Rakentaminen ja hyvinvointi vetävät

Yrittäjyys houkuttelee nuoria aikuisia

Ylöjärvellä on hyvä yrittää. Näin kokevat ainakin ne parisataa uutta yrittäjää, jotka vuosittain valitsevat uuden yrityksensä kotikaupungiksi Ylöjärven.

Riikka, Allan ja Iiris Liehu saivat perustamansa autopesulayrityksen hyvään vauhtiin, josta ostajan on helppo jatkaa toimintaa. Liehut keskittyvät nyt toisen perheyrityksen, siivouspalvelu Säpinän kehittämiseen.

Sijainti kasvukeskuksessa Tampereen naapurissa, elinkeinoelämään satsaava kaupunki, aktiiviset yrityspalvelu ja yrittäjien paikallisjärjestö, yrittäjyyden erikoislukio, yrittäjyyttä myönteisessä valossa esittelevä paikallislehti… Uusyrityskeskus Ensimetrin yritysneuvoja Tuula Malvisalo keksii  monta syytä ryhtyä yrittäjäksi Ylöjärvellä.

Pirkanmaalla Ylöjärvelle perustetaankin eniten uusia yrityksiä heti Tampereen jälkeen. Kahtena viime vuonna uusien ylöjärveläisyritysten määrä on rikkonut 200 kappaleen rajan.

Iso osa uusista yrityksistä syntyy erilaisten yrityskauppojen ja -järjestelyiden kautta, mutta vuosittain yrittäjiksi ryhtyy myös 50–70 aivan uutta yrittäjää. Heitä palvelee Uusyrityskeskus Ensimetri kaupungintalolla Ylöjärven Yrityspalvelut Oy:n yhteydessä.

Ylöjärven, Pirkkalan ja Hämeenkyrön uusyrittäjiä auttavalla yritysneuvoja Tuula Malvisalolla riittää kiirettä. Ylöjärven palvelupisteessä hän on tavattavissa yhden kokonaisen päivän viikossa sekä kaksi iltapäivää. Muina aikoina hänet tavoittaa puhelimella.

– Koska eletään kasvualueella, eniten täällä perustetaan rakennus-, LVI- ja sähkötyöyrityksiä. Suosittuja ovat olleet myös hyvinvointiin, kauneudenhoitoon ja  liikuntapalveluihin liittyvät liikeideat, Tuula Malvisalo listaa toimialoja, jotka ovat vetäneet eniten uusia yläjärveläisyrittäjiä.

– Hierojaksi kouluttautuvat perustavat omia yrityksiä tasaiseen tahtiin. Hierontakoulutus ja sen jälkeen yritystoiminnan aloittaminen on osoittautunut oivalliseksi vaihtoehdoksi useille alanvaihtajille. Aloituskustannukset ovat suhteellisen alhaiset, ja kasvualueella näyttäisi olevan edelleen kysyntää kireästä kilpailusta huolimatta.

Sote- ja siivouspalvelut kasvavat

Tuula Malvisalo arvioi, että terveys- ja sosiaalipalvelujen tuottajien määrä on Ylöjärvellä kasvussa.  Alan ammattilaiset ovat viime vuosina aktivoituneet hyödyntämään osaamistaan oman yrityksen nimissä. Nähtäväksi jää, miten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen palauttaminen lähtöruutuun vaikuttaa tilanteeseen.

Siivous- ja kotipalvelualoillakin näyttäisi Malvisalon mielestä edelleen olevan tilaa uusille yrittäjille, vaikka yrityksiä on perustettu tasaiseen tahtiin. Kysyntää kasvattavat väestön ikääntyminen ja mahdollisuus hyödyntää kotitaloustyövähennys verotuksessa.

– Ymmärtääkseni siivousalan yritykset ovat päässeet hyvin vauhtiin, jos vain palvelun hinta-laatusuhde on ollut asiallinen, asiakaspalvelu ollut kunnossa ja toiminta luotettavaa. Kotisiivouksen teettäminen ei enää ole niin ihmetystä herättävää kuin muinoin, yritysneuvoja toteaa.

Ylöjärvelle on perustettu myös joitakin verkkokauppoja ja autoihin liittyviä yrityksiä kuten vaihtoautokauppoja, autopesuloita sekä huolto- ja korjauspalveluita. Liikkeenjohdon konsultointi, yrityspalvelu, erilaisten tuotteiden valmistaminen, lemmikkieläintoiminta, IT-ala ja vähittäiskauppa ovat myös saaneet uusia yrittäjiä.

Alle nelikymppiset aktiivisimpia

Uusyrityskeskus Ensimetri tarjoaa maksutonta ja puolueetonta neuvontaa tuoreille yrittäjille ja sellaiseksi aikoville. Ensimetrillä on laaja asiantuntijaverkosto, jonka jäsenet ovat sitoutuneet antamaan maksutonta perusneuvontaa Ensimetrin asiakkaille. Ensimetri järjestää myös erilaisia teemakoulutuksia, asiantuntijaklinikoita ja verkottumistilaisuuksia sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille että jo toiminnassa oleville yrityksille.

Tilastot kertovat, että valtakunnallisesti uusien yrittäjien keski-ikä on laskemaan päin. Myös tuoreet ylöjärveläisyrittäjät ovat keskimäärin nuorehkoja eli 31–40-vuotiaita. Vanhimpia uusyrittäjiä Ylöjärvellä olivat 51–55-vuotiaat, joita oli viime vuonna kuusi. Kasvukaupungin ikärakenne näkyy näissäkin tilastoissa.

 

– Valtakunnallisesti on nähtävissä sellainenkin trendi, että eläkeikää lähestyvät ammattilaiset perustavat yrityksen voidakseen sen kautta jakaa omaa osaamistaan vielä jäätyään päätoimesta eläkkeelle. Ylöjärvellä heitä ei kuitenkaan ole ollut, Ensimetrin tilastoja ylläpitävä yrityssihteeri Sanna Kultala kertoo.

Perheyrityksessä voi olla monenikäisiä yrittäjiä. Yksi Ensimetrin myötävaikutuksella perustettu perheyritys on syyskuussa 2017 perustettu autopesula Carstail. Yrittäjistä äiti Riikka Liehu tunsi yrittäjyyden kiemurat jo entuudestaan, mutta nuoret eli Allan ja Iiris Liehu olivat ensikertalaisia.

– Etenkin nuoret saivat Ensimetristä paljon tukea ja uutta tietoa, ja tulihan sieltä tällaiselle kokeneemmallekin tekijälle jotain uutta – tietoja pitää myös päivittää. Yhdessä yritysneuvojan kanssa tehtiin liiketoimintasuunnitelmaa ja kannattavuuslaskelmia, Riikka Liehu muistelee.

Perheyritys lähti niin mukavasti käyntiin, että kun autopesula alkuvuodesta 2019 päätettiin myydä, ostajia löytyi useampia. Nyt Liehut keskittyvät yhdessä perheen siivouspalveluyrityksen eteenpäin viemiseen.

– Siivouspalvelu tuntui lopulta meille luontevammalta alalta, jolla haluamme kehittyä ja erottua, Riikka Liehu perustelee myyntipäätöstä.

– Siivouspalvelu Säpinällä on muun muassa kylpyhuoneisiin tarkoitettu liukkaudenpoistoaine, joka tekee laattalattioista turvallisempia vaikkapa lapsia, vanhuksia ja liikuntavammaisia ajatellen. Käytämme siivouksessa kodinpuhdistusjärjestelmää, joka sitoo pölyn veteen, jolloin se ei pääse takaisin huoneilmaan ja siivous on allergiaystävällistä. Näillä kahdella asialla me erotumme kilpailijoista.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.