Ylöjärveläistaitureiden upea taistelu tuotti hienon tuloksen – ”Zaytsev”, ”Arvid” ja ”Tepanahijeviç” tulessa

Ylöjärven Ryhdin kasvatit Niilo ”Zaytsev” Nurmi, Ville ”Arvid” Järnvall ja Miko ”Tepanahijeviç” Köykkä pelasivat menneen kauden Kuopiossa Puijo Wolleyn riveissä, koska Tampereen alueelta ei saatu tänä vuonna kasattua omaa A-poikien lentopalloryhmää.

Libero Niilo Nurmi (vas.), yleispelaaja Ville Järnvall (oik.) ja keskitorjuja Miko Köykkä (sylissä) pelasivat hienon kauden.

Puijo lähti ilman suurempia tavoitteita kauteen. Kauden mittaan joukkueen valmentaja, Suomen maajoukkueen kapteeninakin toiminut Jukka Lehtonen sai ryhmän toimimaan erinomaisesti.
Puijo voitti viimeiset kaksi A-poolin turnausta ennen lopputurnausta, joten lopputurnauksessa mahdollisuudet olivat hyvät. Vastustajajoukkueet saivat täydennysmiehiä päättyneistä miesten liigoista, joten tiedossa oli, että lopputurnauksen taso tulee nousemaan huomattavasti.

SM-lopputurnaus pelattiin Kuopiossa viime lauantaista sunnuntaihin. Lopputurnauksen kahdeksan joukkuetta oli jaettu kahteen alkulohkoon, joista molemmista kaksi parasta pääsivät sunnuntain välieriin.

Puijo aloitti Pieleveden Sampoa vastaan uneliaasti ja Sampo vei pelin selvästi 0–2 (15–25, 16–25). Kaksi seuraavaa alkulohkon peliä Puijon oli käytännössä voitettava, jotta mahdollisuudet välieriin aukeaisivat. Toisessa pelissään Puijo voitti Nurmon Jymyn toisen erän pienestä notkahduksesta huolimatta ansaitusti 2–0 (25–17, 28–26).

Kova taistelu kovassa paikassa

Päivän viimeisen ottelun Puijo pelasi Kempelettä vastaan. Pelin voittajan odotettiin etenevän välieriin, koska samaan aikaan pelattavassa ottelussa Sammon oletettiin voittavan Nurmon Jymyn ja samalla koko lohkon, mikä tapahtuikin.

Pelitilanne ailahteli puolelta toiselle. Puijon 9–5-johtoasema vaihtui nopeasti 9–11-takamatkalle. Päävalmentaja Lehtonen teki joukkueen hengen kannalta muutaman taktisesti onnituneet vedon.
Kahdessa ensimmäisessä pelissä huilannut Tero Hakulinen nostettiin kentälle ja pelin alussa pahasti epäonnistunutta Valtter Pennasta ei vaihdettukaan pois, vaikka vastustaja sai viidesti peräkkäin pisteen Valtterin joko lyödessä ulos tai torjuntaan.

Hakulisen käsi teki tuhoa tasaisesti erän puoliväliin saakka. Tasatilanteeseen kipuaminen kesti pitkään. Tilanteessa 17–17 jatkettiin vuorotellen pisteen johdossa pitkälle jatkopalloille. Pennasen tulikuuma moukari oli erän lopussa liikaa vastustajalle ja erä tuli Puijolle 28–26.

Toinen erä alkoi Puijon painostuksella. 10–5-tilanteessa nähtiin päivän ratkaiseva ja upein palloralli. Kempele sai hengen päälle, passari hajotti Puijon torjunnan ja joukkue hyökkäsi tyhjältä verkolta moneen otteeseen. Pahaa teki katsomossa, kun libero Nurmi oli hakemassa peippiä keskitorjujan takaa, joka oli jo pelattu ulos.

Vastustajan keskihyökkääjä vetikin tyhjältä verkolta käden tyhjäksi, mutta panssarijääkärikomppaniassa palvelevan upseerikokelaan rintapanssarista pallo pomppasi suoraan vastustajan puolelle. Muutama haamupelastus samassa pisteessä vielä päälle ja tilanne oli 11–5. Kempeleen puolelta ”kuului napsahdus” ja erä oli taputeltu Puijon voittaessa 25–13 ja edetessä sunnuntain välieriin.

Ottelupalloja toisensa perään

Sunnuntain välieriin Puijo saapui paremmin valmistautuneena kuin Vammalan Lentopallo ja johti erää jo 15–9. Puijo oli jo luuttuamassa VaLePalla lattiaa, kunnes VaLePa alkoi pelata pelkästään 212-senttisen Aaro Nikulan kautta. Loppuerän Nikula löi maksimitehoilla torjunnan yli, ohi ja käsistä tarvittavat pisteet ja erän VaLePalle 23–25.
Toisessa erässä VaLePa aloitti 0–5 johdolla. Tästä Puijo ei enää noussut ja toinenkin erä meni VaLePalle luvuin 13–25.

Pronssipeliin Puijo sai vastaansa Kauhavan Wisan. Ensimmäisestä erästä ei jäänyt mitään jossiteltavaa. Kauhava vei sen 19–25. Toinen erä olikin sitten lentopallon galleriatavaraa. Viimeistä A-juniorivuottaan pelaavat Järnvall ja Nurmi ruoskivat koko nuoren kuopiolaisjoukkueen mahtavaan pelihurmokseen.

Pelitilanne aaltoili puolelta toiselle. Molemmat joukkueet johtivat vuorollaan erää jopa neljällä pisteellä. 20–24-tilanteessa Kauhavalla maistui jo pronssi huulillaan, mutta Puijon pojat olivat eri mieltä. Järnvall puhalsi katsomossa kannustaneen kuopiolaisgrillin tulille.

Turnauksen upein erä oli nyt vasta alkamassa. Kauhavalla oli kaikkiaan 10 ottelupalloa, mutta puijolaiset olivat kentällä kuin mahanalus jalkoja täynnä. Jalkapallo termein Kauhava ei saanut enää edes avopaikasta sisään.

Miko Köykkä torjui ja vaimensi. Nurmi, Järnvall ja Hakulinen nostivat ja kaivoivat kaiken, mikä oli ylös kaivettavissa. Puijon tulivoima oli armotonta, kun kotiyleisö huusi kitapurjeet punahehkussa. Puijo päätti erän lopulta makealla Pennasen lyönnillä. Erä Puijolle numeroin 31–33.

Omaa A-tyttöjen SM-turnaustaan hienosti pelanneet Ylöjärven Ryhdin A-tytöt ehtivät Live Streamin kautta seurata myös tätä peliä, jonka jännitys kuuleman mukaan ylitti jopa omien pelien tapahtumat Salossa.

Kolmas erä eteni tasaisissa merkeissä Kauhavan 7–8-johtoasemaan saakka. Sitten Kauhava nykäisi. Peli oli kohta 8–13 ja 9–14. Lentopallon hienous piilee kuitenkin siinä, että ei pelata aikaa vastaan vaan jokainen piste on voitettava.

Kolmas erä leimahti todelliseen paloon, kun Kauhavalla oli viisi peräkkäistä ottelupalloa. Kauhava ei saanut tämän jälkeen enää ainuttakaan palloa Puijon lattiaan. Epätoivo hiipi niin Kauhavan kentälle kuin kannattajiinkin. 13–14-tilanteessa 15. ottelupallo oli lopulta Kauhavan epätoivoinen lyönti suoraan takaseinään, joka harmillisesti hipaisi Puijon torjuntaan.

Taistelu päättyi Kauhavan pronssijuhliin, mutta saappaat jalassa kaatuneenakin jokainen Puijo Wolleyn poika saattoi olla ylpeä suorituksestaan. Kaikki jätettiin kentälle. Kun alkukaudesta ei ollut tiedossa, pelaavatko pojat lainkaan A-junioreissa, niin parinkymmenen joukkueen sarjassa neljäs sija maistui lopulta voitetulta sijoitukselta. Pielaveden Sampo voitti finaalissa VaLePan 2–1.
A-juniorikauden päättäneet Niilo Nurmi ja Ville Järnvall jatkavat ensi kaudella miesten sarjoissa ja jatkavat myös kesällä beach volleyssa parina miesten avoimessa sarjassa. Ville Järnvall oli viime kaudella kakkossarjan paras pistemies lähes 500 pisteellään.

Miko Köykkä voi pelata vielä vuoden miesten sarjan ohella A-junioreissa. Pojat välittävät mahtavat terveiset Ylöjärven Ryhdin junioreille ja kiitokset menneiden vuosien valmentajilleen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.