Oikeudenmukaisuus ohjaa Minna Karvosen arvoja

Ylöjärveläislähtöinen kansanedustajaehdokas haluaa puhua ihmisoikeuksien, oikeudenmukaisuuden ja naisten oikeuksien puolesta.

Karvonen haluaa, että Suomessa puututaan sukupuolen epätasa-arvoon. (Kuva: Isra Hamdon)

Minna Karvonen muistelee lämmöllä aikaansa puutarhakaupungissa. Nyt Karvonen haluaa tehdä politiikkaa Feministisen puolueen riveissä.

– Synnyin Ylöjärvellä, ja kasvoin lapsiperheen idyllissä Veittolassa. Aloitin koulunkäyntini Takamaan ala-asteella, kävin yläasteen Akaan Toijalassa ja lukion Tammerkosken kuvataidelukiossa. Oikeustieteen opinnot veivät minut neljäksi talveksi Rovaniemelle, ja neljä vuotta sitten palasin rakkaisiin maisemiini Tampereelle, Karvonen kertoo.

29-vuotias yliopisto-opiskelija ja gradua vaille valmis juristi kertoo olevansa sateenkaarivähemmistöjen edustaja.

– Olen ehdolla, koska haluan palauttaa politiikkaan ihmisarvon kunnioittamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen. Meillä on varaa pitää toisistamme ja ympäristöstä huolta, jos se valitaan tärkeäksi. Näen, että se on yhteiskunnan perustehtävä, Karvonen sanoo.

Hän kertoo olevansa Feministisen puolueen jäsen, koska hyvinvointia, ihmisarvon mukaista kohtelua ja ympäristön kestävyyttä ei jatkossa enää saa alistaa talouskasvulle.

– Pelkkä ilmastopolitiikka ja tuloerojen tasauspolitiikka ei ole tarpeeksi. Tarvitsemme vahvaa ihmisoikeuspolitiikkaa, Karvonen toteaa.

Hänen mukaansa vaalien tärkeimmät teemat ovat inhimillinen turvallisuus, syrjimättömyys ja ilmastonmuutos.

– Nämä teemat ovat myös sidoksissa toisiinsa. Ilmastonmuutos on ihmisoikeuskysymys, sillä lämpenemisen seuraukset aiheuttavat hätää, konflikteja, kriisejä ja pakolaisuutta ennen näkemättömällä tavalla. Miten me ratkaisemme nämä ongelmat päätetään nyt – olemmeko valmiita kunnioittamaan jokaisen ihmisarvoa, Karvonen sanoo ja jatkaa:

– Nykyinen hoivan tila ja yhteiskunnan voimakas eriarvoistuminen puolestaan herättävät huolen yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Karvonen myös muistuttaa, että sukupuolten epätasa-arvokysymyksiin on puututtava

– Naisenemmistöisten alojen, kuten hoivan palkkaus on nostettava ylös ja Suomen on aika noudattaa ihmisoikeussopimuksia ja lopettaa transsukupuolisten pakkosterilisointi. Oikeus ihmisarvoiseen hoivaan ja kuolemaan toteutuu, kun lisäämme resursseja henkilökunnan määrään ja palkankorotuksiin sekä valvontaan. Koulutusleikkaukset on peruttava.
Ylöjärveläislähtöinen ehdokas painottaa, ettei hyvinvointia, ihmisarvoa ja ympäristön kestävyyttä saa jatkossa enää saa alistaa talouskasvulle.

– Talous on työkalu, jolla rakennetaan tasa-arvoista ja kaikki osallistavaa yhteiskuntaa, eikä kaiken mittari. Tulevaisuuden Suomessani ei ole naisiin eikä vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa eikä vihapuhetta.

Hän sanoo, ymmärtävänsä omakohtaisesti vähäosaisuutta, vähemmistöjä ja terveyden kannalta haastavia aikoja elämässä.

– Tiedostan mahdollisuuksieni olevan täysin eri Suomen kaltaisessa maassa, jossa on panostettu koulutukseen ja yhdenvertaisuuteen. Viime vuosien eriarvoistuminen on käännettävä kohti mahdollisuuksien tasa-arvoa. Jokaisen tulee saada haluamallaan tavalla osallistua yhteiskunnan toimintaan, Karvonen luettelee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.