Rajojaan etsivä Tuomisto kuudes SM-kisassa

Niinisalossa asevelvollisuutta suorittava alikersantti Vilho Tuomisto ei viettänyt tällä kertaa viikonloppua armeijan harmaissa tai kotona rentoutuen. Matka suuntautui Honkajoelle, jossa kisattiin nuorten klassisen voimanoston SM-kisat. Tuomistolla oli kisassa tukena valmentaja Minna Ristolainen ja huoltajana toiminut Juha Ristolainen.

Vilho Tuomisto on kehittynyt hienosti voimanostossa. (Kuva: Päivi Ristolainen)

19-vuotias Tuomisto kilpailee alle 74-kiloisten sarjassa. Kisavuosia Tuomistolla on juniorisarjoissa jäljellä useampia, koska junioreissa voi kilpailla vielä sen vuoden, kun kilpailija täyttää 23 vuotta. Tuomisto on tällä hetkellä Ryhdin ainoa junioriedustaja klassisessa voimanostossa. Anton Kauranen on voimanostojaoston toinen juniori, mutta hänen lajinsa on penkkipunnerrus.

Tuomisto kiinnostui voimaharjoittelusta ja lihaskunnon kehittämisestä jo varhaisteininä. Ensin hän alkoi seurata voimaharjoitteluun liittyviä videoita YouTubesta ja harjoitteli kotona niiden pohjalta. Ylöjärven Urheilutalon punttisalille Tuomisto tuli ensimmäisiä kertoja treenaamaan alkuvuodesta 2015.

– Se oli silloin sellainen buumi ruveta käymään salilla kavereiden kanssa, Tuomisto toteaa.

Systemaattisempi harjoittelu alkoi vuoden 2015 syksyllä, kun Minna Ristolainen alkoi ohjata Tuomiston harjoittelua. Vuosina 2016–2018 Tuomisto teki lähinnä bodyharjoittelua, mutta siirtyi voimanostoharjoitteluun kesällä 2018. Samaan aikaan Tuomisto lähti suorittamaan asevelvollisuutta.

– Niinisalossa on ihan hyvä kuntoilusali. Treeni on nelijakoinen eli harjoituskertoja tulee neljä viikossa. Aina se ei ole armeijan harjoitusten vuoksi mahdollista, joten välillä voimanostoharjoittelu jää kolmeen kertaan viikossa, Tuomisto kertoo valmistautumisestaan SM-kisaan.

Voimanostossa Tuomistoa kiinnostaa testata, mihin rajaan asti siinä voi edetä.

– Harjoittelu kasvattaa itsekuria ja auttaa elämässä muuten. Salilla pystyy myös purkamaan paineita. Harjoittelusta on tullut tapa. Armeijan ajalle ei voimaharjoitteluun ole tullut asetettua tavoitteita, mutta armeijan jälkeen niitä pitää miettiä tarkemmin, Tuomisto toteaa.

Ennen SM-kisaa Tuomisto on osallistunut pariin penkkipunnerruksen kaupunginmestaruuskisaan ja viime syyskuussa Urheilutalolla järjestettyyn klassisen voimanoston kansalliseen kisaan.

Tuomiston tavoitteena SM-kisassa oli tehdä mahdollisimman hyvät suoritukset. Ennen kisaa Tuomisto pohdiskeli, että jalkakyykyssä voisi olla mahdollisuus 160 kilon tulokseen, penkkipunnerruksessa 120 kiloa olisi jo kova tulos ja maastanostossa mahdollisuus olisi jopa 190 kilon tavoitteeseen. Maastanostoa Tuomisto pitää vahvuutenaan.

Ja hyvinhän Tuomisto kuntonsa tunsi, kun tulossarjaksi Honkajoella muodostui jalkakyykky 160 kiloa, penkkipunnerrus 115 kiloa ja maastanostosta upea 200 kiloa. Kovassa joukossa Tuomiston sijoitus oli kuudes. Tulos ja sijoitus olivat SM-kisadebyytin tavoitteiden mukaisia.

Kun armeija ensi kesänä päättyy, on Tuomistolla mielessä opinnot kauppakorkeakoulussa. Opinnot on tarkoitus aloittaa ensin avoimessa yliopistossa. Salitreenin lisäksi Tuomisto jatkaa rumpujen soittoa, jota hän on harrastanut yhdeksän vuotta. Kisarintamalla Tuomiston tavoite on kehittyä kilpailijana sekä tulosten että kilpailussa toimimisen osalta.

PÄIVI RISTOLAINEN

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.