150-vuotiaan arvonlisä

Nykyisen hallituksen kärkihanke Lapsi- ja perhepalveluiden LAPE-muutosohjelma on hyvin kiinnostava toimintamalli. Sen tarkoituksena on liittää lastensuojelu entistä tiiviimmin osaksi kaikkien perus- ja erityispalveluiden kokonaisuutta: neuvolaa, muuta terveydenhuoltoa, varhaiskasvatusta, koulua sekä vapaa-ajan palveluita.
Ohjelma etsii keinoja vahvistaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia sekä heidän omia voimavarojaan. Tukipalvelut suunnataan lasten ja nuoren kasvuympäristöön ja arkeen: kotiin, varhaiskasvatukseen, kouluun sekä harrastuksiin.
Ylöjärvi on ollut vahvasti mukana tässä valmistelutyössä. Tukea tarjoaa uusi kaupunkistrategia, jonka mukaan Ylöjärvestä kasvaa rohkea edelläkävijä. Kehitysrohkeus on strateginen arvo, joka innostaa uudistumaan. Hyvinvointia edistävässä työssä ovat ennaltaehkäisevät toimintamallit ja matalan kynnyksen palvelut keskiössä. ”Olemme avoimia kokeiluille ja luovuudelle. Hyväksymme, että kaikki kokeilut eivät ole menestystarinoita.”
Lastensuojelutyön vahvistaminen ja kehittäminen vaatii voimavaroja. Nykyinen henkilöstö työskentelee äärirajoilla, kun huomioidaan asiakasmäärä yhtä sosiaalityöntekijää kohden. LAPE-kärkihanke jalkautuu onnistuneesti arkeen vain lisäresursoinnilla. Strategiakin kannustaa kokeilemaan innovatiivisia toimintamalleja. Jos uusi työote saa aikaan menestystarinoita, tämä näkyy ylöjärveläisten hyvinvoinnissa ja myös kuntataloudessa.
Psykiatriset sairaanhoitajat esikouluissa ja kouluissa tukisivat lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään jo silloin, kun tummat pilvet alkavat varjostaa yhteiseloa. Teinineuvola auttaisi erityisesti murrosikäisiä nuoria ja heidän perheitään. Nuorten Avekki -yksikkö tarjoaisi säännöllisen tuen juuri silloin, kun nuoren mieli on järkkynyt niin, että arki yksinäisyydessä on liian raastavaa.
Ylöjärvellä on alle 15-vuotiaita noin 24 % asukkaista. Tämä Ylöjärven arvonlisä kaipaa moninaista tukea. Vahvistetaan turvaverkkoja ja lisätään niihin ripaus uutta. Huolehditaan henkilöstön työhyvinvoinnista. Voimistetaan osallisuuden tunnetta ja yhteistyötä luonnollisten kumppaneiden kaupungin, seurakunnan ja vapaaehtoisjärjestöjen kesken.
Nyt olisi myös päättäjien, kaupunginvaltuuston, saatava päivitys, missä lastensuojelutyössä mennään. Valtuustoinfo olisi siihen mainio oppimisympäristö.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?