Nuohoojan saa valita nyt itse – piirit poistuvat lakiuudistuksen myötä

Jatkossa nuohousyrittäjät voivat määrittää itse palvelunsa hinnan. (Kuva: Pirkanmaan Nuohouspalvelu)

Alueelliset piirinuohoussopimukset lakkaavat viimeistään puolen vuoden siirtymäajan jälkeen eli 30.6.2019. Siirtymäajan jälkeen nuohouspalveluita voi tarjota vapaasti kuka tahansa nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Kuluttajat voivat puolestaan hankkia nuohouspalvelut haluamaltaan nuohousyritykseltä.

Tammikuun alusta pelastuslaitoksilla ei enää ole velvoitetta huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Lakiuudistuksen myötä  eri alueiden pelastuslaitokset eivät siis enää määritä omia piirinuohoojiaan eivätkä nuohouksesta perittävää maksua.

Nyt nuohousyrittäjillä on siis mahdollisuus tarjota palveluitaan missä vain.  Kuluttajat saavat puolestaan valita nuohoojakseen kenet tahansa.

Ylöjärven, Viljakkalan ja Länsi-Tampereen alueella  toimiva Pirkanmaan Nuohouspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Jyri Sihvo kertoo, että uudistuksen myötä esimerkiksi heidän yrityksensä voi nyt jalkautua oman piirin ulkopuolelle.

– Lakiuudistuksen myötä me voimme tehdä nuohoustyön missä vain. Mutta se on taas eri juttu, että onko järkeä lähteä hirveän kauas.

Nuohoojia tarvitaan lisää

Sihvo arveleekin, että nuohouspalveluiden vapautus tulee näkymään nuohoojan työssä etenkin ajomatkojen lisääntymisenä. Työt on tehty tähän asti siten, että nuohous on hoidettu aina asuinalueittain talosta taloon -systeemillä. Nyt töitä voi olla käytännössä siellä täällä.

Sihvon mukaan nykysysteemi saattaa aiheuttaa myös nuohoojapulaa, mikä ei tosin ole alalla uutta.

– Nuohoojia tarvitaan aina lisää, etenkin syrjäisemmillä seuduilla. Tiedän, että on sellaisia pieniä paikkakuntia, joissa työpaikkoihin ei ole hakijoita.

Pirkanmaan Nuohouspalvelussa tilanne työntekijöiden suhteen on pysynyt toistaiseksi vakaana.

– Meille hakijoita on riittänyt aina. Me myös koulutamme nuohoojia oppisopimuskoulutuksella, joka onkin tällä hetkellä ainut keino kouluttaa uusia nuohousalan ammattilaisia.

 

Nuohousuudistus

  • Vuoden alusta koko maassa siirryttiin nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan.
  • Entisessä piirinuohousjärjestelmässä pelastuslaitos on päättänyt nuohoustaksan, joka on ollut sama kaikille alueen kiinteistöille etäisyyksistä riippumatta. Jatkossa nuohousyritykset määrittävät itse palvelunsa hinnan. Nuohoojan tulee antaa asiakkaalle hintatieto selkeästi ja ymmärrettävästi.
  • Nuohouspalveluja saa jatkossakin tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.
  • Myäs jatkossa nuohous on tehtävä asuinrakennuksissa vuosittain ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Muissa rakennuksissa nuohous tehdään tarpeen mukaan.

Lähde: Sisäministeriö

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?