Leppäkosken Sähkö on käynnistämässä uutta liiketoimintaa

Satavuotias edelläkävijä

Leppäkosken Sähkö juhli viime perjantaina satavuotiasta historiaansa Aapeli-myrskyn jälkitunnelmissa. Yhtiössä katsotaan luottavaisena tulevaisuuteen, vaikka energiatoimialalla eletään epävarmoja aikoja.

Leppäkosken Sähkö tuottama tai siirtämä sähkö on valaissut katuja ja koteja jo sadan vuoden ajan. (Kuva: Sirpa Ryyppö)

Moni suuren juhlan kutsuvieraista jäi pois, sillä koko Leppäkosken Sähkön verkkopalveluiden henkilökunta oli Aapeli-myrskyn jäljiltä viankorjaustöissä.
– Asiakkaat ovat aina etusijalla ja juhlimaan ehdimme sitten myöhemmin. Ensin pitää saada kaikille asiakkaille sähköt, Leppäkosken sähkön verkostojohtaja Matti Virtanen totesi.

Rohkeasti eteenpäin

Monelle ylöjärveläisellekin sähkön tuova Leppäkosken Sähkö on siis toiminut menestyksekkäästi jo sadan vuoden ajan. Konserin toimitusjohtaja Juha Koskisen mukaan yrityksen olemassaolon tärkein edellytys ovat asiakkaat.

– Sadassa vuodessa asiakkaiden tarpeet ja odotukset ovat olleet muuttuvia, ja etenkin viime aikoina. Emme viettäisi tätä juhlaa ilman kykyä tuottaa kestäviä energiaratkaisuja asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin, Koskinen sanoi.

Hän tunnusti, että Leppäkosken Sähkö on monen muun energiayhtiön tavoin uusien haasteiden edessä.

– Elämme epävakaita ja epävarmoja aikoja toimialalla, joka on viimeisiä jäänteitä konservatiivisesta monopoliliiketoiminasta.

Koskinen kertoi, että Leppäkosken Sähkö on käynnistämässä uutta liiketoimintaa.

– Alamme tuotteistaa ja tarjota erityyppisiä energiaratkaisupalveluja, jotka liittyvän yhä enemmän energiatehokkuuteen, hajautettuun energiatuotantoon sekä erilaisiin alustoihin. Puhutaan siis digitalisaatiosta ja internet of things -asioista.

Uutta liiketoimintaa käynnistämään on palkattu jo yksi henkilö ja tämän vuoden aikana heitä palkattaneen muutama lisää.

– Meillä on tällä hetkellä viitisen kappaletta hyviä aihioita, joita on lähdetty tuotteistamaan. Ensimmäisen tuotteen osalta olemme jo pilotointivaiheessa, Koskinen kertoi.

Hän muistutti, että energiatoimiala muuttuu. Verkot muuttuvat enemmän kaksisuuntaisiksi ja tuotanto alkaa hajautua.

– Syntyy myös energiayhteisöjä, jotka tuottavat itse energiaa ja jakavat sitä keskenään toisilleen. Nämä yhteisöt tarvitsevat apua ja jonkun, joka tuotteistaa palveluja ja rakentaa järjestelmiä, Koskinen selvitti.

Leppäkosken Sähkön satavuotisjuhlassa puhunut Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kehotti energiayhtiöitä rohkeuteen.

– Kannustan rohkeuteen ja muistutan niistä historian henkilöistä, jotka omalla rohkeudellaan ovat aikanaan nämä hommat aloittaneet ja yhtiöt perustaneet, Leskelä sanoi ja lisäsi viitaten ilmastonmuutokseen.

– Luodaan mahdollisuuksia ja hyvinvointia uusilla palveluilla. Meidän ei tarvitse palata vanhaan tai vähentää hyvinvointia energian aiheuttamien ongelmien vuoksi, vaan ratkaisemme ne.

Historia kansien väliin

Tietokirjailija-graafikko Leena Vaahtera, johdon assistentti Tiina Mononen, toimitusjohtaja Juha Koskinen sekä muotokuvaaja Sirpa Ryyppö esittelivät tuoretta teosta juuri ennen juhlan käynnistymistä.

Satavuotisjuhlassa julkaistiin tietokirjailija-graafikko Leena Vaahteran kirjoittama ja muotokuvaaja Sirpa Ryypön kuvittama Vuosisata Virtaa ja Kasvua -teos. Se kertoo Leppäkosken Sähkön historiasta henkilökuvien kautta.

– Halusimme nostaa esille sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet pitkään töissä tässä talossa. Haastatteluissa nousi esiin se, että Leppäkosken Sähkö on yhtiö, jossa Ihmisille annetaan vastuuta sekä tilaa ideoida ja tehdä, Leena Vaahtera kertoi.

Sirpa Ryypön ottamat teoksen henkilökuvat sekä aikakausikuvat keräsivät juhlayleisössä paljon kiitosta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.