, jos Aurejärven hautausmaan vanhoihin hautoihin kajotaan: ”Seurakunnassa ei ymmärretä, mitä hautausmaa meille merkitsee”

Lue myös: Aurejärven hautausmaan katselmuksen lyhyt aika ihmetyttää

Lue myös: Reilun 600 haudan määräaikainen hallintaoikeus päättyy – seurakunta selvittelee hallinta-ajan jatkamista

Lue myös: Susanna Palmi työskentelee lähellä kuolemaa: ”Välillä kohtaan ihmisiä, jotka ovat menettäneet elämässään kaiken”

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.