Tampereen Konepajat Oy kehittää tuotteitaan asiakkaidensa luona metsissä, pelloilla ja soilla

Tampereen Konepajat Oy sai Ylöjärven kaupungin vuoden 2019 elinkeinopalkinnon – Nykyaikainen konepaja menestyy etsimällä pieniä mutta tuottoisia asiakasryhmiä

Ylöjärven kaupungin vuoden 2019 elinkeinopalkinnon saanut Tampereen Konepajat Oy on kehitys- ja kasvunälkäinen metalliteollisuuden laitetoimittaja ja prosessi- ja konerakennusteollisuuden sekä rakennus- ja elektroniikkateollisuuden komponenttitoimittaja. Vahvalla kasvu-uralla oleva yritys teki viime vuonna 35 miljoonan euron liikevaihdon. Konserni työllistää yhteensä 220 henkilöä, joista suurin osa eli 150 ihmistä työskentelee Ylöjärven tehtaalla. Toimitusjohtaja Juhani Lehti odottaa alkaneesta vuodesta kelvollista tasaisen kasvun aikaa.

Toimitusjohtaja Juhani Lehden luotsaama Tampereen Konepajat Oy toimii Ylöjärvellä Perlokselta vapautuneissa liki kahden hehtaarin suuruisissa tiloissa Soppeenmäessä. Lehden mukaan nykyaikainen konepaja pärjää, kun se taitaa niche-markkinat eli löytää asiakkaikseen erikoisosaamista arvostavia toimijoita.

Toimitusjohtaja Juhani Lehti kuvailee Tampereen Konepajat Oy:tä ”nykyaikaiseksi konepajaksi”.
Hyvässä vedossa olevalla konsernilla on kaksi tukijalkaa: omat tuotteet ja sopimusvalmistus.
Lehden mukaan yrityksen menestys perustuu niche-markkinoiden osaamiseen.
– Etsimme pieniä mutta tuottoisia markkinasegmenttejä, asiakasryhmiä. Niche-markkinat eivät ole olemassa itsestään, vaan ne synnytetään tunnistamalla asiakkaiden tarpeita ja haluja, joita kilpailijat eivät tyydytä, hän avaa.
Teknologiateollisuuden yrittäjävaliokunnassa ja Tampereen Kauppakamarin hallituksessa istuva Lehti ei maalaile synkkiä uhkakuvia oman toimialansa, konepajateollisuuden taivaalle. Hänen mielestään alkanut vuosi muodostuu tasaantuvan kasvun ajaksi.
– Vuonna 2008 alkanut taantuma ja sitä seurannut lama venähti koko maailman historiassa yllättävän pitkäkestoiseksi. Tarpomista kesti liki vuosikymmenen ajan.
Kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla operoiva Lehti odottaa Tampereen Konepajat -konsernille voimakkaan kehityksen ja kasvun vuosia.
– Roolimme ei ole vain ostaa ja myydä, vaan tehtävämme on parantaa olevia innovaatioita ja kehittää täysin uusia tuotteita sekä palveluja.

220 työntekijää neljällä paikkakunnalla

Tampereen Konepajat Oy on kasvanut ja laajentunut yrityskauppojen myötä. Viime vuoden liikevaihto kipusi 35 miljoonan euroon.
Konsernilla on tehtaat Ylöjärven lisäksi Kihniössä, Peräseinäjoella ja Juuassa. Yritys työllistää 220 henkilöä, joista valtaosa eli 150 työskentelee Ylöjärvellä.
Teknologia Teollisuuden Nuori Johtaja -tunnustuksen neljä vuotta sitten pokannut Juhani Lehti tunnetaan perinteisen teollisuuden kentän uudistajana. Hän on kasvattanut kahdesta pienestä sorvaamosta vuosikymmenessä työntekijämääränsä moninkertaistaneen konsernin.
Lehden johtamassa konsernissa jaetaan vastuuta, luotetaan työntekijöihin ja toimitaan avoimesti, jotta yritys säilyttää kilpailuasemansa ja jotta yrityksellä on myönteinen imago työnantajana. Hänen mukaansa Tampereen Konepajat Oy:llä ei ole ongelmaa työntekijöiden määrän turvaamisessa eikä lisäämisessä; tulijoita riittää.
– Tosiasia on julkisuudesta tuttu ongelma eli toisen asteen ammatillisen koulutuksen laadun romahtaminen. Ammatillisen koulutuksen kehittäjät ovat laiminlyöneet opetuksen sisällön oikea-aikaisen uudistamisen. Koulutuksessa annettavat taitotiedot ovat riittämättömät tuotantoansa ajanhermolla aktiivisesti pitävien yrityksien tarjoamien työpaikkojen osaamisvaatimuksiin verrattuna. Asia on korjattava viipymättä.
Lehti korostaa, etteivät tekoäly ja robotiikkaa niele ihmisten työpaikkoja. Virtuaalimaailma ei ole oikeassa elämässä totta, eikä se milloinkaan sellaiseksi muutukaan. Työtehtävät monimutkaistuvat.
Lehden mukaan suhdannekuopat kuuluvat konepajateollisuuden olemukseen.
– Milloinkaan emme elä sellaisessa maailmassa, jossa toimialamme vuosikello raksuttaisi tasaisesti. Kysynnän heilahtelut ovat normaalia.
Lehti konkretisoi suhdannevaihteluiden realismin maamme telakkateollisuuden avulla.
– Ei ole pitkä aika siitä, kun kansakuntamme pelkäsi jokaisen maassamme olevan telakan lopettamista ja laivanrakennuksen hiipumista. Nyt tiedämme telakoiden elävän historiallisen vahvaa nousukautta. Telakkayhtiöiden varaus- ja tilauskirjat ovat täydet vuosiksi eteenpäin.

Sopimusvalmistusta koneenrakentajille

Sopimusvalmistajana Tampereen Konepajat Oy on kovassa kansainvälisessä sarjassa. Asiakkaat ovat johtavia koneenrakentajia. Konsernin tuotteet menevät 95-prosenttisesti vientiin.
Tampereen Konepajat Oy:n asiakkaita ovat muun muassa Sandvik Mining & Construction, National Oilwell, Varco, Konecranes, Vapo, Metso & Valmet, Puolustusvoimat & Patria sekä Mincon.

Omissa tuotteissa aina jotakin spesiaalia

Toimitusjohtaja Juhani Lehden mukaan Tampereen Konepajat Oy:n yrityskulttuuri lähtee siitä, että konsernin tuotteissa on aina jotakin sellaista, millä ne erottuvat kilpailijoiden tarjoamista vaihtoehdoista.
– Tuotekehityksemme ja -suunnittelumme on jatkuvaa työtä. Emme ratko haasteitamme vain työpöydän ääressä vaan hakeudumme aktiivisesti asiakkaidemme arkeen. Kuuntelemme kaikki palautteet tarkalla korvalla. Tartumme rivakasti parannusehdotuksiin. Etsimme intensiivisesti ja oma-aloitteisesti ratkaisuja käyttäjien esiin nostamiin haasteisiin.
– Menemme pelloille, metsiin ja soille – kaikkialle – missä valmistamiamme koneita ja tuotteita on.
Tampereen Konepajat Oy:n omat tuotteet ovat omilla moottoreilla liikkuvia tai traktoreilla liikutettavia työkoneita.
– Lanoja, lumilinkoja, oja-auroja, paalivaunuja, tasausruuveja, vesakkoleikkureita, pienpuunkerääjiä, seuloja, bioenergiankuormaaja, palovesisäiliöitä, turvekuormaimia ja -kokoojavaunuja…
Konsernin omista tuotteista viennin osuus on 25 prosenttia. Tampereen Konepajat Oy:n tuotteita viedään muun muassa Baltian maihin, Ruotsiin, Norjaan, Kanadaan Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Ruandaan. Sydän-Euroopan maihin menee yksittäisiä tilauksia. Juhani Lehti uskoo ulkomaankaupan voimistuvan tulevaisuudessa.
– Jälleenmyyjiemme on oltava oikeanlaisia tahoja. Mahdollisuutemme on nimenomaan kapeiden markkinoiden erikoistuotteissa, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan käyvän hinnan sekä rahtikulut.
Asiakkaat ovat niin kotimaassa kuin ulkomailla urakoinnin, kaivostoiminnan ja logistiikan toimijoita.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.