Kuka tallusteli Oksjärvellä? – Pekka Suttinen kuvasi Mutalassa jännät jäljet, jotka riitelevät pökäleiden kanssa

Alkuviikosta Mutalan Oksjärven lähetyvillä kävellyt Pekka Suttinen törmäsi lenkillään erikoisen näköisiin jälkiin ja jätöskasaan, jotka hän ikuisti kameraansa.

Jalanjälkien hän kuvailee olleen suuren kämmenen kokoiset, kun jätökset olivat noin tulitikkuaskin kokoisia.

– Jännän näköisiä jälkiä, kuin luurangolla. Jätöksissä oli jotakin katajanmarjan näköistä, hän kertoo.

Erämies Kangasniemi vinkkaa, että erikoisen jäljen tullessa vastaan, kannattaa laittaa viereen tulitikkuaski, sytkä tai vaikka kaljatölkki, jotta mittasuhteet voi erottaa. (Kuvat: Pekka Suttinen)

Ahma vai karhu?

Ylöjärven Uutiset soitti ja pyysi Ylöjärven Erämiesten puheenjohtajaa Mauno Kangasniemeä arvioimaan kuvien perusteella, kenelle jäljet kuuluivat.

Kangasniemi heittää arvauksen, sillä auringon sulattamasta ja leventämästä jäljestä on hieman hankalaa päätellä, mille eläimelle se on kuulunut.

– Veikkaan, että ahma siitä on kulkenut. Juuri edellisviikolla oli nähty ahman jälkiä Kyrönlahdessa, hän kertoo.

Kangasniemen mukaan ahman ja mäyrän jäljet muistuttavat toisiaan, mutta löydetty jälki viittaisi kuitenkin ahmaan.

Tai sitten ei.

Kangasniemeä jäi nimittäin häiritsemään eräs yksityiskohta: pökäleiden suuri koko ja koostumus eivät aivan täsmää ahman aikaansannoksiin.

– Tuossa näyttää koostuvan viljasta ja marjasta. Ahma ei petona sellaisia syö. Pidän siis karhua myös mahdollisena, jos jalanjäljellä on ollut leveyttä yli kymmenen senttiä ja parikymmentä senttiä korkeutta, hän arvioi.

Kuvan napannut Suttinen kertoo, että jätökset olivat suuria, tulitikkuaskin kokoisia ja kasvispitoisia. Kangasniemen mukaan tämä voisi viitata karhuun.

Molempia tavattu Ylöjärvellä

Kangasniemi kertoo, että karhuhavainto on tehty Mutala-Kuru-akselilla viimeksi viime syksynä. Hän pitää epätodennäköisenä, että karhu olisi palannut majailemaan Mutalaan, mutta eipä eläimistä koskaan tiedä.

– On ollut sen verran lämmintä, että karhut on voineetkin jo heräillä ja lähteä liikkeelle. Syksyllä karhuhavainto tehtiin Myllytiellä ja se oli hajottanut mehiläispesiä. Silloin lähdimme sitä hätyyttelelemään, mutta se oli kerennyt jo häviämään muualle.

Ahma on sen sijaan harvinainen etelässä, mutta on peto saatu ikuistettua joskus kameraan Ylöjärvelläkin.

– Vuosi sitten talvella oli ahmasta saatu kuva Keijärven puolelta. Ahmaa on siirtoistutettu joskus Kuruun, jotta ne saataisiin pois poroalueilta. Poromiehet vihaavat ahmoja kuin ruttoa, koska ne tappavat poroja. Täällä ahma on kuitenkin niin harvinainen, ettei niistä mitään haittaa ole.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.