Ylöjärvellä pula sosiaalityöntekijöistä – Soten kaatuminen toi rekrytointitarpeen

Ylöjärven kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2019-2022. Suunnitelman herättämässä keskustelussa esiin nousi huoli lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden vähäisestä määrästä.

Valtuustossa pidettiin 16 puheenvuoroa Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta.

Terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti totesi, että Ylöjärvelle tarvittaisiin lisää lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä ja sosiaaliohjaajia. Niiden rekrytoiminen ei ole kuitenkaan kovin helppoa, koska esimerkiksi Tampereellakin on kova pula sosiaalityöntekijöistä. Vaikeudet alkoivat, kun soteuudistus kaatui maaliskuussa.

– Meille piti tulla Pirkanmaan yhteinen sote ja nämä sosiaalityöntekijäasiatkin piti hoitua maakunnan toimesta. Siksi meillä ei ole ollut suunnitelmia siitä, miten paljon sosiaalityöntekijöitä palkataan. Nyt olemme soten kaatumisesta lähtien työstäneet asiaa ja onnistuttu rekrytoimaan sosiaalityöntekijöitä. Ensimmäinen rekrytointi ei kuitenkaan ollut onnistunut ja tällä viikolla rekrytoidaan uutta sosiaalityöntekijää, Santalahti selvittää.

Hän kuitenkin muistutti, ettei kaikkia tarvittavia sosiaalityöntekijöitä voida ehkä rekrytoida kovin pikaisesti.

– Asiaa täytyy katsoa tulevan talousarvion yhteydessä. Kaikkia ei voida kerralla saada, koska muuten ei sitten osteta yhtään kuorma-autoa eikä tehdä yhtään kevyenliikenteenväylää, Santalahti muistutti talouden tosiasioista.

Kokoomuksen valtuutetun Erja Pelkonen uskoo, että rekrytointiongelma voidaan ratkaista.

– Ongelma on hankala, mutta täällä on saatu muidenkin ammattiryhmien rekrytointiongelmia korjattua, joten luotan, että tämäkin saadaan. Lastensuojelu tuottaa paljon psykiatrisen hoidon tarvetta, Pelkonen sanoi.

Hän muistutti, että lasten pahoinvoinnin suurimmat syyt ovat vanhempien päihde- ja väkivaltaongelmat. Perheillä on tarvetta monenlaiselle avulle.

– Tuoreen sosiaali- ja terveysministeriön raportin mukaan sosiaalityötekijää kohden sopiva asiakasmäärä olisi 25 asiakasta. Tämän laskukaavan mukaan Ylöjärvellä pitäisi olla kymmenen sosiaalityöntekijää, kun tällä hetkellä heitä on viisi, Pelkonen kertoi.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jenni Kiiskinen sanoi, että lasten ja nuorten taustoilla syntyviä hyvinvointieroja pitää tasata paremmin ja varmistaa se, että kaikilla on mahdollisuus ja kannustus harrastamiseen.

– Pitää nähdä liikkuminen yhdyskuntarakenneasiana. Millaista liikkumista kannustetaan ja millaiseen liikkumiseen tarjotaan mahdollisuuksia? Mahtaisiko tältä porukalta löytyä tarvittavaa rohkeutta ja tahtoa kyseenalaistaa sellaiset käytännöt, jotka eivät nykymaailmassa tuota tarpeellisen tehokasta tulosta liikkumisen lisäämisen osalta? Kiiskinen kysyi.

Keskustan valtuutettu Riitta Koskinen kommentoi niin ikään, että moni lapsi ja nuori jää liikuntaharrastuksen ulkopuolelle rahavaikeuksien takia. Keskusta jättikin maanantaina valtuustoaloitteen maksuttomien liikuntamahdollisuuksien järjestämisestä 11–19-vuotiaille nuorille Ylöjärvellä.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juho Ojares muistutti, että Ylöjärvellä on jo nyt erinomaiset puitteet harrastaa liikuntaa monipuolisesti.

– Mikään ei kuitenkaan muutu, jos asiaan ei puututa kotona. Jos lapsia ei rohkaista tai lopulta käsketä liikkumaan, eivät he mihinkään lähde pleikkareiden äärestä, Ojares totesi.

Keskustan valtuutetun Risto Konttisen mukaan todella tärkeä asia on se, miten harrastusmahdollisuuksien äärelle pääsee.

– Rakennetaanko kymmenen kilometriä ratikkakiskoa keskelle peltoa vai tehdäänkö sata kilometriä pyöräteitä, laitetaan lastensuojeluasiat kuntoon ja ostetaan vaikka kuorma-auto? Tässä on pohdittavaa, kun isoja päätöksiä tehdään, Konttinen linjasi.

Keskustelun lopussa kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti kertoi, että sivistysosaston talousarviovalmistelussa on jo otettu huomioon muun muassa harrastuspassi, varhaiskasvatuksen perusopetuksen toisen asteen liikuntapolku, liikkuva nuorisotyö, alle 18-vuotiaiden nuorten kesätyömahdollisuudet, yhteisöllisyyden lisääminen sekä ehkäisevä päihdetyö.

Maanantaina valtuustossa hyväksyttiin lisäksi Ylöjärven hyvinvointityönraportti 2018 sekä varahenkilöjärjestelmä perusturvaosastolle. Sen sijaan suunnitelma ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tukemiseksi 2019–2022 palautettiin valmisteluun.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.