Kohti hiilineutraalia kaupunkiseutua

Ilmastonmuutos on aikamme vakavin globaali ilmiö. Sen hillinnän puolesta on taisteltava yhteisten toimien avulla, koko maailmassa ja kaikilla sektoreilla, monella tasolla.
Ylintä valtaa näpeissään pitävät aikuiset eivät ole toimineet vielä tarpeeksi ripeästi ja konkreettisesti, ja maamme nuoriso onkin ottanut aktiivisen roolin herättelijöinä. Aivan viime aikoina tutkimuksen ja tieteen osoittama ilmaston lämpenemisen syy-seuraus-suhteet ja niihin vaikuttaminen yhteiskunnan päätöksenteon keinoin ovat saaneet laajasti tilaa myös perinteisten, ei-ympäristöystävällisesti profiloituneiden poliittisten toimijoiden suunnalta. Koko yhteiskunta alkaa viimein heräillä siihen, mistä tutkijat ovat varoitelleet kymmeniä vuosia. On ilmastotavoitteiden ja niiden saavuttamiseksi tehtävien ilmastotekojen aika.
Kansallisten ja kansainvälisen ilmastotyön lisäksi myös kunnilla on merkittävä rooli edistää omia toimia, joilla vähennetään kasvihuonepäästöjä sekä vaikuttaa muiden lähitoimijoiden hiilijalanjälkeen. Kunnan tekemät päätökset esimerkiksi hankinnoissa, julkisen liikenteen, kaavoittamisen ja rakentamisen, jätehuollon ja energiatuotannon osalta vaikuttavat merkittävästi ilmastotyöhön.
Ylöjärven tulee seurata monen muun kunnan mallia, osoittaa rohkeaa edelläkävijyyttä ja tavoitella vastuullisen, aktiivisen ilmastotoimijan roolia, johon ei riitä pelkkä sitoutuminen kaupunkiseudun tai maakunnan tavoitteisiin. Lisäksi luomalla ilmapiirin, jossa Ylöjärvi korostaa innovatiivisuutta ja uutta teknologiaa sekä siirtyy uusiutuvaan energiaan voidaan luoda säästöjä sekä tehdä kaupungin imagosta houkuttelevampi ja kiinnostavampi tulevaisuuden tekijöille.
Toukokuussa 2018 Ylöjärven vihreä valtuustoryhmä jätti aloitteen liittymisestä Kohti Hiilineutraalia kuntaa eli HINKU –foorumiin. HINKU-verkostossa on nyt 39 kuntaa ja osana Tampereen kaupunkiseudun ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkostoa, myös Ylöjärvi on kapunginvaltuuston päätöksellä 4.2. sitoutunut osallistumaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Pikaiset ja tehokkaat toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä ja sen tuhoisimpia seurauksia estää. Tärkein HINKU-verkoston kriteeri on sitoutuminen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseen 80 %:lla 2007 vuoden tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Jenni Kiiskinen
valtuustoryhmän puheenjohtaja

Ylöjärven vihreä valtuustoryhmä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?