Meidän kulmalta: Meneekö meillä jo liian hyvin?

Vuorokaudet vaihtuvat, viikot vierivät, kuukaudet kuluvat ja vuodet vyöryvät. Ja koko ajan Ylöjärvi vain paistattelee onnellisen auringon alla. Tuntuu, että puutarhakaupunki elää historiansa parasta aikaa, koska ongelmia ei näy missään. Toki harmeja etsimällä löytää, mutta niiden määrä ja laatu verrattuna suurimpaan osaan suomalaispaikkakunnista on lähes mitätön.

Ylöjärven kaupunki tekee taloudellisesti Pirkanmaan parasta tulosta. Samaan aikaan moni sisarkaupunki kamppailee taloushaasteiden kanssa. Ylöjärven kaupungin ylijäämät kolmelta viime vuodelta: 5,7 miljoonaa euroa, 9,6 miljoonaa euroa ja 2,5 miljoonaa euroa.

Rahaa siis on ja sitä laitetaan myös liikkeelle. Investointimäärät ovat kuitenkin maltillisia. Eikä toki suuriin investointeihin ole edes tarve, koska esimerkiksi kaupungin koulut ja päiväkodit on käytännössä kaikki viime vuosina remontoitu ja uusittu.

Ja kouluista puheen ollen: Ylöjärvellä toimii yksi maan houkuttelevimmista lukiosta. Uudenaikainen Koulutuskeskus Valo houkuttelee opiskelijoita etenkin yrittäjyyden erityisasemallaan. Tämä yrittäjyyden erityistehtävä on vain kahdella lukiolla Suomessa.

Lienee sanomattakin selvää, että Ylöjärven yrityselämä kukoistaa. Puutarhakaupunkiin sijoittuu yrityksiä kauempaakin ja yritystonttien kauppa käy kuumana. Ylöjärvelle nousee jatkuvasti isoja toimitiloja suurille yritysalueille. Ylöjärven Yrityspalvelu tekee jäätävän hyvää työtä.

Kaupan palvelut ovat riittävän hyvällä tasolla. Kauppakeskus Elokin saa taas lisäväriä uuden 1,2 miljoonan euron sisäsurffaamon myötä.

Kun yrityselämällä menee loistavasti, syntyy alueelle jatkuvasti uusia työpaikkoja. Tämä näkyy työttömyyden selvänä vähenemisenä. Vielä kolme vuotta sitten Ylöjärven työttömyysaste oli 13,2 prosenttia. Nyt se on tippunut 6,4 prosenttiin. Lisäksi markkinoilla olevien avoimien työpaikkojen määrä on tilastojen mukaan samaan aikaan lähes kominkertaistunut.

Eikä huonosti mene liike-elämän ulkopuolellakaan. Ylöjärven liikuntapalvelut ovat kohentuneet kaiken aikaa. Parhaillaan Elovainiolle nousee uusi monitoimihalli. Ulkoliikuntamahdollisuudet ovat kaikkien tiedossa, eikä esimerkiksi Seitsemistä tai Pikku-Ahvenistoa tarvitse sen kummemmin esitellä.

Kulttuurielämäkin kukoistaa. Vanha Räikkä on parhaillaan saneerauksen alla. Sen valmistuttua Ylöjärvellä on taas yksi hieno kulttuurikohde lisää. Ja kaikki toki muistavat vielä viime elokuussa paljastetun Eppu Normaali -veistoksen. Ylöjärvellä osataan vaalia taidetta ja kulttuuria.

Eikä Ylöjärven nykyinen ihannetilanne näytä olevan utopiaa tulevaisuudessakaan. Kaupunki kasvaa tasaisesti mutta varmasti. Kaupunki saa uudistetun keskustan ja asuinalueillekin kaavoitetaan lisää tontteja. Väkiluku kasvaa, vaikka suurin ryntäys onkin vaimentunut. Tilanne on hyvä, koska nykytahdilla kaupunki pystyy tuottamaan palvelut myös kaikille uusille ylöjärveläisille.

Kaiken ilon ja onnen keskellä pitää kuitenkin muistaa, että vanhan sanonnan mukaan murheen määrä on vakio. Ovatko Ylöjärven epäkohdat ja ongelmat siis vaarallisesti piilossa? Pitäisikö edes vähän epäillä vai nautitaanko vain tilanteesta ilman huolta huomisesta? Jokainen päättäköön itse.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.