Poliittiset lakot on kiellettävä

Tai oikeammin, niitä on rajoitettava.
Poliittisia lakkoja on rajoitettu lähes kaikissa läntisissä sivistysvaltioissa, myös Pohjoismaissa. Kokonaan niitä ei tietenkään voi eikä pidäkään kieltää, mutta useissa maissa on tultu johtopäätökseen, että mielenosoittaminen kuuluu vapaa-ajalle tai vaihtoehtoisesti työajalla se saa olla hyvin rajoitettua ja kestää esimerkiksi muutaman tunnin. Muuten työehtosopimus menettää takeensa työrauhan turvaajana.
Suomessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa AY-liike ei osaa enää käyttää lakko-oikeuttaan vastuullisesti kohdistaessaan lakkoilunsa sivullisiin.
Maksumiehiksi joutuvat yrittäjät, ja tavalliset kansalaiset joutuvat kärsimään. Työrauhaa ei enää kunnioiteta.
Poliittisen lakkoilun taloudelliset vahingot ovat kymmeniä miljoonia euroja. Julkinen liikenne on seissyt tai lapset ovat jääneet ilman päivän ainoaa lämmintä ateriaa. Nämä aiheutuvat poliittisista lakoista, joihin työnantajilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa.
Vertailun vuoksi, montako poliittista työsulkua Suomessa on nähty? En itse löytänyt yhtään esimerkkiä tällaisesta. Ihmekös tuo, koska poliittisia työsulkuja ei ole edes olemassa.
Perusteita toki löytyisi. Suomi on täynnä elinkeinon harjoittamista haittaavia lakeja ja uusia kalliita velvoitteita tehtaillaan jatkuvasti. Ei olla oltu kuitenkaan niin pikkusieluisia, että toimenpiteet olisi kohdistettu sivullisiin.
Oikeudenmukaisuus edellyttäisi sitä, että kumpikaan osapuoli ei joudu kärsimään sellaisesta erimielisyydestä, johon ei voi itse vaikuttaa. Vaatimuksiin on tällöin mahdotonta vastata.
Kun tähän on päästy, täytyy tietysti asettaa laittomien lakkojen sanktiot riittävän koviksi. Sama koskee tietysti myös työsulkuja, mutta edes laillisia työsulkuja ei viime vuosikymmeninä montaa ole ollut, laittomista puhumattakaan.
Vuonna 2016 lakoista 97 prosenttia oli laittomia. Rangaistukset miljoonavahingoista ovat yleensä joitakin tuhansia euroja. Suomen on mahdotonta mennä eteenpäin, jos päättäjät ovat etujärjestön panttivankeja.

Juho Ojares
diplomi-insinööri, kaupunginvaltuutettu, kansanedustajaehdokas (kok.)

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?