Uplakersin Tikanpoikarahasto tukee nuoria jääurheilijota

Kun ei ole varaa harrastaa

Jääurheiluseura Uplakers haluaa tukea nuorten taitoluistelijoiden ja jääkiekkoilijoiden harrastusta myös silloin, jos perheessä on taloudellisesti haastava tilanne.

Uplakersin puheenjohtaja Matti Leminen kertoo, että seura pystyi viime vuonna jakamaan Tikanpoikarahastosta avustuksen kaikille sitä hakeneille.

Seura kerää varoja Tikanpoikarahastoon, josta jaetaan vuosittain avustuksia. Rahaston perusti seuran edellinen puheenjohtaja Timo Niemenmaa vuonna 2016.

Uplakers järjestää ensi lauantaina 16. helmikuuta Tikanpoikapäivän, josta saadut tulot menevät lyhentämättöminä rahastoon ja sieltä edelleen seuran nuorille jääurheilijoille. Yritykset ja yksityiset voivat tehdä lahjoituksia läpi vuoden. Avustukset jaetaan joulun alla tasapuolisesti taitoluistelijoille ja jääkiekkoilijoille.

– Lähtökohtana on ollut, että haluamme omalta puoleltamme tukea harrastajia. Jääurheilu alkaa mennä hieman liian kalliiksi. Esimerkiksi jäävuorot, varusteet, ja kulkemiset vaativat paljon rahaa. Jos perheessä on useampi lapsi, joka harrastaa samaan aikaan, se vaatii resursseja. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita, eivätkä tulot välttämättä ole tasaiset, Uplakersin hallituksen puheenjohtaja Matti Leminen taustoittaa.

Nuorimpien kausimaksut ovat vielä suhteellisen edulliset (noin 300–500 euroa) verrattuna varttuneempien harrastajien maksuihin.

– C-junioritasolla jääkiekkokausi kustantaa jo 1 500–2 000 euroa. Sitten varusteet ja muut siihen päälle. Mitä enemmän on pelejä ja matkapelejä, sitä enemmän tulee kustannuksia, Leminen täsmentää.

Keväällä rahastosta myönnetään lisäksi stipendi ansiokkaasta koulutodistuksesta seuran taitoluistelijalle ja jääkiekkoilijalle.

Avustusta vapaamuotoisella hakemuksella

Uplakers tiedottaa hakuajasta omilla tiedotuskanavillaan. Hakijat voivat vapaamuotoisessa hakemuksessa kertoa tilanteestaan.

– Hakemukset käsitellään hyvin pienellä porukalla. Ilmoitukset menevät suoraan saajille, eikä heidän nimiään julkisteta, Leminen kertoo.

Tänä vuonna Uplakers haluaa satsata Tikanpoikarahaston kartuttamiseen.

– Viime vuonna pystyimme jakamaan 100 euroa lähes 20 henkilölle. Pidän sitä hieman vaatimattomana summana, Leminen toteaa.

– Tämä on paikallisillekin yrityksille hyvä tapa näkyä. Kaikki varat menevät lyhentämättömänä hyvään tarkoitukseen, hän jatkaa.

Kaiken kaikkiaan ison seuran rahavirrat kerätään monesta purosta. Jokainen joukkue rahoittaa oman toimintansa. Vanhemmat kustantavat lasten harrastusta, mutta rahaa kerätään myös yhdessä esimerkiksi talkoilla ja makkaramyynnillä sekä vuosittaisella kausijulkaisulla.

Tikanpoikapäivänä tapahtuu

ikanpoikarahasto tukee Uplakersin nuoria taitoluistelijoita ja jääkiekkoilijoita.

Tikanpoikapäivä jäähallilla on tapahtumarikas. Aamupäivällä pyörivät luistelukoulut ja kello 14 on vauhdissa Girls Global Game eli maailmanlaajuinen tyttöjen jääkiekkotapahtuma.

Lipunmyynti aukeaa kello 14.30. Päivän kruunaa kello 15.30 alkava II-divisioonan peli Uplakers – Ikurin Vire.

– Avauskiekon pudottaa ylöjärveläinen olympiapronssimitalisti, jääkiekkoilija Linda Välimäki, Uplakersin toimistosihteeri Sari Åman kertoo.

Jäähallilla on myös taitoluisteluesityksiä ja muita aktiviteetteja. Tapahtuman pääsylipputulot tilitetään suoraan Tikanpoikarahastoon.

10-vuotisjuhlat syksyllä

Uplakers juhlii tänä vuonna kymmenettä toimintavuottaan. Alustavat juhlasuunnitelmat ovat vireillä, ja alkusyksystä on tarkoitus järjestää tyylikkäät juhlat.

– Ideoita on heitelty ilmaan, mutta vielä ei tiedetä tarkkaan millainen tapahtuma on tulossa, Leminen kertoo.

– Yhtenä tärkeimpänä asiana haluamme kunnioittaa ja arvostaa niitä, jotka ovat perustaneet Uplakersin, sekä niitä, jotka tällä hetkellä toimivat seurassa.

Jäähallin remontti alkaa keväällä. Uplakersiläisten kausi siis loppuu tällä kertaa hieman kesken ja korvaavia jäävuoroja on pyritty hankkimaan muualta.

– Jäähalli pitää laittaa kuntoon. Toiveissa on, että halliremontissa toteutetaan niitä asioita, joita on suunniteltu.

Jääurheilu on Ylöjärvellä hyvissä uomissa.

– Kaupunki ylläpitää jääratoja ja kaukaloita todella hienosti, Leminen kiittelee.

– Kaukaloilta kuuluu mukavaa pauketta ja iloista ääntä, hän riemuitsee.

– Tämä harrastus lähtee ulkojäiltä. Sieltä otetaan perusopit taitoluisteluun ja jääkiekkoiluun. Se on tärkeää pohjien ja kiinnostuksen luomiseen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.