Viisi tarinaa uudesta alusta – ”Mediassa voisi olla enemmän tarinoita aikuisopintojen onnistumisista ja epäonnistumisistakin”

Uusi sivu elämässä. Sitä uusien opintojen aloittaminen on monelle aikuiselle, joka palaa takaisin koulun penkille. Moni ei kuitenkaan tiedä mitä kaikkia koulutusmahdollisuuksia kotipaikkakunnalta löytyy.

Kaija Kankaanpää työskentelee Tredun opinto-ohjaajana.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa työskentelevä opinto-ohjaaja Kaija Kankaanpää toivoisi, että tietoisuutta koulutustarjonnasta voitaisi kasvattaa. Yli 21-vuotiaita opiskelijoita Ylöjärven Tredun toimipisteellä on tällä hetkellä 140, joista 31 on kotipaikkakuntalaisia.

– Mahdollisuuksia koulutukseen on paljon, mutta meistä täällä Tredulla tuntuu siltä, että Ylöjärvellä ja ympäristökunnissa ei tiedetä mitä tällä hetkellä aikuisille on koulutuksen saralla tarjolla.

– Ylöjärvellä voi kaikissa tutkinnoissa opiskella aikuisopiskelijana, eikä aina välttämättä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan koulutuksen merkeissä, Kankaanpää sanoo.

Kankaanpää näkee, että vastuu tiedottamisesta voisi kantaa myös muut kuin itse koulutusta järjestävät tahot.

– Näen median keskeisen roolin koulutuksen ja mahdollisuuksien tiedottamisessa. Mediassa voisi olla enemmän tarinoita aikuisopintojen onnistumisista ja epäonnistumisista.

Informaation kulkua heikentää myös sekava hakujärjestelmä, joka toimii valtakunnallisesti. Ylöjärvellä toivottaisiin selkeämpää järjestelmää, jotta tarjonta kohtaisi tarvitsijan paremmin.

– Toiveena on, että järjestelmään saataisiin yhteishakujen lisäksi jatkuvat haut. Tällä hetkellä hakijoiden on etsittävä jatkuvien hakujen koulutuksia jokaisen koulutuksen tarjoajan omilta nettisivuilta.

Paremman tiedottamisen ohella Kankaanpää toivoo rohkeutta opintoihin hakeutumiseen.

– Ne aikuiset jotka soittelevat minulle, pohtivat usein omaa osaamistaan opiskelutaitojaan ja omaa pystyvyyttään. Kannattaa vain luottaa itseensä, ajatella opiskeluita uutena mahdollisuutena. Me emme oleta hakijan taidoista mitään. Tärkeintä on motivaatio ja innostus oppimiseen. Me opetamme kyllä kaiken tarvittavan.

Eniten aikuisopiskelijoita jännittää tietotekniikka ja digitaalisessa maailmassa pärjääminen. Omat taidot saattavat vertautua diginatiiveihin. Kankaanpää näkee kuitenkin vanhemmasta iästä olevan etua muissa lähtökohdissa.

– Aikuisopiskelijoilla on usein hyvin selkeä kuva siitä, mitä he haluavat. Heillä on enemmän työ- ja elämänkokemusta, jonka vuoksi alan valinta on usein varmempaa kuin nuorilla, jotka saattavat vielä hakea paikkaansa.

– Toisaalta aikuiset haastavat opettajia, koska heillä on jo kerääntynyt paljon tietoutta ja kokemusta. Tämä tuo säpinää myös henkilökunnan arkeen ja mekin skarppaamme sitä kautta koko ajan.

Uusi suunta työelämään

Kirsi Kuusiniemi valmistui viime vuonna laitoshuoltajaksi.

Koulutuskeskus Valo on erityinen oppilaitos. Saman katon alta löytyy lukio ja ammattiopisto, joka tarjoaa koulutusta nuorten lisäksi myös aikuisopiskelijoille. Keskiviikkoaamuna rakennuksen valoisassa ryhmätyöhuoneessa istuu Tredun entisiä ja nykyisiä aikuisopiskelijoita. He kaikki tekivät rohkean päätöksen etsiä itselle mieluinen työpolku.

– Olin pidemmän aikaa kypsytellyt asiaa. Päätös ei tapahtunut hetkessä ja se vaati paljon etsimistä. Valitsin alan jossa pääsee nopeasti työelämään ja missä pääsen pois istuma-asennosta.

52-vuotias Kirsi Kuusiniemi teki 30 vuoden uran toimistossa, jossa päivät vietettiin tuolilla. Sitten Kuusiniemi päätti, että toimistotyö saa riittää. Viime vuonna toimitilahuoltajaksi valmistunut työskentelee tällä hetkellä siivoojana SOL-yritykselle.

Tiina Levonen taas halusi haastaa itsensä.

– Kyllä se rohkeutta vaati. Minulla on kolme suhteellisen pientä lasta ja arki pyöriteltävänä, joten opintoihin hakeutuminen oli hyppy tuntemattomaan. Olen kuitenkin todella onnellinen, että olin rohkea ja tein päätöksen lähteä opiskelemaan, kertoo vuoden alussa merkonomin opinnot aloittanut.

– Aikuisopiskelijoihin onneksi suhtaudutaan todella joustavasti. Jos poissaoloja syntyy lapsen vuoksi on tämä täysin ymmärrettävää, Nokialla asuva 35-vuotias Levonen kertoo.

55-vuotias Jaana Rossi-Mäkinen työskenteli Levosen tavoin pitkään kaupan alalla. Hän taas päätti vaihtaa täysin suuntaa hakeutumalla lähihoitajaksi, joka ammattina oli ollut mielessä jo nuoruudessa. 20 vuotta nuorempi Reinhold Hintzell hakeutui samalle opintolinjalle vakaan ammatin ja henkilökohtaisen kiinnostuksen vuoksi.

Jaana Rossi-Mäkinen vaihtoi terveysalaan.

– Olen tehnyt sitä sun tätä, eikä se ole tuntunut koskaan kovin vakaalta. Tällä alalla on töitä, joten päätin hakea Tredulle opiskelemaan. Jatkan tästä opintoja mielenterveyteen liittyen, Hintzell kertoo.

– Minä taas kypsyttelin aika kauan ajatusta uudesta ammatista. Sain tärkeää tukea kotijoukoilta, Rossi-Mäkinen pohtii.

Joukon nuorin muutti pääkaupunkiseudulta Ylöjärvelle, jossa hän opiskeli ammattikorkeakoulussa muutaman vuoden.

– Olin myös muutaman vuoden kiinni työelämässä. En kuitenkaan tuntenut edistyväni, joten lähdin harkitsemaan uusia opintoja ja paikkakunnan vaihtoa.

– Minulle oli helppoa vaihtaa maisemaa, kun muutin yksikseni. Oli vain päätettävä, mikä ala minua kiinnostaa. Valmistuin 2017 metsäkoneasentajaksi täällä Ylöjärvellä ja olen tyytyväinen opintoihin, Volvolle työllistynyt 30-vuotias Teemu Onnela kertoo.

 

 

 

Tiina Levonen aloitti liiketoiminnan perustutkinnon tammikuussa.

Teemu Onnela opiskeli metsäkoneasentajaksi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.