Ylöjärveläishurjat kiskoivat mitaliraudat ylös painonnoston SM-kisoissa

Urheilutalon punttisalille saapuu valokuvattavaksi kaksi tyytyväistä miestä mitalit kaulassa. Ylöjärveläiset Henri Rauniolahti ja Pietari Huhtamäki tuntevat toisensa alun perin voimanoston parista. Nyt on kuitenkin kyse painonnostosta ja Rovaniemellä 12.–14. huhtikuuta järjestetystä lajin Mastersien SM-kisasta.

Pietari Huhtamäki (vas.) ja Henri Rauniolahti ovat tsempanneet toisiaan painonnostotreeneissä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Huhtamäki siirtyi voimanostosta painonnostoon, kun operoitu niska ei kestänyt jalkakyykkytankoon lastattua painoa. Veri veti kuitenkin Huhtamäkeä voimaharjoittelun pariin edelleen. Painonnosto tuntui sopivalta lajilta ja niinpä Huhtamäki osallistui ensimmäisen kerran painonnostokisoihin vuonna 2014.

Harjoittelu on ollut menestyksekästä: Huhtamäellä on tämän vuoden tammikuulta nimissään SE-tulos 45-vuotiaiden miesten 109-kiloisten sarjassa. Ennätyssarjaan kuuluu 101 kilon tempaus ja 128 kilon työntö, jolloin yhteistulos on komea 229 kiloa.

Rauniolahden innostuminen painonnostosta on oma tarinansa, joka alkaa Ylöjärven Lidlin hyllyjen välistä vuoden 2018 alkupuolella. Kauppareissulla tavanneiden Huhtamäen ja Rauniolahden keskustelu eteni yhteisen voimailutaustan takia punttitouhuihin. Keskustelun lopputulos oli päätös ryhtyä treenaamaan painonnostoa vuoden 2019 Mastersien SM-kisoihin.

Rauniolahdella ei ollut aikaisempaa kokemusta painonnostosta. Huhtamäki on opastanut ja ohjannut häntä tekniikoiden haltuun ottamisessa. Jonkin verran neuvoja on tullut myös muilta Urheilutalolla treenaavilta painonnostajilta. Muuten Rauniolahti on perehtynyt lajiin itsenäisesti ja tekee myös harjoitusohjelmansa itse, vaikka Huhtamäki on edelleen mukana vahvana taustatukena.

Miehillä oli vuoden päivät aikaa treenata tulevaan SM-koitokseen. Ilman jännitystä ja dramatiikkaa ei valmistautuminen sujunut. Huhtamäellä osittain revennyt olkapään jänne haittasi harjoittelua ja valmistautumista. Rauniolahdella oli onni onnettomuudessa, kun nostolavalle eksynyt hierontarulla pyörähti kesken noston jalan alle ja aiheutti kaatumisen ja nilkan venähdyksen alkuvuodesta 2019.

SM-kisoissa Rauniolahti sijoittui hopealle sarjassa 35-vuotiaiden yli 109-kiloisten sarjassa.

– Kisa meni hyvin siihen nähden, että osittain nilkan takia treeneissä käytettävät painot olivat tempauksessa 80 kiloa ja työnnössä 120 kiloa. Itse kisassa 90 kilon tempaus oli helppo mutta 95 kiloa menikin sitten jo yli tekniikkavirheen takia. Työnnön 132 kiloa oli yllättävän hyvä, vaikka nilkan takia ylöstyönnöissä ei ole voinut käyttää saksausta. Yhteistulos 222 kiloa ja hopeamitali olivat hyvä tulos ensimmäisissä SM-kisoissa, Rauniolahti kommentoi.

Huhtamäen kultamitali ratkesi vasta viimeisessä suorituksesta, mikä teki kisasta jännittävän loppuun asti.

– Kisassa 90 kilon tempaus oli helppo, mutta tiukan tuomarilinjan vuoksi 95 kilon tempausta ei hyväksytty. Työntöön jouduinkin lähtemään neljän kilon takamatkasta. Työnnön avaus 116 kiloa tuntui helpolta. Seuraavassa nostossa kultamitaliin vaadittu 121 kilon työntö hylättiin, joten mitalin väriä piti jännittää viimeiseen suoritukseen asti. Siinä paino tuli hyväksytysti suorille käsille. Yhteistulos 211 kiloa tuli 45-vuotiaiden miesten alle 109-kiloisten sarjassa. Tiukan kisan päätteeksi tuntui mestaruus nostetulta ja ansaitulta, Huhtamäki kertasi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.