Raviliigaa parhaimmillaan – Ilveksen Rehabille tyylipuhdas debyyttivoitto

Tiistaina Teivon raveissa 1,6-kertoimisena supersuosikkina uransa avausstarttiin lähtenyt Raviliiga Ilveksen hevonen Rehab, ”Ripa”, vastasi huutoon sataprosenttisesti. Vaivaton voitto näyttävällä tyylillä kirvoitti paikan päällä olleesta satapäisestä omistajaporukasta mahtavat aplodien säestämät kannustushuudot maalisuoralla.

Rehab ravasi komeaan voittoon heti avauskisassaan. (Kuva: Teivon Ravikeskus)

Rehabin valmennustiedot antoivat odottaa menestystä jo etukäteen. Kyseessä oli kuitenkin ruunan uran ensimmäinen startti, jossa on aina mukana epävarmuustekijöitä. Miten hevonen reagoi uusiin olosuhteisiin, ratavaloihin, musiikkiin ja muihin kilpailijoihin on aina arvoitus, joka ratkeaa vasta tositilanteessa. Tästä testistä Ripa selvisi liput liehuen ja suoritti tehtävänsä upeasti.

Mika Forssin mallikas ohjastus tuotti valjakolle selkeän voiton. Sekä kuski että valmentaja Markku Nieminen olivat hevosen esitykseen todella tyytyväisiä ja näin oli asian laita myös omistajakunnan keskuudessa. Iloisia ilmeitä ja hymysuita oli Teivon etusuoralla alun toista sataa. Mukana voittoseremonioissa olivat myös Ilveksen Liiga-joukkueen kapteeni Eemeli Suomi, puolustaja Tuomas Salmela sekä valmentaja Markku Nieminen.

– Näin toimii Raviliiga parhaimmillaan, iloitsee Teivon ravikeskuksen johtaja Päivi Lehtonen illan yli tuhannen katsojan yleisöstä. Kaikki paikalla olleet omistajat nauttivat oman hevosensa voitosta. Ei siinä kohtaa mietitty, minkä jouhen mahdan omistaa.

Rehab on täysiverinen paikallisjulkkis. Kasvattajanimen Ravitalli Hopen takaa löytyy ylöjärveläisen Aripekka Pakkasen perhe. Hevosta valmentaa Teivossa ratatallia pitävä Markku Nieminen ja ensimmäisen voiton ajoi Pirkanmaan – ja koko Suomen – paras ohjastaja Mika Forss. Rehabin kimppaa eli Raviliiga Ilvestä vetää tamperelainen Satu Laakso, tunnettu ravimaailman ääni. Hoitaja Piia Riihuhta tekee päivittäin eniten tunteja Rehabin kanssa ja vastaa urheilijan hyvinvoinnista.

Ripan päätähtäin on syksyn ikäluokkakilpailuissa ja Markku Nieminen tiiminsä kanssa rakentaa hevosta tämän mukaisesti. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Rehab kilpailee seuraavan kerran Teivossa tiistaina hiihtolomaviikolla 26. helmikuuta. Tuona päivänä Teivossa on myös Talvirieha kello 15 alkaen. Tarjolla on ilmainen sisäänpääsy kello 15–17, ilmaista poniratsastusta, ravikärryajelua, keppareita, nuotiomakkaraa ja pulkkamäkeä.

Myös Raviliiga Tapparan hevonen, Marschall Match eli ”Sheriffi”, lähtee ensi tiistaina ensimmäiseen ravikilpailuunsa Jyväskylään.

– Jyväskylässä oli nappisarja aloittavalle hevoselle. Siinä Sheriffillä pitäisi olla mahdollisuudet yhtä tyylipuhtaaseen voittoon kuin Rehabillakin oli. Kun saataisiin kummallekin hevoselle hieno alku uralle, voidaan alkaa miettiä kotiottelua Raviliiga Ilves – Raviliiga Tappara, kertoo Marschall Matchin valmentaja Tuija Irri.

Teivon toimistolla puolestaan mietitään jo Kriterium-karsintoja. Teivossa ravataan aina lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna kolmevuotiaiden lämminveristen klassinen kasvattajakilpailu, Kriterium, joka on Teivon ravikauden ykköstapahtuma. Karsinnat ajetaan syyskuun viimeisellä viikolla.

– Viime vuonna Erkki-Pekka Mäkisen Graceful Swamp voitti Kriterium-karsintansa ja oli yksi suosikeista loppukilpailussa. Saimme hienon paikallisotteluhengen nousemaan ja EP Mäkinen sekä ”Sämpylä” vetivät Teivoon liki 5 000 hengen yleisön. Jos tänä vuonna saadaan Kriteriumin loppukilpailuun Raviliiga-hevosia, ja jos vielä saadaan oman radan varsoja, meillä pitäisi olla kaikki edellytykset nousta yli 5 000 hengen yleisöön, Päivi Lehtonen intoilee.

Kymmeniä uusia osakkaita

Rehabin voitto toi heti kymmeniä uusia omistajia ja pian Raviliiga Ilves on myyty loppuun. Raviliiga Tappara tulee myynnissä perässä, mutta uran avausstartti poikii varmasti uusia omistajia myös Sheriffille.

– Ajatus yhdistää jääkiekkoa ja hevosia on toiminut meillä Pirkanmaalla odotusten mukaisesti. Esimerkiksi lauantaina maaliskuun 9. päivä Hakametsässä perhepäivässä esittelemme hevosia jääkiekon harrastajille. Viemme hallille poneja ja keppareita ja toivomme, että mahdollisimman moni pääse kokemaan turpaterapiaa ja innostuu siitä, Päivi Lehtonen kertoo.

Ja eikä malta olla lisäämättä loppuun

– Tietysti tässä pitää heittää hiukan haastetta Tapparan kannattajille, että saataisiin vauhdilla täyteen myös Raviliiga Tappara.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?