Pohjoiskurulaiset uhkaavat erota kirkosta, jos Aurejärven hautausmaan vanhoihin hautoihin kajotaan: ”Seurakunnassa ei ymmärretä, mitä hautausmaa meille merkitsee”

Pohjoiskurulaiset ovat keränneet nimiä nettiadressiin säilyttääkseen Aurejärven vanhat hautapaikat. Keskiviikkoiltana järjestetään pikainen katselmus, jossa seurakunta selvittää, mitä haudoille tehdään.
Aurejärven hautausmaa

Aurejärven hautausmaan vanhojen hautapaikkojen säilyttäminen on saanut paljon kannatusta. (Kuva: Anne-Maija Kivimäki)

Aureslaiset ovat loukkaantuneet ja huolissaan Ylöjärven seurakunnan aikomuksesta hävittää Aurejärven hautausmaan vanhat haudat.

Viime syksynä seurakunta ilmoitti, että haudat, joiden määräaikainen hallintaoikeus on päättynyt, siirtyvät seurakunnalle, ellei haltija ensi vuoden aikana jatka hallintaoikeutta. Seurakunta perusteli tuolloin päätöstään hautapaikkapulalla. Aureslaiset eivät tätä väitettä ostaneet.

– Hautausmaan vanhaan osaan haluttiin siis tilaa arkkuhautauspaikoille, vaikka hautapaikoista ei todellakaan ole pulaa. Hautausmaalla on muutama hautaus vuodessa ja nekin tehdään sukuhautoihin.

– Seurakunta oikaisi myöhemmin, että heillä oli virheellistä tietoa asiasta, Kotiseutuyhdistys Taistelijan talo -palveluyhdistyksen sihteeri Anne-Maija Kivimäki kertoo.

Allerkirjoituksia Amerikasta asti

Oli hautausmaalla ruuhkaa tai ei, on vanhojen hautapaikkojen kohtalo silti edelleen auki.

Siksi Kivimäki ja 352 muuta hautausmaan puolesta taistelevaa ovat allekirjoittaneet adressin, jossa vaaditaan vanhojen hautapaikkojen säilyttämistä.

– Monet ovat seurakunnan aikeista kauhuissaan. Allekirjoituksia on tullut adressiin Amerikasta asti.

Kivimäki ei ymmärrä, miksi seurakunta tahtoo yhä tehdä tilaa Aurejärven hautausmaalle vain sen vuoksi, että muissa Ylöjärven hautausmaissa on pulaa hautapaikoista.

– Meitä ärsyttää, että jos Ylöjärvellä on ruuhkaa, niin sitten tasa-arvon nimissä täälläkin on. Seurakunta ei hyödy hautojen hävittämisestä taloudellisestikaan mitään. Jos hautoihin kajotaan, uhkaa moni erota kirkosta, mikä on surullista. Suuttumus on siinä kohtaa vain niin kova.

Lue myös: Seurakunta vastaa pohjoiskurulaisten huoleen Aurejärven hautausmaan haudoista: ”Normaalia ja rauhallista toimintaa, kukaan lähde penkomaan tai mylläämään mitään”

Haudoissa pohjoiskurulaisten juuret

Miksi pohjoiskurulaiset sitten ovat valmiita tappelemaan yhden hautausmaan vuoksi?

Kivimäen mukaan haudat pitää jättää koskemattomiksi ensinnäkin siksi, että niillä on paikallisille ihmisille valtava merkitys.

– Haustausmaa yhdistää meitä kurulaisia ja jo täältä pois muuttaneita. Hautojen säilytys on kulttuuriperintömme vaalimista ja identiteettimme vahvistamista. Hautausmaassa on meidän aureslaisten juuret.

Hän myös korostaa pohjoiskurulaisten vahvaa tunnesidettä hautoihin.

– Siellä ei ymmärretä, mitä hautausmaa meidän yhteisölle merkitsee. Jos hautausmaakin menee, murenee kaikelta pohja, hän huokaa.

Kivimäki huomauttaa, että vanhat haudat ovat merkityksellisiä myös matkailun näkökulmasta.

– Tämähän on mittaamattoman arvokas kohde tulevaisuuden näkökulmasta. Keski-Euroopassakin on kaupungeissa hautuumaita, jotka saavat olla hoitamattomina, koska ne ovat matkailukohteita.

Keskiviikkona 14. toukokuuta klo 16.30 Aurejärven hautausmaalla järjestetään seurakunnan katselmus, jonka jälkeisessä kirkkoneuvoston kokouksessa tehdään päätöksiä hautausmaan vanhojen hautapaikkojen suhteen. 

Fakta: Aurejärven vanhat hautapaikat

  • Vanhoja hautoja on yhteensä 237 kappaletta.
  • Niistä osaan on haudattu jo ennen kirkon rakentamista eli ennen vuotta 1922.
  • Hautojen joukossa on myös vanha kumpuhauta, joka on suojeltu kohde.
  • Museovirasto on luokitellut Aurejärven kirkon ympäristöineen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Lue myös muut jutu aiheesta: Seurakunta vastaa pohjoiskurulaisten huoleen Aurejärven hautausmaan haudoista: ”Normaalia ja rauhallista toimintaa, kukaan lähde penkomaan tai mylläämään mitään”

Mielipidekirjoitus: Aurejärven hautausmaan katselmuksen lyhyt aika ihmetyttää

Susanna Palmi työskentelee lähellä kuolemaa: ”Välillä kohtaan ihmisiä, jotka ovat menettäneet elämässään kaiken”

Reilun 600 haudan määräaikainen hallintaoikeus päättyy – seurakunta selvittelee hallinta-ajan jatkamista

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.