Tarvitsetko apua ristikkosi kanssa? – Leijassa on lauantaina Suomen ensimmäinen ristikkoklinikka!

Mutta jos et ehdi sinne, ristikoihin pääsee tutustumaan myös ristikkonäyttelyssä, joka on avoinna vielä viikon.
ristikkonäyttely, Elina Rosenberg

Elina Rosenberg aloitti ristikoiden täyttämisen jo teininä ja tykkää kaikenlaisista ristikoista, kuten sudokuista, kryptoista ja japanilaisista ristikoista. Myös hänen äitinsä täyttää ristikoita.

Ristikkojen täyttäminen on yleinen harrastus, ja siksi ristikkoihmisillä on oma yhdistyksensä, Sanaristikkoseura Sanasepot ry.

Nyt nämä Sanasepot ovat päättäneet järjestää ensimmäistä kertaa ristikkoklinikan, joka pidetään Leija-kirjastossa lauantaina 12. tammikuuta kello 11–14.

– Sinne voi tulla kuka tahansa, kellä on ristikko kesken. Meillä on jäseniä paikalla auttamassa ratkaisussa. Voimme antaa oikean sanan löytymiseen vinkkejä ja vihjeitä. Apua saavat myös he, joiden ristikko ei lähde ollenkaan alkuun, lupaa seuran varapuheenjohtaja Elina Rosenberg.

Tällainen yhdessä tekeminen ja toisten auttaminen on yhdistysläisille tuttua. Yhdistyksen jäsenet tapaavat toisiaan muun muassa kesäpäivillä, jossa he harrastavat kimpparatkontaa.

– Teemme ryhmissä sellaisia ristikoita, joita emme saisi luultavasti yksin ratkottua. Siinä kehittyy.

Yhdistys järjestää myös joka toinen vuosi ristikon ratkonnan SM-kisat, ja joka toinen vuosi piilosanan SM-kisat. Tämänvuotisten kisojen karsinnat pidetään helmikuussa ja loppukisat huhtikuussa.

Yhdistyksellä on myös paikalliskerhoja. Lähin Ylöjärveä oleva kerho on Tampereella.

Apua mieheltä ja appiukolta

Elina Rosenberg aloitti ristikkojen ratkonnan teini-iässä lastenristikoilla siirtyi sitten aikuisten ristikoihin ja kehittyi ja parani pikkuhiljaa.

ristikkonäyttely

Ristikkonäyttelyssä on nähtävillä monenlaisia ristikoita. Tässä on kopio Suomen ilmeisesti ensimmäisestä kuvaristikosta.

Jos Rosenbergin joku ristikko joskus takkuaa, hän on siitä onnellisessa asemassa, että voi pyytää apua mieheltään, joka on kuulemma parempi ratkaisija kuin hän.

Ja jos oikein paha kysymys sattuu kohdalle, apua voi kysyä myös appiukolta, joka laatii ristikoita.

Rosenberg on ristikoidensa suhteen aika lailla kaikkiruokainen.

– Tykkään kryptoista, kuvaristikoista, sudokuista ja japanilaisista ristikoista.

– Pidän ristikoista siksi, että pääsen oivaltamaan asioita.

Niinkin tosin käy, että kun jokin ristikko jää kesken, Rosenberg ei pyydä siihen kenenkään apua. Hän palaa ristikon äärelle uudelleen vaikkapa kahden viikon kuluttua, ja yhtäkkiä saattaakin käydä niin, että solmu aukeaa.

Ristikoilla menee hyvin

Heille, joista ristikot tuntuvat vaikeilta, varapuheenjohtaja tarjoaa lohdutusta.

Ristikkomestariksi kavutaan vain harjoittelemalla. Sekin auttaa, kun huomaa, että ristikoissa toistuvat välillä tietyt samat sanat.

Ja jos ristikoissa kysytään sanoista monikkomuotoja, kannattaa laittaa jo valmiiksi kaikki t-kirjaimet sanojen loppuun – sekin auttaa.

– Myös ristikkosanakirjoja voi käyttää apuna ratkonnassa.

Entä mitä mieltä Rosenberg on siitä, pitävätkö ristikot pintansa maailmassa, jossa keksitään koko ajan uusia ajanvietteitä?

– Ristikoilla menee hyvin. Viime vuosina on ilmestynyt ihan uusia ristikkolehtiä. Kun katsoo kauppojen lehtihyllyjä, niin ristikkolehtiä on siellä enemmän tarjolla kuin musiikki- ja sisutuslehtiä.

Ristikkoklinikka Leija-kirjastolla lauantaina 12.1. kello 11–14. Ristikkonäyttely on avoinna 18.1. asti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?