Somekirjoituksillaan kohua herättänyt Matti Ylitalo eduskuntavaaliehdokkaaksi

Kurulainen Matti Ylitalo palaa politiikkaan. Ylitalo on ehdolla eduskuntavaaleissa Kansalaispuolueen listoilla.
Matti Ylitalo

Matti Ylitalo aikoo palata politiikkaan ainakin valtakunnan tasolla. (Arkistokuva)

37-vuotias kolmen lapsen isä lähtee mukaan eduskuntavaaleihin Kansalaispuolueen riveistä sitotumattomana ehdokkaana.

– Vaikka olen kiireinen, tälle työlle etsin aikaa, sillä Suomi tarvitsee uuden suunnan, Ylitalo sanoo.

Ylitalo erotettiin vuoden 2016 huhtikuussa kolmesta Ylöjärven kaupungin lautakunnasta, kun kaupunginvaltuusto katsoi menettäneensä luottamuksensa Ylitaloon.

Ylitalo menetti luottamuksensa Facebook-kirjoitustensa takia. Useiden valtuutettujen mielestä Ylitalon kirjoitukset sisälsivät rasistista vihapuhetta ja väkivaltauhkauksia. Valtuuston 51 jäsenestä 45 vaati Ylitalon erottamista lautakunnista.

Ylitalo kuului Ylöjärvi 2001+ -ryhmään. Ylitalo oli ennen erottamistaan asukas-, tarkastus- ja suhteellisten vaalien lautakuntien sekä Pirkanmaan liiton kuntien edustajankokouksen jäsen.

Ylitalo kuitenkin voitti oikeuskiistan Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa Ylöjärven kaupunkia vastaan. Oikeus katsoi, ettei Ylöjärven kaupunginvaltuusto perustellut kunnolla kaupunginvaltuutettuna toimineen Ylitalon erottamista lautakunnista.

Ylitalo tuli tunnetuksi myös protestistaan laittaa omaisuutensa myyntiin ja muuttaa pois Suomesta.

 

Kansalaispuolue nimesi viime viikolla kuusi ehdokkasta Pirkanmaalta. Ehdokkaiksi eduskuntavaaleihin asetettiin Tuula Komsi Kangasalalta, Iivu Asunta Ruovedeltä, Timo Lensu Tampereelta, Timo Rannelma Lempäälästä, Terhi Järvinen Ylöjärven Kurusta ja television Latela-sarjasta tuttu Lauri Huttunen Nokian Siurosta.

Kansalaispuolueen listat ovat täyttymässä. Puolueella on enää yksi paikka täyttämättä sekä Vaasan että Oulun vaalipiireissä.

Ylitalon edustama EU-kriittinen Kansalaispuolue kertoo, että sen ensisijaisena tavoitteena on vaalia ja varjella Suomen itsenäisyyttä sekä pitää huolta tasapuolisesti koko maasta. Kansalaispuolueen perusti aikoinaan europarlaamentikko Paavo Väyrynen, joka kuitenkin erotettiin puolueesta viime vuoden maaliskuussa.