Hälyttäviä liikkumislukemia

Kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Käydyssä keskustelussa kävi selväksi, ettei lasten ja nuorten liikkuminen ole Ylöjärvellä yhtään sen paremmissa kantimissa kuin muuallakaan Suomessa. Tämä on asia, josta puhutaan jatkuvasti, mutta ei vieläkään tarpeeksi voimakkain sanankääntein. Lasten ja nuorten liikkumisen vähyys on iso ongelma, joka aiheuttaa vuosien saatossa vielä isompia ongelmia.

Suositusten mukaan lasten ja nuorten tulisi liikkua vähintään tunti päivittäin ja harrastaa kolme kertaa viikossa raskasta liikuntaa. 7-18-vuotiaiden tulisi liikkua vähintään yhdestä kahteen tuntia päivittäin monipuolisesti.

Viime vuonna julkaistun Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimuksen mukaan 7-vuotiaista suomalaislapsista liikuntasuosituksen saavuuttaa vielä noin 70 prosenttia ja 9-vuotiaistakin puolet. Mutta 13-vuotiaista liikuntasuosituksen saavuttaa enää viidesosa ja 15-vuotiaista vain joka kymmenes.

Lapset ja nuoret viettävät yli puolet valveillaoloajastaan joko istuen tai makuulla. Ruutuaikaa kertyy valtaosalle lapsista ja nuorista varsin runsaasti.

Lukemat ovat hälyttäviä.

Ylöjärvelläkin on syytä miettiä, miten lapset ja nuoret saadaan liikkumaan nykyistä enemmän. Liikkuminen on ennaltaehkäisevää toimintaa, jonka avulla säästyy pitkä penni ja vältytään monelta murheelta.

Päättäjien ja kaikkien muidenkin toimijoiden kannattaa pohtia, voisiko lapsia ja nuoria rohkaista, kannustaa ja välillä jopa käskeä liikkumaan nykyistä enemmän. Tämä vaatii tietenkin myös mahdollistamista. Liikuntapaikkojen ja -mahdollisuuksien on oltava monipuolisia ja vieläpä suhteellisen edullisia.

Tämä on asia, johon kaupungin varoja kannattaa ehdottomasti käyttää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.