Ei haittaisi, jos raketit jätettäisiin ammattilaisille

Kirjoittaja on Ylöjärven
Uutisten toimittaja.

Ilotulitemyynti käynnistyi tänään, mikä enteilee jälleen runsasta pauketta uuden vuoden aatolle. Mutta saapa nähdä, kuinka pitkään paukkuu vielä tulevina vuosina.

Joulukuun alussa nimittäin pantiin alulle kansalaisaloite, joka haluaisi rajata ilotulitteiden käytön vain ammattilaisille. Rajaamista perustellaan rakettien aiheuttamilla terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaitoilla. Torstaihin mennessä aloitteen oli allekirjoittanut reilu 24 000 suomalaista.

Hyvä, sanon minä. Joka vuosihan saamme lukea lehdistä, kun jonkun vaatteet ovat syttyneet palamaan tai kun joltakin on lähtenyt näkö juuri rakettien takia. Eikä vammautunut ole aina välttämättä itse raketin sytyttäjä, vaan joskus kärsijäksi joutuu sivullinen.

Lääkäriliiton arvion mukaan ilotulitteet aiheuttavatkin vuosittain 10–20 silmävammaa, jotka ovat tuoneet yhteiskunnalle 1,2 miljoonan euron kustannukset vuosien 2000 ja 2018 välisien uusien vuosien aikana. Tähän sitten lisänä vielä kuulovammat ja palovammat, joita sattuu myös.

Raketit aiheuttavat vuosittain 10-20 silmävammaa. (Arkistokuva)

Ihmettelenkin, että mikä hinku niitä raketteja on pamautella, kun selkeästi on tiedossa, että ne ovat aika vaarallisia ja arvaamattomiakin. Ainahan se ei ole edes sytyttäjästä kiinni, että raketti pamahtaa ennen aikojaan tai lähtee lentämään väärään suuntaan osuen jotakuta sivullista naamaan. Yhtä lailla niissäkin on valmistusvirheitä, niin kuin muissakin tuotteissa. Mutta silloin kun pelataan räjähtävän materiaalin kanssa, niin lopputulos voi olla aika kohtalokas.

Veikkaankin, että jokainen  pysyvän vamman raketista saanut on nyt sitä mieltä, että on joutunut maksamaan melko ison summan siitä, että piti päästä vähän pommittamaan.

Siksi olen ehdottomasti sitä mieltä, että raketit pitäisi tosiaankin antaa vain ja ainoastaan ammattilaisten käsiin. Sehän on paljon hienompaakin seurata esimerkiksi juuri kaupungin järjestämää ilotulitusta kuin pamautella itsekseen joitakin köyhiä kissanpieruja.

Täällä Ylöjärvelläkin tarjotaan mahdollisuus kaupungin järjestämän ilotulituksen näkemiseen, joten miten olisi, että tänä vuonna jättäisit raketit kauppaan ja nauttisitkin turvallisesta rakettinäytöksestä?

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.