Selkeällä sopimisella ja tarkalla dokumentaatiolla pärjää lumen kanssa

Lumi voi viilentää välit talkootaloyhtiössä

Jos lunta nykyään saadaan, sitä tuppaa tulemaan paljon. Taloyhtiöissä, joissa lumen auraus ja poiskuljetus on ulkoistettu, asukas ei ehkä edes huomaa lumen kertymistä. Toisin on niissä, usein pienissä taloyhtiöissä, joissa lumen kanssa yritetään pärjätä talkoilla.

Lumenluonti voi joskus olla jopa hauskaa. Ainakin se käy hyötyliikunnasta.

– Jos joku jättää tällaisessa taloyhtiössä osuutensa hoitamatta, välit voivat varmasti kiristyä. Talkootoiminta on kuitenkin aina vapaaehtoista, eikä ketään voida velvoittaa osallistumaan talkoisiin, vanhempi lakimies Kaisu Terkki Kiinteistöliitosta kertoo.

Lumen muodostamalta kiistakapulalta on helppo välttyä, kun talkootaloyhtiöön tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä vuorolista, jonka noudattamisesta talkoissa mukana olevat osakkaat myös huolehtivat. Vuorolistan lisäksi kannattaa luoda varasuunnitelma poikkeustilanteiden, kuten vuoden kovimpien lumisateiden, varalta. Silloin ei ehkä ole aivan reilua, jos vuorossa oleva osakas huhkii lumet kasaan yksinään.

Lisäksi tulisi muistaa taloyhtiön vastuu kiinteistön turvallisuudesta. Mahdollisen korvausvastuun voi välttää paitsi toimimalla huolellisesti, myös varautumalla vastuukysymyksiin ennakolta.

– Kehottaisin taloyhtiöitä pitämään jonkinlaista päiväkirjaa siitä, milloin lumet on luotu, onko hiekoitettu, millaiset olosuhteet ovat olleet. Dokumentaatio voi tulla tarpeeseen, jos taloyhtiön hallinnoimalla alueella sattuu vaikkapa liukastuminen.

Kun lumenluonti on saatu toimimaan, pitää lumi joko varastoida taloyhtiön tontille tai sopia sen poiskuljettamisesta. Vaikka taloyhtiö käyttäisi urakoitsijaa auraukseen, ei lumen poisvieminen välttämättä kuulu sopimukseen. Kyse on täysin sovittavissa olevasta asiasta, automaattisesti se ei auraussopimukseen kuulu. Poisvientikysymys on herkkä riidalle, jos taloyhtiö on olettanut jotakin ja sopimuskumppani onkin olettanut päinvastoin.

– Tässä on tarkastelun paikka sekä taloyhtiöillä että huoltoliikkeillä. Melko yleisluontoisilla sopimuksilla lähdetään usein liikkeelle, Terkki toteaa.

Ei pelkkä vaiva. Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Kaisu Terkki muistuttaa lumen hyvistäkin puolista. – Lumisistakin päivistä voi taloyhtiössä nauttia. Meillä kuitenkin sattuu aika vähän liukkauden aiheuttamia loukkaantumisia ja talon lapsille pihan perälle kertyvä lumikasa on ilon aihe

Poiskuljetuskysymys voi olla hankala senkin takia, että kuljetuskalusto on lumimyräkän jälkeen kysyttyä. Talkoilla lumityöt tekevillä yhtiöillä kannattaakin olla jo valmiiksi haarukoituna jokin sopiva kuljetusyhtiö, jolta poisvientipalvelu tarvittaessa ostetaan. Lumen pois kuljettaminenkaan ei ole aivan ilmaista, joten yksi ratkaisu olisi löytää taloyhtiön tontilta paikka, johon lumi voidaan varastoida kevättä odottamaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo pihan istutuksia suunniteltaessa. Vaikka puu näyttäisi jossain kohtaa hyvältä, se voi estää lumenluontia tai varastointia.

– Pihalle kerättävät lumet säästävät taloyhtiön rahaa, mutta ovat myös suuri ilonaihe pihan lapsille, Terkki muistuttaa.

Yleisin syy hoitaa taloyhtiön pihatyöt talkoilla on rahan säästäminen. Varsinkin lumisina talvina lumenluonti ja sen poiskuljettaminen ovat kalliita hankintoja pienille taloyhtiöille.
Joskus kyse voi olla myös siitä, että taloyhtiöön ei löydy huoltoyhtiötä rahallakaan.

– Kohde voi olla huoltoyhtiöiden kannalta hankala. Sellainenkin tapaus on tullut vastaan, jossa taloyhtiöön saatiin vielä lumenauraaja, mutta kukaan ei halunnut ottaa hiekoitusurakkaa, Terkki kertoo.

 

 

TEEMATUOTANTO, JARNO KESKINEN

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.