Lokakalikka kalahti

Kaikkihan tietävät sananlaskun ”Se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa”. Nyt Jätehuoltolautakunta on tehnyt vastineen 6.2.2019 Paula ja Matti Ylénin tutkimukseen 7.1.2019 ”Viranomaisten liiketoimintana jätealan valtaus Pirkanmaalla”.
Vastineessa väitetään, että seitsemäntoista (17) kunnan yhteinen jätehuoltoviranomainen päätti siirtymisestä kunnan järjestämään sako- ja lokakaivojen tyhjennykseen. Todellisuudessa vain Tampere ja Pirkkala olivat tätä mieltä ja muut kunnat vastustivat monopolia. He halusivat jatkaa kiinteistökohtaista jätehuoltoa (= haltija/omistaja saa vapaasti valita palveluntuottajan). Koska jätehuoltolautakunnan koostumus on 7 henkilöä Tampereelta ja 5 henkilöä muualta (Ylöjärveltä ei ketään eikä monesta muustakaan kunnasta) niin Tampere jyräsi päätöksen haluamallaan tavalla. Ihmetystä herättää myös tuo jätehuoltolautakunnan koostumus, siitä ei löydy mitään tietoa, kuinka alunperin se on muotoutunut näin epädemokraattiseksi?
Vastineessa väitetään lisäksi, ettei päätös loka- ja sakokaivojen tyhjennyksestä ollut vain Pöyry Finland Oy:n vuonna 2013 virheelliseen raporttiin perustuva vaan ”kokonaisvaltainen päätös”. Asiassa tarkasteltiin muun muassa kuljetusten hinnoittelua (jonka tekee jätehuoltolautakunta), palvelun saatavuutta (jonka tekee Pirkanmaan jätehuolto Oy) sekä palvelun ehtoja (jonka tekee jätehuoltolautakunta / Pirkanmaan jätehuolto Oy) sekä jätehuollon kehittämistä (jonka tekee jätehuoltolautakunta) ja viranomaisten toimintamahdollisuutta (joka on käytännössä Tampereen kaupungin jätehuoltoviranomainen).
Tästä nähdään, että vain Pöyry Finland Oy:n virheellinen raportti on ollut kaiken perustana, vaikka jätehuoltolautakunta vastineessaan vähättelee sen vaikutusta.
Myös kaikki päätökset eri oikeusasteissa perustuivat näihin Pöyry Finland Oy:n virheellisiin laskelmiin (laskelmissa väitettiin, että 65–75 prosenttia loka- ja sakokaivojen tyhjennyksistä menisi ohi virallisten tyhjennyspaikkojen). Jos laskelmat olisi korjattu oikeiksi ennen oikeuskäsittelyjä niin lopputulos olisi varmasti ollut erilainen (asia kyllä tiedettiin mutta niitä ei haluttu korjata).
Mutta jotain hyvääkin vastineessa todettiin. Lietekuljetusten kilpailutus ei mennyt oikein ”putkeen”, mutta asiaan luvattiin korjaus seuraavassa kilpailutuksessa eli vuonna 2021–2023. En vaan kykene ymmärtämään kuinka paikalliset toimijat (yhteensä noin 60kpl 17 kunnan alueella) pysyvät hengissä tuohon saakka?
Toteamuksena voisi sanoa, että jätehuoltolautakunnan tekemä vastine on ennemmin yritys Pirkanmaan jätehuolto Oy:n monopolin edunvalvontaa ja viranomaispäätöksen varjolla tehtyä valtapolitiikkaa kuin tasapuolista kuntalaisten kohtelua.
Asiaan voi vaikuttaa kannattamalla Ylöjärven kuntalaisaloitetta nro 6560.

Markku Hietikko

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?