Kiire on kiusanamme

Ei ole päivää tai ainakaan viikkoa, ettei joku sanoisi, että nyt on hirveä kiire. Kiire tuntuukin olevan läsnä koko ajan, etenkin työelämässä.

Työterveylaitoksen Työhyvinvointia paremmaksi -julkaisun mukaan noin puolet suomalaisista työntekijöistä arvioi, että omalla työpaikalla on töitä enemmän kuin tekijöitä, ja liki joka kolmas tekee usein töitä tiukkojen aikataulujen mukaan tai hyvin nopealla tahdilla.

On tutkittu, että kestoltaan rajattu kiire voi parhaimmillaan tehostaa työskentelyä. Sen sijaan jatkuva kiire ja stressi heikentävät tuottavuutta. Ja sehän tiedetään, että jatkuva kiire ja stressi aiheuttavat sitten jo paljon muitakin ongelmia.

On tuttu tunne, kun uni ei meinaa tulla silmään ja päässä pyörii lähinnä vain työasiat. Niiden lisäksi ajatuksissa pyörii paine hyvästä sosiaalisesta kanssakäymisestä. Kiireen keskellä, kun pitäisi pystyä huomioimaan muutkin kuin itsensä. Se ei ole aina helppoa.

Eräs upea ystäväni on kalenteroimisen mestari. Hänellä on jatkuva hoppu ja tuhat lankaa yhtä aikaa käsissään. Silti hän pystyy etenemään asiasta toiseen järkevässä järjestyksessä ja vieläpä samaan aikaan auttamaan muita käsittämättömän monessa asiassa. Tällaiselle kerrassaan ihailtavalle taidolle olisi tilausta ihan jokaisella.

Jos kiire ja stressi on jatkuvaa, kannattaa pysähtyä ja miettiä, mistä se johtuu. Pienetkin muutokset työssä ja arjessa voivat helpottaa tilannetta. Sen jälkeen on paljon enemmän aikaa hymyillä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.