Myös nuorten A-klinikkakäyntien määrän kasvu puhutti valtuustossa

Ylöjärvi vähentämään kasvihuonepäästöjä

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantain kokouksessaan Ylöjärven liittymisen HINKU-foorumin jäseneksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Ylöjärvi sitoutuu vähentämään kasvihuonepäästöjä ja pyrkii hiilineutraaliksi kaupungiksi.

Liikennemäärät ja sen vuoksi myös päästöt ovat lisääntyneet Ylöjärvellä viime vuosina.

Ylöjärvi siis tavoittelee alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Kaupunki ottaa kasvihuonekaasupäästöjen näkökulman huomioon kaikessa merkittävässä päätöksenteossaan.

Kunta perustaa myös HINKU-työryhmän, jossa on edustettuna tärkeimmät hallinnonalat.

HINKU-foorumi on vuonna 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. HINKU-toimintaa koordinoi valtakunnallisesti Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Valtuuston jäsenet kiittelivät päätöstä HINKU-foorumiin liittymisestä.

–  Tämä on tätä päivää. Energiatehokkuus ja päästöjen vähentäminen ovat kilpailutekijä monessakin mielessä. Varmasti tuloksia näkyy ja se on Ylöjärven maineelle hyvä asia, SDP:n valtuutettu Seppo Peltola kommentoi.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jenni Kiiskinen kiitti kaupunkia aloitteellisuudesta.

–  On tosi ilo huomata, että asia etenee. Energiatehokkuuden lisääminen ja päästöjen vähentäminen ovat molemmat merkittäviä ilmastotekoja, Kiiskinen totesi.

Vihreiden valtuutettu Jussi Kytömäki ja vasemmistoliiton valtuutettu Rauno Kesseli kuitenkin muistuttivat, että Ylöjärvellä on iso työ saada vähennettyä liikenteen päästöjä.

– Ylöjärven läpi menee vilkkaasti liikennöityjä teitä. On aika rankka homma saada liikenteen päästöjä hallintaan, Kytömäki sanoi.

– Liikennemäärät ovat kasvaneet Ylöjärven alueella ja liikennepäästöjen vähentäminen on tärkeä asia.

Raideliikenneratkaisut ovat tulevaisuutta ja niitä meidän pitää voimakkaasti viedä eteenpäin maakunnan tasolla, Kesseli puolestaan linjasi.

A-klinikkakäynnit lisääntyneet paljon

Eniten valtuustoa puhutti maanantaina nuorten päihteiden käyttö Ylöjärvellä. Asiaa puitiin valtuustoaloitteen yhteydessä. Aloitteessa haettiin muun muassa nopeita toimenpiteitä huumausaineongelman ehkäisemiseksi.

Ylöjärven terveys- ja sosiaalijohtaja Anne Santalahti toi esiin luvut, jotka hätkähdyttivät.

Ylöjärveläisnuorten asiointi A-klinikan nuorisoasemalla Tampereella on lisääntynyt huomattavasti. Vielä vuonna 2016 käyntejä oli 36, kun viime vuonna niitä oli jo 353. Tästä koitui Ylöjärvelle 55 000 euron lisälasku viime vuonna.

– Nyt selvitämme, mistä A-klinikkakäyntien määrän lisääntyminen johtuu, Anne Santalahti lupasi.

Äskettäin Aamulehti kertoi, että Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa on vakava huumeongelma.

Ylöjärven sivistysjohtajan Matti Hurstin mukaan kaupungin korviin ei ole kuulunut huumeasioissa mitään erikoista Tredun Ylöjärven toimipisteeseen eli Koulutuskeskus Valoon liittyen.

– Oletan, että kaikkein kovimmat jutut eivät ole tapahtuneet Valossa. Toisaalta huume- ja päihdeongelma koskee kaikkia. Valokaan ei ole keskustelun ulkopuolella, Hursti muistutti.

Vasemmistoliiton valtuutettu Anna Jukantupa toivoi, että Ylöjärvellä ollaan Tamperetta viisaampia huumeongelman hoidossa.

– Tampereella huumehoito on surullista seurattavaa, koska se on vain haittoja vähentävää hoitoa. Hyvin nuoret käyttäjät laitetaan jo varhaisessa vaiheessa korvaushoitoon. Toivoisin, että olemme Ylöjärvellä viisaampia ja satsaamme ennaltaehkäisevään työhön. Perustetaan Ylöjärvelle oma hoitopaikka, jossa oikeasti yritetään katkaista käyttö, Jukantupa sanoi.

Anna Santalahti muistutti, että Ylöjärvi satsaa tänä vuonna vahvasti nuorten auttamiseen. Kaupunki saa kaksi koulupsykologia,  psykologin ja psykiatrisen sairaanhoitajan nuorisotiimiin sekä sosiaaliohjaajan ja sosiaalityöntekijän sosiaalityöhön ja lasten suojeluun. Lisäksi tulossa on koululääkäri.

– Kun tämä ketju saadaan kuntoon ja toimimaan, saamme hyviä tuloksia aikaiseksi. Olen toiveikas tässä asiassa, Santalahti sanoi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.