Susanna Palmi on elänyt sähköttä tiistaista asti, mutta maalla pärjätään: ”Onhan täällä ennenkin sähkökatkoksia ollut, joten osattiin varautua”

Itä-Aureessa Susanna Palmi ja vuoden ikäinen Ronja-tytär ahertavat otsalamppujen ja kynttilöiden valossa. (Kuva: Susanna Palmin kotialbumi)

Itä-Aureessa myrsky katkaisi sähköt tiistai-iltana kello 20, eikä niitä ole toistaiseksi saatu vielä takaisin. Susanna Palmin perheessä sähkökatkosta osattiin ennakoida ja esimerkiksi juomavettä otettiin säilöön.

Susanna Palmin perheessä Aapeli-myrskyn aiheuttamaan sähkökatkokseen suhtaudutaan huumorilla – onhan Itä-Aureessa oltu ennenkin ilman sähköjä.  Esimerkiksi Tapani-myrskyn aikaan sähköt olivat poissa reilun vuorokauden, kun nyt sähköjä ei ole näkynyt viimeiseen 43 tuntiin.

– Meillä ennakoitiin ja otettiin esimerkiksi juomavettä säilöön, kun kuultiin, että myrsky tulee. Hankaluuksia aiheuttaa pumpulla toimiva porakaivo, koska nythän se ei toimi eikä vesi nouse. Ja vessaa ei voi myöskään vetää eli ulkohuussi on nyt käytössä, Palmi kertoo.

Kotona askareet tehdään nyt kynttilöiden ja otsalamppujen valossa.  Myös jääkaapit ja pakastimet pysyvät toiminnassa, kiiton agregaatin, jonka avulla onnistuu myös kahvinkeitto ja puhelimen lataus.

Sähköttömyys työllistää

Lämmitysongelmat on ratkaistu Palmin kotona takalla. Naapurissa asuvat vanhemmat ovat saaneet pirtin lämpimäksi leivinuunilla, puuhellallalla ja puusaunalla. Tekemistä siis piisaa.

– Ja tietty minulla on vajaa vuoden ikäinen lapsi, niin on siinä haastetta käydä töissä ja järjestää kaikki, kun sähköttömyys työllistää, hän kertoo.

Isoimmin sähköttömyys on vaikuttanut perheen chihuahua-koiraan.

– Sille tuli viime yönä kylmä, joten se meni heti aamusta saunaan nukkumaan.

Palmilla sähköjä osataan jo kuitenkin odottaa, sillä pieni valonpilkahdus näkyi torstaina kello 14.

– Äsken välähti, mutta valot menivät heti pois. Toivoa siis on. Meidän omalla maallakin on linjojen päällä kaatuneita puita, joten varmaankin jossakin vaiheessa sähkömiehet tulevat nekin ottamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?