Prahan talvitunnelma lumosi ja Dresdenin historia kiehtoi

Eipä ollut ryhmällämme viime marraskuun lopun aamuyönä aavistustakaan siitä, miten muistorikas reissu on edessä. Kun bussi starttasi Ylöjärven Uutisten edustalta kohti lentokenttää, alkoi tunnelma hiljalleen kohota. Edessä oli hienot päivät paikallislehden lukijamatkalla Prahassa ja Dresdenissä. Matkalla nähtiin ja kuultiin niin paljon, että upeiden kokemusten purkamiseen on pitänyt käyttää aikaa.

Praha avautuu uljaasti Linnakaupungin kukkulalta.

Finnairin sinivalkoiset siivet kannattelivat meidät Prahaan, johon saavuimme keskiviikkona 28. marraskuuta aamupäivällä. Sininen ja aurinkoinen taivas tervehti matkalaisia, joita vastaan kiiruhti OK-Matkojen paikallisopas Pekka Lapinlampi. Pekka on asunut Prahassa jo vuosikausia ja tuntee Tšekin sekä Prahan historian läpikotaisin.

Matkalla hotellille pysähdyimme syömään Klášterní pivovar Strahov -luostariravintolaan, jossa ensimmäistä kertaa eteemme kannettiin Tšekin ylpeyttä – olutta. Lounaan jälkeen saimme myös ensimmäistä kertaa nähdä, kun Praha avautui eteemme Linnakaupungista käsin. Panoraamakierros matkalla hotellille sai matkaajat vakuuttuneeksi siitä, että olemme juuri siellä, missä haluammekin olla.

Seuraavat neljä yötä majoituimme Václavin aukiolla sijaitsevassa, idyllisessä hotelli Adriassa. Tämän keskeisemmällä paikalla hotelli ei voi Prahassa sijaita. Käytännössä kaikkiin kaupungin tärkeimpiin kohteisiin oli viiden minuutin kävelymatka.

Illalla monet matkalaiset suuntasivat kujia pitkin ensimmäistä kertaa Prahan Vanhankaupungin aukiolle, joka astronomisine kelloineen on kaupungin sydän. Samalla iloksemme huomasimme, miten Prahan kuuluisan joulutorin pystytys oli täydessä vauhdissa.

Nähtävyyksiä ja olutkulttuuria

Torstaiaamu oli viileä. Lämpömittari ei tosin ollut juurikaan pakkasella, mutta Prahassa on talvella aina kylmä. Praha sijaitsee ikään kuin kattilan pohjalla mikroilmastossa, jossa kylmä kosteus tunkeutuu luihin saakka.

Prahan Vanhankaupungin aukio on tapahtumien keskipiste.

Edessä oli kuitenkin hieno kävelypäivä Prahassa, joten lämmin tuli jo pelkästä ajatuksesta. Suuntasimme metrolla ja ratikalla Prahan Linnakaupunkiin, jossa tutustuimme Prahan merkittävimpään ja suurimpaan kirkkoon, Pyhän Vituksen Katedraaliin. Valtavan kirkon ensimmäisestä peruskivestä viimeisen mosaiikkipalan kiinnittämiseen kului tuhat vuotta. Presidentinlinnan nähtyämme laskeuduimme upeiden näkymien saattelemana kauniin Malá Stranan kaupunginosan halki kohti historiallista Vanhaakaupunkia.

Ylitettyämme Prahan kaupunginosat yhdistävän ja turisteja vilisevän Kaarlen sillan, suuntasimme maittavalle lounaalle Vanhaankaupunkiin.

Torstai-iltana oli aikaa tutustua Tšekin legendaariseen olutkulttuuriin. Prahan legendaarisin oluttupa U zlateho tygra eli Kultainen tiikeri on maineensa veroinen. Kun ovet avautuivat, paikka oli välittömästi ahdettu täyteen ihmisiä. Täällä turistit ja paikalliset istuvat ja turinoivat sulassa sovussa. Kun penkiltä vapautuu tilaa, on seuraava janoinen heti istumassa. Eikä yksikään tuoppi ehdi olla tyhjänä kymmentä sekuntia ennen kuin pöytään kannetaan uusi.

Pubeista kannattaa mainita myös Prahan ensimmäinen oluttupa U Pinkasů, joka sijaitsee lähellä Václavin aukiota. Persoonallisella taiteella sisustettu olulttupa alkoi ensimmäisenä Prahan historiassa tarjoilla kuuluisaa Pilsner Urquell -olutta.

Myös Malá Stranassa sijaitseva John Lennon Pub oli näkemisen ja kokemisen arvoinen. Brittityylinen pubi eroaa kivasti paikallisista oluttuvista, vaikka toki täälläkin suosituin juoma on tietysti tšekkiläinen olut.

Hieno päivä Saksassa

Frauenkirche-kirkko tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa. Martti Lutherin patsas lensi pommituksissa tältä paikalta sadan metrin päähän.

Perjantaiaamun valjetessa oli aika hypätä bussiin ja kaartaa kohti Saksaa. Ensimmäisenä pysähdyskohteena oli Terezínin linnoitus ja keskitysleiri. Jälleen kerran näimme ja kuulimme, minkälaisia julmuuksia ihminen on kyennyt tekemään.

Tunnelma nousi kuitenkin ääripäästä toiseen, kun saavuimme Dresdeniin ja poikkesimme maailman kauneimpaan maitokauppaan. Hetken puotia ihmeteltyämme, jalkauduimme Dresdenin keskustaan.

Toisessa maailmansodassa maan tasalle pommitettu Dresden on suurin osoitus ihmiskunnan jälleenrakentamiskyvystä. Lähes jokainen pommituksissa tuhoutunut rakennus on pystytetty uudelleen. Esimerkiksi 1700-luvulla rakennettu Frauenkirche-kirkko nostettiin tuhkasta ja sen uudelleen rakentaminen valmistui vuonna 2005. Vastaava jälleenrakentamisen ihme on valtava Zwingerin palatsi.

Dresdenissä muistiin jäljen jätti myös maailman pisin (102 metriä) posliinista tehty mosaiikkiteos Ruhtinaiden kulkue.

Ennen paluuta Prahaan lukijamatkalaiset pääsivät vielä tunnelmoimaan Dresdenin Striezelmarktin joulutorille, jonka historia ulottuu aina 1400-luvun alkupuolelle saakka. Joku matkalaisista voisi väittää, että Dresdenin joulutorilla tarjoillaan maailman parasta glühweinia.

Avajaiset kannatti kokea

Lauantaiaamuna unisimmat saivat nukkua pitkään ennen kuin matkalaisten tie vei Prahan Uudenkaupungin keskustassa sijaitsevaan Novomestský Pivovar -panimoravintolaan. Ravintolan sokkeloista löytyy erityylisiä ruokailutiloja pienistä goottilaistyylisistä kellarisaleista suurempiin ravintolasaleihin.

Täällä saimme maistella ravintolan panimon omia tuotteita. Panimo käyttää vain tšekkiläisiä raaka-aineita ja tuottaa suodattamatonta vaaleaa, tummaa ja niin sanottua leikattua olutta.
Ruokailun ja muutaman oluen jälkeen vuorossa oli monen lukijamatkalaiset huippuhetki, Prahan joulutorin avajaiset. Vanhankaupungin aukiolle oli kokoontunut ylöjärveläisten lisäksi kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan erityisesti suuren joulukuusen valojen sytyttämisseremoniaa.

Prahan joulutorin avajaiset täyttivät Vanhankaupungin aukion ääriään myöten.

Upean avajaistapahtuman jälkeen loppuilta vietettiin hyvin jouluisissa tunnelmissa. Prahan joulutorin fiiliksen muistaa taatusti jokainen lukijamatkalainen ikuisesti.
Sunnuntaiaamukin lopulta saapui ja oli haikeiden jäähyväisten aika. Praha ja Dresden jättivät jäljen jokaisen muistoihin. Lukijamatka oli sykähdyttävä kokemus kaikille ennen kaikkea myös siksi, että matkan aikana syntyi monta uutta ystävyyttä.

Matka todisti, että lukijamatkoilla on yhä tänä päivänä tärkeä rooli paikallislehden toiminnassa. Ylöjärven Uutiset järjestää lukijamatkoja myös jatkossa. Kannattaakin vilkaista tämän lehden sivulle 30 ja lähteä kanssamme seuraavaan upeaa seikkailuun.

Paikallislehden lukijamatkalaiset pysähtyivät kuvaan Linnakaupungin portilla.

Tämä kuva kiteyttää lukijamatkalaisten fiilikset hienolla reissulla.

Dresdenin joulutorin valot loivat lämmintä tunnelmaa.

Maailman pisin posliiniteos Dresdenissä kertoo historian ruhtinaista.

Ylöjärven Uutisten lukijamatkalla oppaana toimi suuret kiitokset matkalaisilta saanut Pekka Lapinlampi (2.vas.)

bdr

Pikku tiikeri -oluttuvassa tuopit täyttyvät salamavauhtia.

Kaarlen silta on käytännössä täynnä turisteja ympäri vuoden.

Pyhän Vituksen Katedraali on mykistävä ulkoa ja sisältä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?