Nuoret haluavat ala- ja yläkouluun nykyistä enemmän talousasioihin perehdyttämistä

Sadat valolaiset rynnistivät kuuntelemaan pörssilähettiläitä

Runsaat 200 Koulutuskeskus Valon opiskelijaa osoittivat viime torstaina todeksi väitteen, jonka mukaan talousasiat kiinnostavat maamme nuoria. Pörssilähettiläät: ylöjärveläinen Pinja Nieminen, pirkkalalainen Ella Männistö ja tamperelainen Jaakko Takala kertoivat kuulijoilleen oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Pörssisäätiön kouluttamat nuoret vetoavatkin ala- ja yläkoulujen sekä lukioiden ja ammattikoulujen opetussuunnitelmista vastaaviin tahoihin, jotta kaikilla kouluasteilla olisi jonkinlaista talouskasvatusta.

Koulutuskeskus Valon opiskelijat kuuntelivat tarkasti pörssilähettiläitä viime torstaisessa talouden tehoiskussa.

Uutiset nuorten kulutusluottojen synnyttämistä maksuhäiriöistä ja luottokelpoisuuden menettämisestä ovat tätä päivää. Koulutuskeskus Valossa viime torstaina opiskelijoille liki tunnin kestoisia tietoiskuja pitäneet pörssilähettiläät korostavat, ettei koululaisten ja opiskelijoiden tarvitse olla taloudellisesti hukassa.
Tempauksen toteuttaneen Säästöpankki Sinetin toimitusjohtaja Hannu Syvänen ja asiakasneuvoja Johannes Koivunen ovat tyytyväisiä koulutuskeskusvalolaisten osoittamaan mielenkiintoon raha- ja talousasioita kohtaan.
– Jo se, että 210 nuorta tulee vapaaehtoisesti kuuntelemaan talousinfon, kertoo olennaisen, he kiteyttävät.
Oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta puhuneet Pörssisäätiön pörssilähettiläät Pinja Nieminen, Ella Männistö ja Jaakko Takala kritisoivat voimakkaasti ala- ja yläkoulujen sekä toisen asteen opinahjojen vähäistä talouskasvatusta ja -opetusta.
Tampereen lyseon lukion IB-linjalla opiskelevat ylöjärveläinen Pinja Nieminen sekä pirkkalalainen Ella Männistö ja Päivölän opiston matematiikkalinjaa käyvä tamperelainen Jaakko Takala pitävät lasten ja nuorten talousvalitusta niin kodin kuin koulun tehtävänä.
– Kun kiinnostuksemme virisi raha- ja talousmaailmaan, löysimme erittäin kiinnostavan todellisuuden. Uskomme, että kullekin ikäluokalle oikealla tavalla esitettävät asiat saavuttavat vastakaikua, kolmikko luottaa.
Pörssisäätiön yhtenä tavoitteena on kehittää suomalaisten talousosaamista, jotta jokainen osaisi hoitaa omaa talouttaan ja saisi perustiedot säästämisestä ja sijoittamisesta. Näin ihmisillä on entistä tasa-arvoisemmat mahdollisuudet vaurastua.

Nuoret puhuvat omaikäisilleen

Säästöpankki Sinetin toimitusjohtaja Hannu Syvänen luottaa opetus- ja valistusmetodiin, jossa nuoret avaavat asioita omaikäisilleen ihmisille.
Pörssilähettiläät Pinja Nieminen, Ella Männistö ja Jaakko Takala kokevat matkasaarnaajapestinsä tarpeellisiksi.
– Tarjoilemme perustietoja ja -taitoja. Kaiken tavoitteena on innostaa lapset ja nuoret tasoaan ja tarvettaan tyydyttävään tiedonjanoon rahasta ja taloudenpidosta.
– Odotamme antoisia kouluvierailuja.
Kolmikko on vakuuttunut, että pörssilähettilästoiminta yleistyy tulevaisuudessa.
– Kun nuoret löytävät Pörssisäätiön tarjoamat kouluttautumismahdollisuudet, meitä pörssilähettiläitä on aina enemmän ja enemmän.
Pinja Nieminen hakeutui pörssilähettiläskoulutukseen, kun hän sai asiaa valottavan viestiin kännykkäänsä. Ella Männistö kiittää helsinkiläistä kaveriaan kannustuksesta, joka kehotti Männistöä hakeutumaan Pörssisäätiön koulutuksiin. Jaakko Takala innostui mahdollisuudesta törmättyään Facebookissa Pörssisäätiön mainokseen.
– Pörssisäätiön koulutus antoi mahtavan kokemuksen. Sain paljon uutta ja todella hyödyllistä tietoa taloudesta. Koulutukseen osallistuneista muista nuorista on tullut ystäviäni. Esiintymisvarmuuteni ja -taitoni ovat kohentuneet tuntuvasti. Suosittelen hakeutumaan pörssilähettiläskoulutukseen, Nieminen kannustaa.
Männistö kehuu pörssilähettiläskoulutuksen runsasta antia. Käsitteet tulevat hyvin tutuiksi ja ymmärrettäviksi.
– Kävimme Pirkkalassa kerran koulusta pankissa, jossa puhuttiin lainoista ja koroista. Käsitteet eivät silloin oikein avautuneet. Termit eivät painuneet muistiin. Pidän raha- ja talousasioita kansalaistaitoina, joten niitä olisi opettava eri aineiden yhteydessä eri luokka-asteilla, Männistö ehdottaa.
– Yläkoulussa, kun talouskysymykset olivat puheena, opettajammekin sanoi ”asioiden olevan vaikeita ja ettei hänkään niitä oikein ymmärrä”. Kielteinen ilmapiiri ei edistä oppishaluja, hän lisää.
Jaakko Takalan mielestä prosenttilaskut ovat avain talouden maailmaan.
– Esimerkiksi käsite ”korkoa korolle” tarkoittaa tuottoprosentin merkityksen korostumista pitkillä sijoitusajoilla, hän tarkentaa.

Pörssilähettiläät Jaakko Takala, Ella Männistö ja Pinja Nieminen tietävät koululaisten ja opiskelijoiden janoavan taloustietoa.

Toteuta unelmia, ole onnellinen

Pörssilähettiläät Pinja Nieminen ja Jaakko Takala aloittavat tietoiskunsa kysymällä ”tekeekö raha onnelliseksi?”.
Auditoriossa on hiljaisia opiskelijoita, mutta kysymys ei jää vastauksetta.
– Varmaa kuitenkin on, että rahanpuute voi helposti tehdä onnettomaksi, Nieminen vetää yhteen.
Nuorilla on unelmia: lemmikkieläin, hieno älypuhelin, auto, lomamatka ja niin edelleen. Haaveista koostuu pitkä rimpsu.
– Fiksulla rahankäytöllä, säästämällä ja sijoittamalla, voi toteuttaa mielitekojaan, Takala sanoo.
– Unelmista tulee totta, kun ihminen toimii suunnitelmallisesti. Mitä haluat saavuttaa? Minkälainen tavoite on suhteessa omaan talouteen? Kuinka saadaan rahat kokoon? Kuinka suunnitelma toteutetaan?, hän jatkaa.
Nieminen herättelee, tiedätkö, mihin rahasi kuukausittain menevät.
– Pivo, Penno, Excel tai kynä ja paperi käyttöön ja tekemään henkilökohtaista talousarviota: listaamaan tulot ja menot. Pienistä puroista kertyy suuria summia, hän muistuttaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.