YIlveksellä kahden ottelun pisteetön viikonvaihde

Ylöjärven Ilveksen hyvätkään otteet eivät välttämättä syyskaudella riittäneet sarjapisteisiin. Eivätkä hyvät otteet riittäneet myöskään nyt kevätkauden avauksessa.

YIlveksen Rosa-Maria Siren (takana) ja GFT:n Pirta Hiukka kamppailevat pallosta (Kuvat: Esa Norvia)

Lauantainen vastustaja FC Sport-J oli puolustuskannalla avausjakson loppuminuuteille, mutta onnistui kääntämään ottelun nimiinsä nostamalla prässiään ja viimeistelemällä YIlvestä paremmin muutaman maalitilanteensa.

Niukkamaalinen 1–3 (1–2) tulokseen päättynyt ottelu nosti vaasalaiset vain kolmen pisteen päähän sarjan kakkospaikasta. YIlves pysyi seitsemäntenä.

Sunnuntaina YIlveksellä oli täydennysmenettelyn johdosta vielä mahdollisuus pelata itsensä cup-finalistien joukkoon, mutta ottelusta jatkoon meni espoolainen GFT.

Golden Futsal Team ei ole vielä koskaan ole hävinnyt YIlvekselle, eikä yllätystä hakenut kotijoukkue edelleenkään löytänyt keinoja kestomenestyjän kaatamiseen.
Runsasmaalinen ottelu päättyi tulokseen 4–6 (2–2). Kamppailu ratkesi vasta toisella jaksolla jälleen kerran pitelemättömän Daniela Tjederin yksilötaitoihin.

Maalihanat tukossa

Lauantain ottelun avausjaksolla FC Sport ei juuri tilanteilla mässäillyt, mutta pitkän pallon toimittaminen YIlves-maalin edustalla päivystävän Annika Lemisen päälaelle johti kotijoukkueen kannalta harmilliseen lipsahdukseen. Pallo kimposi maalivahti Saara Viitasen sormista korkeassa kaaressa maalin takanurkkaan ajassa 5.35.

Jo ennen jakson puoliväliä pelituntumaa liki kolmen kuukauden tauon jälkeen hakeva Rosa Siren näytti, että hänen maalivainunsa on säilynyt. Siren paukutti keskeltä matalan vedon, joka yllätti maalia vartioineen Karoliina Muurimäen tasoittaen tilanteeksi 1–1 ajassa 9.33.

YIlveksen heikko kyky pelata jaksojen loput takaiskuitta on usein ollut yksi kompastuskivi otteluissa. Tällä kerralla kylmä suihku kotijoukkueen niskaan kaadettiin, kun Pipsa Lahtisen keskiviivalta lähteny vasemman jalan pommi ohjautui YIlveksen puolustajan olkapäästä maalin poikkipuun alle yli hölmistyneen Viitasen. Maali syntyi vain viisitoista sekuntia ennen taukoa.

FC Sportin pukukoppimaali antoi vierasjoukkueelle piristysruiskeen, joka näkyi Sportin otteissa toisella jaksolla, jolloin peli muuttui aiempaa rikkonaisemmaksi.

Ottelun varsinainen niitti tuli ajassa 32.57, kun Lahtinen oli toistamiseen asialla vasurillaan. Kotijoukkue ei huomioinut sivuraja-avauksen peittämisessä laukojan erityispiirrettä. Niinpä unelmalaukaus painui maalin poikkipuuta ja pystytolppaa hipoen niin sanottuun ylämummoon ohi puolustuksen ja Viitasen.

YIlves haki kavennusta ylivoimapelillä lähes viisi minuuttia. Tuohon jaksoon sisältyi kourallinen huipputilanteita maalintekoon, mutta Muurimäellä oli Sportin maalissa unelmapäivä. YIlveksen oli tyytyminen kahden maalin tappioon ja viimeistelyterän tylsyyteen.

Puolustuspäässä virheitä

YIlveksen kapteeni Sini Sutinen yrittää pitää aisoissa GFT:n Siiri Perälää.

Sunnuntain ottelu oli viihdyttävä, sillä vauhdikkaita tilanteita riitti lähes joka hyökkäykseen ja maalejakin tehtailtiin vuorotahtiin.

Avausmaalin laukoi Ida Lohtander ajassa 2.32 keskeltä ohi GFT-maalivahti Heidi Tahvanaisen. Jakson puoliväli oli jo ohitettu, kun vierasjoukkue onnistui tasoittamaan Kiia Laineen maalilla lähietäisyydeltä ohi maalivahti Helena Unkurin.

Rosa Siren vei YIlveksen uudelleen johtoon ajassa 16.27 ja näytti, että nyt taistellaan ja ollaan tosissaan haastamassa suosikkia.

Sitten lähestyivät taas ongelmalliset jakson loppuhetket. Ajassa 19.48 Daniela Tjeder ohjasi lähietäisyydeltä pallon maaliin ohi Unkurin tasoittaen taukotilanteeksi 2–2.

Liigan maalipörssin kakkonen osoitti, että tilasto ei valehtele. Ajassa 20.39 Tjeder vei vieraat johtoasemaan YIlveksen puolustuksen hermoillessa lähitilanteessa.

YIlveksen sekavaa vaihetta kesti hetken maalin jälkeen, jolloin vieraille aukesi pian toinen maalitilanne. Ajassa 21.20 Siiri Perälä siirsi GFT:n takatolpalta jo kahden maalin karkumatkalle.

YIlves oli kuitenkin pelissä hyvin mukana ja kavensi ajassa 24.36 Emmi Rauhalan komealla laukauksella alanurkkaan.

Tjederin normipäivä jatkui taas hattutempun merkeissä ajassa 24.55. Sini Sutinen antoi myös näytteen maalijyvästään ja kajautti keskiviivalta pallon tolppaa hipoen ohi Tahvanaisen. Pelikello näytti aikaa 26.07.

Pelitilanteiden vaihdellessa nopeasti, ei yksittäisiä maalipaikkoja ehditty kauaa muistella. Maalin suulla erityisesti Unkuri oli oivalla torjuntapäällä.

YIlveksen takaa-ajo-taktiikka nosti jo aikaisessa vaiheessa lentävän maalivahdin mukaan hyökkäyksiin. Paha isku tasoitushaaveille koettiin, kun GFT pelasi nopeasti vapaapotkutilanteensa keskiviivan tuntumassa. Tjeder ampui pelivälineen kaukaa tyhjään verkkoon, kun Unkuri oli vasta palaamassa maalilleen.

Vaikka YIlveksen ylivoimapeli pyöri varmasti, jäivät laukaukset puuttumaan, eikä Tahvanaisella ollut hätää viimeisten peliminuuttien aikana. Ilman ylivoimapeliä olisi ehkä käynyt toisin, sillä olihan jaksolla aiemmin tilanteita syntynyt liukuhihnalta.

Lisämaaleja ei ottelussa enää nähty. Cup-ottelu toimi oikein hyvänä harjoituksena ja opetti taas uusia vivahteita joukkueelle, vaikka YIlveksen tavoite toki olikin kunnianhimoisempi.

Maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinen toimi ottelussa parhaiden pelaajien raatina ja palkinnon YIlveksen osalta pokannut Helena Unkuri jäi varmasti maajoukkueluotsin mieleen.

Kevätkautensa voitoitta aloittanut YIlves kohtaa tulevana sunnuntaina kauden ensimmäisessä vierasottelussaan Jyväskyläläisen Kampuksen Dynamon.

ANTTI REPONEN

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.