Kohti tiivistä kaupunkikeskusta

Ylöjärven ydinkeskustan osayleiskaava hyväksyttiin joulukuussa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Keskustaa tiivistävän kehitystyön myötä Ylöjärvi on siirtymässä yhä kaupunkimaisempaan keskusta-asumiseen.

Mari Ruissalo ja Timo Rysä kertovat, että taustalla valmistuvan asunto-osakeyhtiö Vivacen viereen nousee toinen kerrostalo.

– Yleiskaava antaa meille suuntaviivat keskusta-alueen kehittämiseen lähivuosikymmeninä, kaupungin hankepäällikkö Mari Ruissalo kertoo.
– Asemakaavoituksella päästään tarkentamaan tavoitteita, kaupunginarkkitehti Timo Rysä tarkentaa.
Keskustan katukuvaa uudistavista kohteista osa on jo rakenteilla. Taksiaseman ja Musikantti-kiinteistön tilalle nousee viidestä kuuteen kerroksisia asuintaloja. Kuruntien länsipuolta kehitetään pidemmällä aikavälillä. Soppeenmäen 13-kerroksisen Artturintornin viereen on suunnitteilla kaksi kerrostaloa. Erkontien vajaakäytöllä olleelle parkkialueelle on kaavoitettu kaksi kerrostaloa.
– On hienoa, että uudiskohteita nousee, koska Ylöjärven keskustaan ei ole hetkeen rakennettu uusia kerrostaloasuntoja ja kysyntää on, Ruissalo toteaa.
Räikän alueen uudistaminen jatkuu. Vanhan Räikän kunnostus valmistuu ensi kesänä. Räikänpuistosta tulee kuntalaisten julkinen olohuone. Sinne valmistuu leikki- ja seniorialueet, rantalentopallokenttä sekä rannan läheisyyteen tapahtuma-aukio. Aronranta jää virkistyskäyttöön.
– Ydinkeskustassa haetaan monipuolisuutta. Tulevaisuudessa meillä voi olla uudenlaisia asuinalueita ja -muotoja, esimerkiksi townhouse-tyylisiä taloja, Ruissalo sanoo.
– Kaupunkikeskusta tiivistyy ja kerrosluku kasvaa. Yhä pienemmällä alueella on enemmän asukkaita, rakenteellista pysäköintiä ja julkinen liikenne tehostuu ilmastoasioiden myötä, Rysä ennakoi.

Liikenteen järjestely tulee isoksi kysymykseksi väkimäärän lisääntyessä. Keskustassa on tavoitteena siirtää pysäköintiä maan alle.
Vaasantien varren suunnittelussa on huomioitava asuminen, julkinen liikenne, kaupalliset palvelut ja Soppeenmäen kasvava asukasmäärä.
– Vaasantien ramppi Soppeenmäesssä on julkisen liikenteen solmukohta ja vaatii kokonaisvaltaista suunnittelua. Pidämme raitiotiemahdollisuuden auki, vaikka aikajänteet voivat olla pitkiä toteutuksen suhteen, Rysä selvittää.
– Ratikkareitti pitäisi rakentaa niin, ettei se pirstaloi aluetta enempää. Pysäkkipaikat pitää puolestaan suunnitella niin, että saadaan maksimaalinen väkimäärä kyytiin, Rysä lisää.
Ruissalo huomauttaa, että asiassa edetään askel kerrallaan. Vielä ei tiedetä kulkeeko ratikka Ylöjärvelle asti. Myös junapysäkin saaminen Ylöjärvelle on puhuttanut jo vuosia.
– Pääradan kehittäminen on valtakunnantason tavoitehanke, jonka mahdollista toteutusaikataulua on vaikea ennakoida, Ruissalo toteaa.

Soppeenmäkeen valmistuu asuntoja sadoille uusille asukkaille. Valmistuvan Artturintornin naapurustoon on kaavoitettu kaksi kerrostaloa.

Tulevaisuudessa Ylöjärvi laajenee kohti Tamperetta. Alue Soppeenmäestä Teivoon on vetovoimainen ja sen rakennuskantaa halutaan tiivistää. Liikenneyhteydet ovat hyvät, ja harju tarjoaa erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Alueen kehittämisestä keskustellaan Tampereen kaupungin kanssa, sillä se omistaa maa-alueet Teivon raviradan ympärillä.
– Teivon alueesta on tehty hyvin alustavia tarkasteluja, mutta alue ei ole aktiivisen suunnittelun alla, Rysä kertoo.
Kurussa ja Viljakkalassa on rakennettu paljon, mutta kaupungin tonttitarjonta ei välttämättä aktivoi uudisrakentamiseen.
– Ulkoa tuotu kehittäminen, joka ei lähde alueelta itsestään, on usein haastavaa, Rysä sanoo.
– Viljakkalan yhtenäiskoululle rakennetaan tänä vuonna uusi liikuntasali. Maankäytön ja palveluiden MAPSTO-ohjelma kattaa kaikki kaupungin alueet, Ruissalo tarkentaa.

Vanhan Räikän saneeraus kaupungintalon kupeessa valmistuu ensi kesänä.

Mutta miltä Ylöjärvi näyttää vuonna 2030?
– Uskon, että keskusta-alueen rakennuskanta on uudistunut arkkitehtuuriltaan yhtenäisemmäksi ja vahvistunut visuaalisesti. Olennaista on, että samaan aikaan kun teemme keskustaa kaupunkimaisemmaksi, voisimme vahvistaa harjun ja virkistysalueiden kytkeytymistä keskusta-alueeseen, Rysä toivoo.
Ruissalon visiossa Ylöjärvi laajenee kohti Tamperetta ja kaupunkien raja-alueet sulautuvat toisiinsa. Ylöjärven keskusta tiivistyy, asukasmäärä kasvaa ja vahvistuva ydinkeskusta näkyy selkeästi sitä halkoville liikenneväylille.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.