Stenman huippukunnossa Sarajevossa – Ryhdille melkoinen mitalisaalis piirinmestaruuskisoista

Bosnia-Herzegovinassa järjestetyissä Nuorten Euroopan Olympiafestivaaleilla oli mukana noin 1 000 urheilijaa 46 eri maasta. 18-vuotiaiden miesten maastohiihdossa starttasi yli 90 hiihtäjää. Ylöjärveläinen Tino Stenman pärjäsi tässä porukassa mainiosti.

Tino Stenman osoitti pystyvänsä kansainväliseen kärkivauhtiin. (Kuva: Sari Haataja)

Suomen maajoukkue saapui Sarajevoon lauantaina. Stenman kertoi, että muutama päivä kului ennen kuin elimistö tottui korkealla kisaamiseen. Maajoukkueen majapaikka oli 500 metriä merenpinnasta ja kisaladut 1 200 metrin korkeudella.

Maanantain 10 kilometrin perinteisen tyylin kisa käytiin harmillisen vaihtelevissa olosuhteissa. Alkupään lähtijät ehtivät maaliin ennen kuin loskasade alkoi ja kuuma ryhmä starttasi.

– Vettä ja räntää satoi kuin saavista, ja kärki pääsi ennen räntäsadetta maaliin asti. Vähän oli tukkoista menoa tänään, Stenman totesi avauskisastaan.

Hän oli 50:s ja eroa kärkeen syntyi 4.45,1 minuuttia. Kisan voitti Ranskan Florian Perez.

Tiistaina kisattiin vapaalla hiihtotavalla. Poikien 7,5 kilometrin kisassa Stenman oli paras suomalainen. Hän ylsi sijalle 15. Voittaja Norjan Martin Kirkeberg Moerk hiihti ylöjärveläistä 59,1 sekuntia nopeammin.

– Vauhdinjakoa olisi voinut vähän miettiä. Olisi voinut aloittaa rauhallisemmin. Muuten oli kaikin puolin todella onnistunut päivä, suksi ja mies toimi, Stenman kommentoi.

Torstaina olivat vuorossa sprintit, jossa suomalaisnuoret näyttivät vahvuutensa. Kaikki suomalaishiihtäjät pääsivät erävaiheeseen. Aika-ajossa Niilo Moilanen oli koko porukan nopein, Emil Liekari oli neljäs, Tino Stenman oli jaetulla yhdeksännellä sijalla ja Alexander Ståhlberg oli 22:s.

Stenman hiihti erittäin kovatasoisessa alkuerässä. Välieräpaikoista taistelivat sprinttikisan lopulta voittanut Norjan Andreas Bergsland, tiistain vapaan kisan voittanut norjalainen, kolme suomalaista sekä slovakialaishiihtäjä.

Suomalaisista finaaliin hiihti Niilo Moilanen, joka oli lopulta kilpailun neljäs. Tino Stenman pääsi välierävaiheeseen ja oli tiukan kilpailun yhdeksäs. Emil Liekari oli 12:s.

– Sairaan kovatasoinen kisa, Stenman sanoi.

Perjantain sekaviestissä Suomen joukkue sijoittui yhdeksänneksi. Stenman hiihti viestin kolmannen osuuden, viiden kilometrin vapaan tyylin matkan.

Aino Pihlava hiihti Sarajevossa perinteisen 7,5 kilometrillä sijalle 45. Vapaan viiden kilometrin kisassa hän sivakoi sijalle 41 ja sprintissä sijalle 22.

Mitalisadetta

Ryhdin 10-vuotiaat tyttöjen hopeahyppy oli varsin tyylikäs. (Kuva: Tuomas Koskela)

Hämeenlinnassa hiihdettiin lauantaina piirinmestaruuksista vapaalla hiihtotyylillä. Ahveniston moottoriradan vaativilla laduilla Ryhdin hiihtäjistä kultaa nappasivat 8-vuotiaissa Okko Koskinen, 9-vuotiaissa Vilma Pyhtilä, 11-vuotiaissa Aino Koskinen, 12-vuotiaissa Aino Aarnio ja 13-vuotiaissa Miina Mäki-Korte.

Piirinmestaruushopealle hiihtivät 8-vuotiaissa Kiira Suhonen, 12-vuotiaissa Eino Kärkimaa, 13-vuotiaissa Eemil Koskinen, 14-vuotiaissa Emmi Henriksson ja 16-vuotiaissa Elsa Torvinen.

Piirinmestaruuspronssit saivat Neea Pyhtilä 11-vuotiaissa, Ada Aarnio 14-vuotiaissa, Venla Haataja 15-vuotiaissa ja Anni Laine 17-vuotiaissa.

Sunnuntaina vietettiin Kaupin aurinkoisilla laduilla Hämeen viestipäivää, jossa Ylöjärven Ryhdiltä oli mukana kymmenen joukkuetta. Kisat käytiin perinteisellä hiihtotyylillä.

Vahvin menestys tuli 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa, jossa Ryhti sai kaksoisvoiton. Kultajoukkuessa hiihtivät Emmi Henriksson, Miina Mäki-Korte ja Ada Aarnio. Hopeajoukkuessa puolestaan sivakoivat Birgit Tuomola, Johanna Naskali ja Annika Rantanen.

Ryhdin 10-vuotiaat tytöt saivat viestihopeaa kokoonpanolla Reea Hiitelä, Iida Kujansuu ja Vilma Pyhtilä. 12-vuotiaat pojat sivakoivat hopeaa joukkueella Eino Kärkimaa, Eeli Haverinen ja Erik Lillqvist. Myös 12-vuotiaat tytöt ylsivät toiselle sijalle joukkueella Helmi Koskela, Aino Koskinen ja Aino Aarnio.

Viestipronssille taisteli 10-vuotiaiden joukkue Paavo Annala, Okko Koskinen ja Kasper Suhonen sekä 16-vuotiaiden joukkue Noora Laine, Venla Haataja ja Krista Manninen.

Ryhdin 12-vuotiaat pojat ja tytöt saivat hymyillä hopeamitalisteina. (Kuva: Sari Haataja)

Miesten Hämeen viestissä ei tänä vuonna ylletty palkintosijoille. Kisaan oli ilmoittautunut 17 joukkuetta. Ryhdin pojat hiihtivät maaliin neljänneksi ja kuudenneksi nopeimpina.

Ryhdin ykkösjoukkue (Kalle Ijäs, Veeti Henriksson, Aapo Haataja) jäi voittajasta Tampereen Yrityksestä 21 kilometrin matkalla 1.26,5 minuuttia. Kakkosjoukkueella (Veeti Seppälä, Roni Hiitelä, Topias Torvinen) eroa voittajajoukkueeseen kertyi noin neljä minuuttia. Hämeen viestiseura -tittelin sai kisat järjestänyt Tampereen Pyrintö.

SARI HAATAJA

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.