Alatalolle SM-kultaa ja -hopeaa – myös Stenman palkintokorokkeelle – katso kuvat SM-hiihdoista

Ylöjärveläinen Sanni Alatalo saavutti viikonloppuna kaksi mitalia nuorten SM-hiihdoissa Kuopiossa. Myös Tino Stenman kipusi palkintosijalle.

Sanni Alatalo sivakoi Suomen mestariksi. (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Lempäälän Kisaa edustava Alatalo voitti 23-vuotiaiden naisten 5 kilometrin kilpailun, joka hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla. Alatalo jätti toiseksi tulleen Reisjärven Pilkkeen Anni Alakosken reilun yhdeksän sekunnin päähän. Pronssia otti Karihaaran Visan Emmi Lämsä.

Alatalon menestys jatkui kymmenen kilometrin vapaan tyylin kisassa, jossa ylöjärveläinen taisteli toiseksi. Alatalo hävisi voiton vieneelle Emmi Lämsälle ainoastaan 0,2 sekuntia. Anni Alakoski oli tällä kertaa kolmas.

Kovat kisat

Kuopiossa hiihdettiin kolmipäiväiset nuorten maastohiihdon SM-kisat, jossa oli sarjat 17-, 18-, 20- ja 23-vuotiaille. Ylöjärven Ryhdiltä oli Puijolla mukana kahdeksanhenkinen joukkue.

Perjantain perinteisen hiihtotyylin sprintti hiihdettiin kirpakassa pakkassäässä Puijon 1,6 kilometrin sprinttiradalla. 18-vuotiaiden miesten sarjassa toisistaan otti mittaa 81 hiihtäjää. Aika-ajossa Ryhdin hiihtäjistä Tino Stenman oli 3:s, Aapo Haataja 9:s, Veeti Henriksson 41:nen, Topias Torvinen 63:s ja Onni Koskela 68:s.

Erävaiheeseen pääsivät siis Stenman ja Haataja, joka oli oman alkueränsä kolmas eli jäi täpärästi välieräpaikasta. Tino Stenman hiihti erävaiheen vahvasti ja voitti sekä alkueränsä että välieränsä.

Finaalissa Stenman hiihti stadionille toisena, mutta joutui pitkän hivuttavan loppusuoran aikana taipumaan Karihaaran Visan Jarkko Kukkoselle ja maalisuorataistelun jälkeen myös Vetelin Urheilijoiden Aapo Taipaleelle. Pronssimitali jäi selostajan sanoin mononmitan päähän eli oli neljästä sadasosasekunnista kiinni.

Finaalin voitti aika-ajojenkin nopein Eero Mannila Oulun Hiihtoseurasta. Kokonaistuloksissa Aapo Haataja oli sprintin 13:s ja Tino Stenman 4:s.

Stenman nousi Iivon lenkillä

Lauantain perinteisen tyylin kisassa naiset kiersivät niin sanotun maailmancupin viitosen kerran ja miehet kiersivät sen kahdesti. Olosuhteet olivat oleellisesti lämpimämmät kuin edellispäivänä ja vaihtelivat kisapäivän aikana melkoisesti.

17-vuotiaissa Ryhtiä edustivat Anni Laine, Veeti Seppälä ja Onni Koskela. Seppälä oli sarjansa 15:nneksi nopein, Koskela hiihti sijalle 42 ja Laine sijalle 53. Kultaa hiihtivät Alexander Ståhlberg Norrvalla Ski Teamistä ja Elisa Mattila Kouvolan Hiihtoseurasta.

18-vuotiaissa Ryhdillä oli mukana peräti viisi hiihtäjää. Tino Stenman oli kisan 8:s, Aapo Haataja 10:s, Veeti Henriksson 17:s, Roni Hiitelä 21:nen ja Topias Torvinen 36:s. Kisan voitti Kouvolan Hiihtoseuran Eemil Liekari.

Sunnuntain vapaan hiihtotyylin takaa-ajossa kierrettiin niin sanottua Iivon lenkkiä. Miehillä matkana oli 15 kilometriä eli rata kierrettiin kuudesti. Naisten hiihtourakka oli 10 kilometriä. Matkaan päästiin lauantain kisan tulosten mukaisessa järjestyksessä.

Ryhdin hiihtäjistä kaikki osallistuivat myös sunnuntain takaa-ajoon, eli kannustushuutoja kuului tiuhaan maastossa ja Ryhdin lippu liehui komeasti Puijon maisemissa.

17-vuotiaissa Anni Laine hiihti maaliin sijalla 41. Veeti Seppälä oli myös päätöspäivänä sarjansa 15:s. Onni Koskela puolestaan luisteli sijalle 32.

18-vuotiaissa Tino Stenman pääsi ladulle kuudentena, kun kärki Eemil Helander ja Aapo Taipale olivat taittaneet matkaa jo 1,10 minuuttia. Eero Mannilakin oli saanut 50 sekunnin etumatkan. Aapo Haataja starttasi 12 sekuntia Stenmanin perään.

Ryhtiläiset taittoivat 15 kilometrin vaativaa taivalta niin ryhmissä kuin soolona. Valtaosan matkasta Stenman hiihti kolmen hiihtäjän porukassa ollen sijoilla 4–6. Stenman hiihti neljänneksi tai kolmanneksi nopeimpia kierrosaikoja.

Ennen viimeiselle Iivon lenkille lähtöään Stenman hiihti stadionille erittäin vahvan oloisesti. Luistelupotku lähti nälkäisesti, ja olemuksesta huokui halu tavoittaa edellä oleva selkä. Pronssimitalin metsästäminen oli alkanut.

Stenmanin mitalijahti onnistui erinomaisesti: hän hiihti maaliin kolmantena 10 sekuntia Teuvan Rivakan Petteri Mattilaa nopeampana. Eroa pitkään kolmantena hiihtäneeseen ja lopulta viidenneksi sijoittuneeseen Eero Mannilaan kertyi yli 29 sekuntia. Kisan voitti ylivoimaisesti Keuruun Kisailijoiden Eemil Helander, jolle pronssimitalisti jäi kaksi ja puoli minuuttia.

Takaa-ajossa Ylöjärven Ryhdin Aapo Haataja luisteli maaliin 13:ntena, Veeti Henriksson oli 16:s, Roni Hiitelä sijalla 20 ja Topias Torvinen maalissa 25:ntenä.

Tänä vuonna osallistumisoikeus nuorten maastohiihdon SM-kisoihin oli myös 16-vuotiaiden sarjassa hiihtävillä vuonna 2003 syntyneillä. Vuotta nuorempi ikäluokka kahmikin yhteensä 14 palkintosijaa, ja heidän joukostaan nousi myös kaksi mitalistia: sprinttikulta meni Savonlinnan Hiihtoseuran Eevi-Inkeri Tossavaiselle ja perinteisen pronssi Paltamon Urheilijoiden Venla Järvelälle.

SARI HAATAJA

Nuorten SM-hiihdot, Kuopio

Miehet, 18-v., 1,6 km, P: 4) Tino Stenman, YlöR, 3.51,36, 13) Aapo Haataja, YlöR, 3.56,68, 41) Veeti Henriksson, YlöR 4.10,80, 63) Topias Torvinen, YlöR, 4.22,04
Tytöt, 17-v., 5 km, P: 53) Anni Laine, YlöR, 17.59,2
Pojat, 17-v., 10 km, P: 15) Veeti Seppälä, YlöR, 14.12,7, 42) Onni Koskela, YlöR, 4.24,2
Miehet, 18-v., 10 km, P: 8) Tino Stenman, YlöR, 27.55,4, 10) Aapo Haataja, YlöR, 28.07,3, 17) Veeti Henriksson, YlöR, 28.44,9, 21) Roni Hiitelä, YlöR, 29.14,7, 36) Topias Torvinen, YlöR, 30.53,2
Tytöt, 17-v., 10 km, V: 40) Anni Laine, YlöR, 49.44,1
Pojat, 17-v., 15 km, V: 15) Veeti Seppälä, YlöR, 1.06.30,7, 32) Onni Koskela, YlöR, 1.10.57,1
Miehet, 18-v., 15 km, V: 3) Tino Stenman, YlöR, 1.04.03,2, 13) Aapo Haataja, YlöR, 1.06.44,2, 16) Veeti Henriksson, YlöR, 1.08.12,6, 20) Roni Hiitelä, YlöR, 1.08.54,7, 25) Topias Torvinen, YlöR 1.11.17,9
Naiset, 23-v., 5 km, P: 1) Sanni Alatalo, LeKi, 13.55,7
Naiset, 23-v., 10 km, V: 2) Sanni Alatalo, LeKi, 38.44,7

Veeti Seppälä (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Veeti Henriksson (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Topias Torvinen (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Tino Stenman (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Roni Hiitelä (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

Aapo Haataja (Kuva: Olli Litmanen / Puijon Hiihtoseura)

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.