Urheilu opetti Toni Lehtimäkeä: Joka kuuseen kurkottaa, voi kuuta koskettaa

Ihmisiä ja yrityksiä voi johtaa näiden vahvuuksiin keskittymällä. Tämä johtaa parempaan lopputuloksen kuin heikkouksien vahvistaminen, lupaa ylöjärveläislähtöinen, positiivisen psykologian asiantuntija, Toni Lehtimäki.

Kannattaa keskittyä aina siihen, mihin voi itse vaikuttaa, ja tehdä parhaansa, Lehtimäki sanoo kannustavasti.

Moni muistaa Lehtimäen maantiepyöräilijänä, jonka pyöräilyura huipentui maajoukkue-edustukseen Portugalin EM-kilpailuissa vuonna 1999 ja Kortteliajon Suomen mestaruuteen 2004.

Nykyisin Lehtimäki ammentaa pyöräilyvuosistaan saamiaan oppeja työssään ja opinnoissaan.

– Urheilu on opettanut päämäärätietoista ja tavoitekeskeistä ajattelua, ja kovaa työntekoa. Urheilu on myös opettanut itseensä uskomista ja luottamista erityisesti silloin kun asiat eivät mene suunnitellulla tavalla, Lehtimäki sanoo.

Kouluttajaksi ja asiantuntijaksi

Lehtimäki on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja soveltavan positiivisen psykologian ja valmennuspsykologian maisteri. Jälkimmäistä hän opiskeli Itä-Lontoon yliopistossa. Positiivisesta psykologiasta hän innostui Tampereen yliopiston kurssilla ja teki aiheeseen liittyvän gradun Telialle. Gradussa hän tutki työn imua ja psykologista pääomaa. Lehtimäki asuu Vaasassa tyttöystävänsä Lindan kanssa.

– Koulutan ja valmennan ihmisiä ja yrityksiä positiivisen psykologian tiimoilta. Tänä vuonna olen myös opettanut itsensä johtamista Vaasan yliopistossa, hän kertoo.

Lisäksi Lehtimäki tekee tohtoriopintoja Vaasan yliopistossa henkilöstöjohtamisen tutkimusryhmässä ja suorittaa opettajan pedagogisia pätevyysopintoja Tampereella.

Ei pelkkää positiivista ajattelua

Positiivinen psykologia on muutakin kuin positiivista ajattelua. Siihen sisältyy esimerkiksi omien vahvuuksien tiedostaminen ja niiden käyttöönotto, tunneälykkyys ja psykologinen pääoma.

– Positiivinen psykologia keskittyy ihmisen hyvinvointiin, vahvuuksiin, voimavaroihin ja näiden edistämiseen, Lehtimäki kertoo.

– Haluan viedä positiivisen psykologian sanomaa eteenpäin ja auttaa muita valjastamaan täyden potentiaalinsa ja tulemaan parhaiksi versioiksi itsestään. Meissä jokaisessa on valtava määrä sellaisia voimavaroja, joita emme ole välttämättä itse tiedostaneet ja ottaneet huomioon.

Negatiiviset tunteet pitää käsitellä

Tehdessään valmennusyhteistyötä Frankfurtissa sijaitsevan iQ athletikin kanssa vuosina 2013–2014, Lehtimäki sai yhdistää kaksi intohimoaan, pyöräilyn ja saksan kielen. Yhteistyö huipentui Ylöjärvellä Kortteliajon SM-pronssiin vuonna 2013. (Arkistokuva)

Urheilu on opettanut Lehtimäkeä kohtaamaan haasteita ja vaikeuksia. Nämä ovat myös positiivisen psykologian teemoja.

– Negatiivisia tunteita ei saa jättää huomioimatta. Voi olla jopa haitallista sanoa, että ”ajattele positiivisesti, kyllä se siitä”. Tunteen taustalla olevat asiat tulisi tiedostaa, tunnistaa ja selvittää. Negatiivinen tunne pitää kohdata ja hyväksyä, jotta se alkaa menettämään otettaan.

Kun menemme vaikeuksien läpi, meidän tulisi oppia ja kasvaa prosessin myötä.

– Ne voivat olla loppupeleissä meidän isoimpia siunauksiamme, Lehtimäki sanoo.

Kun vaikeudet on käsitelty, voimme niiden tuomien kokemusten avulla auttaa muita omassa ja yrityselämässä.

Yritykset hyötyvät

Yritykset voisivat hyötyä positiivisen psykologian keinoista paljon nykyistä enemmän. Kun työntekijöiden ja organisaation tavoitteet ovat yhteiset myös tunnetasolla ja työntekijöiden vahvuuksia vahvistetaan, työn tulokset paranevat.

– Täällä lähdetään kehittämään heikkouksia minimitasolle. Paljon pitemmälle päästäisiin, jos keskityttäisiin ihmisten vahvuuksiin, Lehtimäki kannustaa.

Sillä, että työntekijät pystyvät itse vaikuttamaan työnsä sisältöön on positiivinen vaikutus yrityksen tulokselle ja työntekijöiden hyvinvoinnille: tuottavuus lisääntyy ja sairauspoissaolot vähenevät.

– Haluan tuoda enemmän vahvuuksia ja tunnepuolta tähän mukaan, Lehtimäki kertoo.

Peruspessimististä peruspositiiviseksi

Miten sitten peruspessimisti suomalainen voi saavuttaa positiivisen elämänasenteen?

– Kannattaa kiinnittää huomiota omiin pieniinkin onnistumisiin. Näitä voi vahvistaa vaikka kirjaamalla niitä ylös ja palkitsemalla itseään. Peruspessimisti ei välttämättä tiedosta onnistumisiaan, eikä välttämättä ota niistä ”kunniaa” itselleen, Lehtimäki sanoo ja jatkaa:

– Oma onnistuminen voi olla kovan työn ja aherruksen tulosta. Kun ihminen huomaa tämän, hänen optimistisuutensa lisääntyy. Tämä ilo kannattaa jakaa muiden kanssa. Tällä ei ole mitään tekemistä henkseleiden paukuttamisen ja itsekehun kanssa, vaan kunnian ottamista itselle silloin kun siihen on nähty vaivaa ja tehty töitä. Muita voi rohkaista omalla onnistumistarinalla.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.