Ryhti saavutti Hopeasompa-hiihdoista kaksi mitalia ja seurapisteissä upean kakkossijan

Hollolan Heinsuolla hiihdettiin viikonvaihteessa kolmipäiväiset Hopeasompakisat, jossa 13–16-vuotiaat hiihtäjät ottivat mittaa toisistaan. Hoppareita on järjestetty jo vuodesta 1972, ja tänä vuonna mukana oli noin 650 nuorta maastohiihtäjää.

Emmi Henriksson sisuuntui sprintin kaatumisesta ja sivakoi pronssille pidemmällä matkalla. (Kuva: Riitta Lillqvist)

Perjantain perinteisen hiihtotyylin sprintissä Emmi Henriksson kellotti nopeimman ajan 14-vuotiaiden aika-ajossa, johon oli ilmoittautunut peräti 132 hiihtäjää. Henriksson aloitti vahvasti myös alkueränsä ja johti sitä jo kymmenellä metrillä ennen kuin kaatui kahdesti ja hiihti maaliin eränsä neljäntenä. Henrikssonin lopullinen sijoitus 17:s.

Välieriin asti selvisi 16-vuotiaissa Elsa Torvinen, joka oli aika-ajojen 15:s. Torvinen hiihti taitavasti liukkaalla suksellaan ja oli alkueränsä toinen ja välieränsä neljäs. Elsa Torvisen erotti finaalipaikasta vain neljä sadasosaa. Lopullinen tulos oli sprinttikisan kahdeksas sija, eli Torvinen nähtiin myös palkintojenjaossa.

Myös neljä muuta ryhtiläistä pääsi erävaiheeseen. Konsta Uuttera, joka vuotta aiemmin Kuhmon sprintissä sijoittui sijalle 68, oli nyt aika-ajojen 12:s ja alkueränsä kolmas. Uutteran lopullinen sijoitus 14-vuotiaissa oli hienosti 14:s.

Erävaiheeseen hiihtivät 14-vuotiaiden sarjassa myös aika-ajojen 13:s Ada Aarnio ja 25:s Miina Mäki-Korte. Aarnio oli alkueränsä neljänneksi ja Mäki-Korte viidenneksi nopein. Kokonaiskilpailussa Aarnio sijoittui 19:nneksi ja Mäki-Korte 24:nneksi. Ryhdin Birgit Tuomola oli 14-vuotiaiden sprintin 39:s, Johanna Naskali 64:s ja Annika Rantanen 73:s. Poikien kisassa Eemil Koskinen oli 59:s.

Erävaiheeseen 16-vuotiaiden sarjassa pääsi myös aika-ajossa kaatunut mutta silti 13:nneksi nopein Krista Manninen, joka sijoittui alkuerässään kolmanneksi. Mannisen lopullinen sijoitus oli 14:s. Samassa sarjassa Venla Haataja oli 53:s, Noora Laine 89:s ja Matleena Palonen 99:s.

Lauantain vapaan hiihtotyylin kisassa Ylöjärven Ryhti näytti vahvuutensa, kun peräti kymmenen hiihtäjää sai kutsun illalla Salpahallissa järjestettyyn palkintojuhlaan. Hopeasommissa kustakin ikäluokasta palkitaan 25 parasta. Lisäksi seurapisteitä kerryttävät joka sarjan 30 parasta.

Ryhdin Hopeasompakisojen ensikertalaisten näytöt vakuuttivat. Eemil Koskinen hiihti 13-vuotiaiden kolmella kilometrillä komeasti seitsemänneksi ja jäi voittajasta, Teiskon Urheilijoiden Johannes Alarodusta, vain 19 sekuntia. Myös kaikki 13-vuotiaat tytöt hiihtivät palkintosijoille: Miina Mäkikorte oli 10:s, Annika Rantanen 18:s ja Johanna Naskali 25:s.

14-vuotiaissa päästiin mitalin makuun, kun edellispäiväisestä sisuuntunut Emmi Henriksson luisteli vajaan sekunnin turvin pronssille. Eroa voittaja Kontiolahden Urheilijoiden Inka Hämäläiseen jäi 25,6 sekuntia. Kuhmon Hopeasommista Henriksson sai pronssia perinteisell. Nyt palkintokaappiin kertyi vapaan tyylin Hopeasompa-mitali.

Ada Aarnio hiihti samassa sarjassa sijalle 17, Birgit Tuomola oli 56:s ja Isabella Lillqvist 62:nen. Pojissa Konsta Uuttera luisteli viiden kilometrin matkalla sijalle 19.

Viiden kilometrin rataa hiihtivät myös 15-vuotiaat. Krista Manninen oli sarjan 15:s, Venla Haataja 17:s ja Noora Laine 44:s. Kisan voitti Valkeakosken Hakan Nora Kytäjä.

16-vuotiaissa Elsa Torvinen hiihti nousujohteisen hiihdon ja oli sarjansa 12:nneksi nopein. Ryhdin Matleena Palonen oli 68:s, ja koko kisan voitti Valkeakosken Hakan Fanny Kukonlehto.

Seurapisteissä Ylöjärven Ryhti kuitenkin peittosi Valkeakosken Hakan seitsemällä pisteellä. Voitto meni ylivoimaisesti Espoon Hiihtoseuralle, jonka hiihtäjät keräsivät peräti 318 pistettä. Ylöjärven Ryhti sai hopeaa 167 pisteellä ja ylsi näin parhaaseen sijoitukseensa Hopeasommissa kautta aikojen.

Viestipäivänä Ryhdillä oli mukana neljä tyttöjoukkuetta. Perinteisen kolmen kilometrin viesti hiihdettiin uudella lumella – yön aikana oli satanut kymmenisen senttiä, eikä voitelijoiden työ ollut aivan helppo. Rata oli myös edellispäiväistä hitaampi ja raskaampi hiihtää.

Ensimmäisenä matkaan pääsi 16-vuotiaiden joukkue Krista Manninen, Elsa Torvinen ja Venla Haataja. Lähtöpaikka oli viidennen rivin ulkoreunalla. Kaikkiaan matkaan säntäsi 33 joukkuetta. Krista Manninen toi joukkueen vaihtoon 13:ntena. Elsa Torvinen hiihti kakkososuuden toiseksi nopeimman ajan, ja vaihdossa Ryhti oli 7:s. Ankkuriosuudelta Venla Haataja toi joukkueen maaliin 8:ntena. Palkintosija oli avattu myös viestipäivänä – Hopeasompaviesteissä palkitaan kymmenen parasta joukkuetta.

14-vuotiaiden tyttöjen pronssijoukkueessa hiihtivät Emmi Henriksson, Miina Mäki-Korte ja Ada Aarnio. (Kuva: Sari Haataja)

14-vuotiaissa Ryhdillä oli mukana peräti kolme joukkuetta, joissa oli myös kaksi 12-vuotiaissa hiihtävää. Ykkösjoukkueessa hiihtivät Emmi Henriksson, Miina Mäki-Korte ja Ada Aarnio. Kakkosjoukkueessa sivakoivat Birgit Tuomola, Johanna Naskali ja Aino Aarnio, ja kolmosjoukkueessa viestiä veivät Isabella Lillqvist, Helmi Koskela ja Annika Rantanen.

Kaikki Ylöjärven Ryhdin hiihtäjät tekivät ladulla lujasti töitä. Emmi Henriksson toi joukkueen vaihtoon ensimmäisenä, mutta Espoon Hiihtoseura oli vain 1,5 sekunnin päässä. Miina Mäki-Korte toi Ryhdin vaihtoon toisena, jolloin Espoo oli jo vankassa johdossa. Ada Aarnio taisteli sitkeästi mutta joutui lopulta pitkällä maalisuoralla taipumaan Pargas IF:n ankkuri Andreas Nybergille alle kahdella sekunnilla. Ryhti oli saanut pronssimitalin myös viestipäivänä. Eroa Espoon voittajajoukkueeseen, jossa hiihtivät Silva Kemppi, Emmi Nieminen ja Selene Rossi, syntyi reilun minuutin verran.

Kaikkiaan 14-vuotiaiden tyttöjen viestissä ladulla suihki 37 joukkuetta. Vaikka Ryhdin kakkos- ja kolmosjoukkueet joutuivat lähtemään porukan perältä, taistelivat he rankassa kelissä hienosti. Kakkosjoukkue tuli maaliin 15:nneksi nopeimpana ja kolmosjoukkuekin 28:ntena. Ryhdin kaikki joukkueet peittosivat muun muassa Ounasvaaran Hiihtoseuran, Savonlinnan Hiihtoseuran, Vantaan Hiihtoseuran sekä Polvijärven Vauhdin ykkösjoukkueet.

Hollolan Hopeasompakisat sujuivat siis ryhtiläisittäin mainiosti. Ylöjärven Ryhti on nyt napannut 14-vuotiaiden tyttöjen viestimitalin kolmesta perättäistä Hopeasommasta. Hyvä putki alkoi Lempäälän HS-kisoista.

Monet hopeasompahiihtäjät nähdään myös ensi viikonloppuna Koululiikuntaliiton järjestämissä kisoissa Kemissä. Siellä hiihtäjät eivät edusta seuraansa vaan opinahjoaan.

SARI HAATAJA

Ryhdin 16-vuotiaiden tyttöjen joukkueessa sivakoivat Krista Manninen, Elsa Torvinen ja Venla Haataja. (Kuva: Sari Haataja)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.