Ryhtiläiset yrittivät nostaa ennätysrautoja SM-kisoissa

Suomen Voimanostoliiton vuosittainen päätapahtuma eli klassisen voimanoston avoimen luokan SM-kilpailut järjestettiin tänä vuonna Ylöjärven näkövinkkelistä varsin kaukana. Yli-Torniolla 15.–17. maaliskuuta pidetyt kisat kokosivat mitalitaistoihin 120 lajin parhaimmistoon kuuluvaa kilpailijaa. Mukana kisassa olivat Ryhdin Jonna Alanko, Tanja Petman ja Kalle Rauva.

Jonna Alanko (vas.), Kalle Rauva ja Tanja Petman edustivat Ryhtiä SM-kisoissa. (Kuva: Timo Petman)

Jonna Alanko kilpaili alle 63 kiloisten painoluokassa. Alangon valmistautuminen kisaan sujui hyvin ja kunto oli kohdallaan.

– Omia ennätyksiä lähdin kisasta hakemaan. Asenne oli se, että suorituksiin tehdään kunnon korotukset eikä nostella mitään varmoja kiloja, Alanko sanoi.

Alangon kisa ei sujunut kuitenkaan ihan odotusten mukaan. Jalkakyykyssä kaksi suorituksista hylättiin, koska ne jäivät syvyyden puolesta alle hyväksyttävän rajan. Kyykyt näyttivät kevyiltä, eli voimaa suorituksissa oli. Jalkakyykyn ainoa hyväksytty tulos 120 kiloa ei ollut lähelläkään Alangon omaa ennätystä. Jalkakyykyn yleisin tekninen ongelma eli kisojen näkökulmasta hyväksytyn rajalla olevat harjoituskyykyt ja sen heijastuminen kisakyykkyihin näkyi Alangon suorituksissa.

Penkkipunnerruksessa Alanko teki hyvän tuloksen 80 kiloa. Kovana maastanostajana tunnettu Alanko ei ollut täysin tyytyväinen 160 kilon nostoonsa. Viimeisessä nostossa tankoon oli lastattu 170 kiloa ja se lähtikin nousemaan hyvin. Nosto kuitenkin pysähtyi hiukan polvien yläpuolella ja tulokseksi jäi 160 kiloa. Yhteistuloksella 360 kiloa Alanko sijoittui kovatasoisessa kisassa seitsemänneksi.

– Kisa oli kuitenkin arvokas kokemus jokaisella osa-alueella. Näitä asioita ei opi kuin kisaamalla. Treeni jatkuu tästä ja ensi vuonna kisataan taas uudestaan, Alanko totesi.

Tanja Petman kilpaili Yli-Torniossa alle 72-kiloisten painoluokassa. Hän tavoitteli kisassa erityisesti jalkakyykyssä ja maastanostossa viimeisissä nostoissa kovia rautoja.

Jalkakyykyn tulokseksi jäi toisen noston 122,5 kiloa. Kolmannen noston 130 kiloa oli tällä kertaa liian raskas rauta. Penkkipunnerruksessa Petman jäi aloitusrautaan 75 kiloa. Maastanostossa Petman lähti viimeisellä nostolla vetämään 170 kilon painoa. Tulokseksi jäi kuitenkin toisen noston 160 kiloa. Yhteistuloksella 357,5 kiloa Petman sijoittui kisassa kuudenneksi.

– Olisihan se kisa voinut paremminkin mennä. Kokonaisuudessaan kisareissusta jäi hyvä fiilis, vaikka vähän jäi kaivelemaan se, että yhdeksästä nostosta viisi onnistui. Siihen nähden sijoitus oli ihan ok, Petman kuvasi tunnelmiaan.

Kalle Rauva, joka kilpailee alle 74-kiloistren painoluokassa, on Ryhdin uusin lisenssinostaja. 24-vuotias Rauva on treenannut salilla useamman vuoden. Tavoitteellista voimanostotreeniä hän on tehnyt kuitenkin vasta vuoden verran. Viime syksynä Rauva innostui ajatuksesta osallistua SM-kisoihin. Treeni muuttui lokakuussa tavoitteelliseksi kisatreeniksi. Helmikuun alussa Rauva osallistui ensimmäisiin voimanostokisoihinsa Ylöjärven Urheilutalolla ja teki kisassa tuloksen, jolla pääsi osallistumaan SM-kisoihin.

SM-kisojen ensikertalaisena Rauva otti tavoitteekseen rikkoa kisassa omia ennätyksiään. Jalkakyykyssä hän teki oman ennätyksensä 180 kiloa. Penkkipunnerruksessa Rauva sivusi omaa ennätystään 130 kiloa. Maastanostossa tulokseksi jäi ensimmäisen noston 210 kiloa. Huomionarvoista on, että maastanostotulos vaati alle 74 kiloiselta Rauvalta lähes kolme kertaa oman painon verran nostamista.

Yhteistulos 520 kiloa on Rauvan uusi kisaennätys. Tuloksellaan Rauva sijoittui sarjansa yhdeksänneksi.

– Mielestäni kisa meni ihan hyvin. Ensi vuonna parannellaan tuloksia, kisareissuun tyytyväinen Rauva totesi.

– Riski poika, voimaa ja nopeutta löytyy, totesivat kisan selostajatkin Rauvasta.

Arvokisoissa huoltajilla ja tukijoukoilla on suuri merkitys. Kun kisa käydään niinkin kaukana kuin Yli-Torniolla, on ”omaa” väkeä paikalla vähän kannustamassa ja tukemassa.

Tanja Petman toimi ennen omaa kisapäiväänsä Alangon ja Rauvan huoltajana ja tsempparina. Timo Petman toimi toisena huoltajana, autonkuljettajana ja taltioi myös kisaa valokuvaamalla.

– Tanjalle iso kiitos huoltovastuun kantamisesta. Hän jaksoi ilolla tsempata meitä kisan loppuun asti, Alanko totesi kisan jälkeen.

PÄIVI RISTOLAINEN

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.