Ryhdille SM-hiihdoista viestikulta, pronssimitali sekä neljä muuta palkintosijaa – katso kuvat

Someron hiihtokeskuksessa Haapajärvellä hiihdetyt nuorten maastohiihdon SM-kisat sujuivat ylöjärveläisittäin erinomaisesti. 18-vuotiaiden viestin voitti Ylöjärven Ryhti joukkueella Aapo Haataja, Veeti Seppälä ja Tino Stenman. Lisäksi kaksi ylöjärveläishiihtäjää sai pronssimitalin henkilökohtaisella matkalla: Aino Pihlava perinteisellä ja Tino Stenman vapaalla hiihtotyylillä.

Ryhdin kultamitalistit palkintopallilla. (Kuva: Laura ja Antti Nevalainen)

Ylöjärven Ryhti lähti perjantain viestikisaan yhtenä ennakkosuosikeista. FIS-pisteissä mitattuna Ryhdin ykkösjoukkue oli toiseksi kovin ja kakkosjoukkuekin kuudenneksi vahvin. Lisäksi tällä ikäluokalla oli Hopeasommista puolustettavinaan viestikulta Oulusta vuodelta 2015 sekä viestihopea Lempäälästä vuodelta 2017.

Kaikkiaan viestiin starttasi 20 joukkuetta. Avausosuuden hiihtotyylinä oli perinteinen ja matkana 5 kilometriä. Aapo Haataja toimi ykkösjoukkueen avaajana, ja kakkosjoukkueen viestiä vei Roni Hiitelä. Ladut olivat paikoin jäiset ja mäissä oli uria, mutta Ryhdin joukkueet selvisivät ilman kaatumisia ja välinerikkoja. Vaihtoon ryhtiläiset ehtivät seitsemäntenä ja 13:ntena. Ero kärjessä hiihtävään ennakkosuosikkiin Oulun Hiihtoseuraan oli reilu puoli minuuttia ja kakkosjoukkueella vajaan minuutin verran.

Viestin toinen osuus hiihdettiin vapaalla hiihtotyylillä. Veeti Seppälä ja Kalle Ijäs lähtivät kuromaan etumatkaa umpeen ja hiihtivät vaihtoon komeasti kuudentena ja yhdeksäntenä. Kärkijoukkue Oulu oli alle 18 sekunnin päässä, ja kakkosjoukkueellakin oli kärkeen vain reilu puoli minuuttia.

Ankkuriosuudella Tino Stenman ja Veeti Henriksson säntäsivät edessä hiihtävien perään ja Ryhti nousi kolmanneksi jo ennen osuuden puoliväliä. Muista joukkueista irtaantuneessa kärkikolmikossa hiihtivät Ryhdin lisäksi Puijon Hiihtoseura ja Norvalla Ski Team, jonka ankkurina oli lukuisia arvokisavoittoja tällä kaudella ottanut Alexander Ståhlberg.

Viestin ratkaisu tapahtui viimeisessä silmukassa ennen stadionille tuloa. Tino Stenman ohitti Ståhlbergin varsin helpon näköisesti eikä tämä pystynyt vastaamaan Stenmanin repäisyyn. Ylöjärven Ryhti hiihti maaliin voittajana.

Voittajajoukkueen on helppo tuulettaa. (Kuva: Laura ja Antti Nevalainen)

Hopealle tullut Norvalla Ski Team jäi ylöjärveläisille 2,1 sekuntia. Pronssijoukkue Puijon Hiihtoseura tuli maaliin yli 20 sekuntia Ryhdin jälkeen. Ryhdin kakkosjoukkue hiihti maaliin kymmenentenä. Eroa voittajajoukkueeseen syntyi viestin aikana 1.22,8 minuuttia.

Viestipäivänä toteutui ryhtiläishiihtäjien itselleen asettama kova tavoite – saaliina nuorten SM-kisoista oli mitaleista kaunein.

Lauantaina hiihdettiin perinteistä hiihtotyyliä työmiehen kelissä. Matkana 18- ja 17-vuotiailla miehillä oli 15 kilometriä. Viestistä tuttu, vaativa reitti kierrettiin kolmesti. Ryhtiläisittäin parhaasta suorituksesta vastasi Aapo Haataja, joka hiihti terävästi ja oli kisan seitsemäs. Eroa voittajaan, Keuruun Kisailijoiden Eemil Helanderiin, jäi 2.48,7 minuuttia.

Kovassa kisassa kympin sakkiin eli palkinnoille hiihti myös Kalle Ijäs, joka oli sarjan yhdeksäs. Roni Hiitelä oli 20:s ja Topias Torvinen 31:inen. Tino Stenman ja 17-vuotiaiden sarjan Tommi Valkolehto keskeyttivät kisansa. 17-vuotiaiden sarjassa Veeti Seppälä oli 11:s ja Onni Koskela 29:s.

Sunnuntain vapaan hiihtotyylin 20 kilometrin yhteislähdössä 17- ja 18-vuotiaat miehet kiersivät raskaan radan neljä kertaa, ja keskeyttäjiä näissä sarjoissa oli peräti 16. Alexander Ståhlberg ja Eemil Helander voittivat sarjansa yli minuutin marginaalilla.

Päivän taistelija oli Ryhdin Tino Stenman, joka oli kaikissa väliajoissa neljänneksi nopein. Kisan puolivälissä kolmantena hiihtävä oli 24 sekuntia Stenmania edellä, ja 15 kilometrin kohdalla ero Emil Liekariin oli vielä 21,4 sekuntia. Viimeisellä kierroksella Stenman saavutti Liekaria määrätietoisesti. Ratkaisu tapahtui viimeisessä alamäessä, jossa Stenman luisteli sulavasti Kouvolan Hiihtoseuran hiihtäjän ohitse. Maaliin hän ehti 8,9 sekuntia Liekaria nopeampana. Eroa voittaja Helanderiin jäi 1.12,8 minuuttia.

Viestien palkintojenjako (Kuva: Laura ja Antti Nevalainen)

18-vuotiaissa palkinnoille sijoittui myös koko viikonlopun hienosti hiihtänyt Kalle Ijäs, joka oli kahdeksas. Veeti Henriksson oli sarjan 18:s, Aapo Haataja 20:s, Topias Torvinen 22:inen ja Roni Hiitelä 23:s. 17-vuotiaissa Veeti Seppälä hiihti palkinnoille ja oli hänkin komeasti 8:s. Onni Koskela oli sarjan 32:inen.

Aino Pihlava hiihti 18-vuotiaiden naisten viestissä kakkososuuden kolmanneksi nopeimman ajan ja toi Kankaantaan Kisan vaihtoon kahdeksantena, joka oli myös joukkueen lopullinen sijoitus. 17-vuotiaiden perinteisen tyylin 10 kilometrillä Pihlava pääsi palkintokorokkeelle hiihtäessään pronssille. Hän jäi Kerimäen Urheilijoiden Maija Tiaisesta 41,3 sekuntia. Vapaan 15 kilometrillä Pihlavan sijoitus oli 8:s.

Lahden talvikisoissa vapaalla hiihtotyylillä Ylöjärven Ryhdin Emmi Henriksson hiihti sarjansa voittoon, Okko Koskinen otti hopeaa ja Krista Manninen pronssia.

Ryhdin hiihtokoulukausi päätetään torstaina 28. maaliskuuta kello 18.30 ikäluokittain hiihdettäviin avoimiin seuranmestaruuskilpaihin. Tyyli on vapaa, ja kilpailussa on sarjat myös aikuisille. Kilpailu hiihdetään kelin salliessa Topin tuvan maastossa kello 18.30 alkaen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki iästä ja hiihtotaidosta riippumatta. Tähän kilpailuun ei tarvita lisenssiä!

Ensi viikonloppuna ryhtiläisiä nähdään ainakin aikuisten SM-kisoissa Äänekoskella sekä Hämeen nuorisoviestissä, mikäli lunta Tammelassa vielä riittää.

SARI HAATAJA

 

Viestin lähtö oli rivakka. (Kuva: kuva Laura ja Antti Nevalainen)

Veeti Seppälä kaikkensa antaneena vapaan kisan jälkeen. (Kuva: Laura ja Antti Nevalainen)

Kultamitali oli komea

Ryhdin joukkue oli kovassa lyönnissä Haapajärven SM-kisoissa. (Kuva: Sari Haataja)

Maalissa ankkuri Tino Stenman ja Veeti Seppälä. (Kuva: Laura ja Antti Nevalainen)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.