Yhtenäiskoulun keittiö vastaa kouluruokakritiikkiin: ”Se, että oppilaalla jää nälkä, ei ole kyllä ruuasta johtuvaa”

Ylöjärven Yhtenäiskoulun keittiössä työskentelevä suurtalousesimies Mervi Tilli vastaa kahdeksasluokkalaisen kritiikkiin kouluruuasta. Tillin mukaan Yhtenäiskoululla ei tarjoilla kumiperunoita ja ruokaa riittää kaikille.

Yhtenäiskoululla ruokalistalla on  viikottain kalaruokaa, vuokaruokaa, kastiketta, keittoa ja puuroa.

Ylöjärven Uutiset julkaisi kahdeksasluokkalaisen  mielipidekirjoituksen, joka kulkee otsikolla ”Lähteekö nälkäsi näkkärillä?”.

Kirjoittaja kritisoi Ylöjärven Yhtenäiskoulun tarjoilemaa ruokaa, joka ei hänen mukaansa ole laadukkaimmasta päästä. Harmitusta ovat aiheuttaneet muun muassa kumiperunat ja vihannekset, jotka eivät ole tuoreita, laiha kastike ja ruuan loppuminen kesken.

Suurtalousesimies Mervi Tilli, miten monipuolista ja tuoretta ruokaa Yhtenäiskoululla tarjoillaan?

– Sanoisin, että lista on melko monipuolinen ja sieltä löytyy lempiruokia, jotka kuutosluokkalaiset valitsevat lempiruokaviikolle, joka järjestetään kerran vuodessa. Ikisuosikki on uunimakkara.

– Ruokalistamme menee siten, että joka viikko tarjoillaan näitä: kalaruokaa, vuokaruokaa, kastiketta, keittoa ja puuroa, joista lapset erityisesti tykkäävät

– Linjastossa on valmiiksi pilkottua ja fressiä tavaraa ja esimerkiksi kurkut me laitamme itse vihannesleikkurin kautta. Esimerkiksi keiton kanssa oli tuorepalana päärynää, jonka pilkoimme itse.

Onko tarjolla kumiperunoita?

– Meillä ei tarjoilla kumiperunoita. Kumiperuna vuosikymmeniä vanha termi kuorettomille, valmiiksi kypsennetyille vakuumiperunoille, joiden päälle muodostuu kuori kuumentaessa.

– Perunan tuottajamme vaihtelevat, joten joskus saattaa sattua sellainen erä, joka ei sovellu lämpösäilytykseen. Tällöin annamme siitä palautetta ruuan toimittajalle.

Millaisista asioista keittiön henkilökunta saa palautetta?

– Yleisin mahtaa olla se, että porkkanaa ja muita kasviksia on joka paikassa.

Onko kasviksia ja leipää riittävästi kaikille syöjille?

– Listallamme on lämmintä kasvista kerran kuudessa viikossa. Se, että se loppuu, on harvinaista. Mutta on hienoa kuulla, että kasvisten loppumisesta ollaan huolissaan, sillä usein niistä valitetaan.

– Mutta sitten on tämä porukka, joka ei syö esimerkiksi keittoa, vaan ottaa sen kanssa tarjoiltavaa vaaleaa leipää kymmenen palaa tarjottimelle ja rasvat siihen. Näissä tilanteissa tietysti leipä voi loppua kesken.

Millainen on hyvä lautasmalli?

– Hyvä lautasmalli on sellainen, jossa on puolet salaattia, neljäsosa energialisäkettä, kuten perunaa, riisiä tai pastaa ja neljäsosa jotakin proteiinipitoista, kuten lihapullaa, broilerkastiketta tai kalaa.

– Kaikki eivät lautasmallia noudata. Iso osa syö ihan asiallisesti, mutta olisi hienoa, että saisimme koottua linjastolle konkreettisen lautasmallin sen päivän ruuasta.

Mitä ajattelet siitä, että oppilaan mukaan kouluruuasta jää nälkä?

– Se, että oppilaalla jää nälkä ei ole kyllä ruuasta johtuvaa. En siis osta tätä väitettä.

– Meidän keittomme ei todellakaan ole laihaa, se on ennemminkin muhennosta. Laiha keitto on sellaista, joka on pelkkää vettä vailla sattumia.

– Ruokaa on aina riittävästi. Joskus ruokaa pitää odottaa hetki, mutta sitä tulee aina lisää.

Paljonko Yhtenäiskoululla syntyy biojätettä ja mistä se koostuu?

– Esimerkiksi viikolla 15 meiltä tuli biojätettä  6–14 kiloa päivittäin. 14 kilon hävikkipäivänä ruokana oli jauhelihakeittoa leivän ja tuorekurkun kera.

– Jos jauhelihakeitto koostuisi pelkästä perunasta ja jauhelihasta, menisikö se paremmin alas? Mutta kun joukossa on niitä kasviksia…

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.