Subjektiivinen eduntavoittelu tuhoaa viisut ja musiikin arvoketjun

Virpi Kätkä latasi Huomenta Suomessa, että musiikkibisnes on suossa! Ei siis musiikki, sen kuluttajat tai tekijät.

Monikansallisen pääoman tultua tunneteollisuuteen kansallisen musiikin täydentävä ekosysteemi olisi vaatinut omat edunvalvontarakenteet.

Arvo- ja palveluketju ei ole kestävällä pohjalla ilman reilusti jakautuvaa katetta ja kehittämisen rahoitusta. Taloudellisen ylivoiman käyttö on suuri yhteiskunnallinen ja inhimillinen trauma kaikessa.

Esimerkiksi markkinoille myyty mielikuva siitä, että vain kartellihintainen CD voi olla täysipainoinen, oli ”valeuutinen”.

Tarjonnan yksipuolisuus jätti jopa 10 miljardin vajeen levytuotantomme ekosysteemiin. Kaupalta virhe vei nyt koko bisneksen ja kuluttajilta ostajan oikeudet.

Jos tyhjä CD maksaa euron, niin 20 euron hinta musiikista oli liikaa. Panimokaan ei myy pulloja, vaan sisältöjä.

Kun CD levyn piti kasvattaa musiikin vuosimarkkinat lähemmäs puolta miljardia, alle viidennes toteutui.

Nyt Goldman Sachs ennustaa suoratoiston korjaavan asian, mutta Suomessa on sille pohjoismaiden alhaisimmat käyttäjäluvut.

Maksavia on reilusti alle puoli miljoonaa, koska aikuiset ja lapset on vieraannutettu kulutuksesta.

C-kasetti ja humppabuumi yhdessä kymmenkertaistivat markkinat 70-luvulla. Nytkin enemmistöväestö pitää aktivoida uudelleen kulutukseen.

Pienellä kielialueella sellaiseen pystyvät vain omiin vahvuusalueisiinsa keskittyvät kotimaiset pienlevy-yhtiöt.

Ahneus, monopolit ja kaupan hyllymetrioptimoinnit ajoivat levybisneksen suohon. Artisteiltakin puuttuu kotipesä, kun levyjätit hylkäävät heitä trendi- tai talouspoliittisista syistä!

Muutenkaan heidän osaamistaan ei pitäisi lahjoittaa ulkomaiseen omistukseen vain siksi, ettei Suomessa kyetä rahoittamaan heille levymarkkinointia.

Luovilla aloilla on nähty, että moka on lahja ja nyt se tarvitsee vain nähdä.

Siksi myös rahoituskohdistuksista päättävien viranomaisten pitää rohkaistua kääntämään suunta ja näkemään, mitä musiikki ja sen heijastumat ovat tuoneet esim. Ruotsin kulttuurin ja talouden kehitykselle.

Kotimainen ajattelu toimii Suomen puolesta eikä ketään vastaan.

Erkki Puumalainen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?