Joulu kaukana maailmalla

Adventin aikaan havuseppeleet ja värivalot koristavat katukuvaa lähes kaikkialla maailmassa. Ylöjärven seurakunnan nimikkolähetit Japanissa, Omanissa, Kyproksella ja Jerusalemissa kertovat, miten joulua vietetään heidän asemamaassaan.

Parastoo Poortaheri, Kypros

Joulu maistuu hunajalta ja vaniljalta

Kyproksella joulun tunnusmerkit ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessa. Joulun alla televisiotoimittaja Parastoo Poortaheri tapaa myös joulupukin. (Kuva Parastoo Poortaherin albumista)

”Kyproslaiset ovat ortodoksikristittyjä, joten joulu on täällä tärkeä ja iso juhla. Ihmiset ostavat toisilleen lahjoja, käyvät kirkossa ja viettävät paljon aikaa perheen kanssa. Tietyt liharuoat kuuluvat joulupöytään samoin kuin joulukakku sekä hunajalla ja vaniljalla maustetut pikkuleivät.
Itse vietän joulua osittain perheeni kanssa ja osittain työn merkeissä SAT7/Pars-kanavan katsojien kanssa. Kristillisellä kanavalla Vapahtajan syntymäjuhla on vuoden tärkeintä aikaa, jolloin on tärkeää välittää ilosanomaa erityisesti ohjelmani lapsikatsojille.
Iranissa, jossa olen syntynyt, on pieni kristittyjen vähemmistö, joka viettää joulua. Jotkut muslimitkin ovat alkaneet laittaa joulupuita ja muita koristeita, mutta he tekevät sen vain juhliakseen länsimaiseen tapaan, eivät Jeesuksen syntymän kunniaksi. Suuri perhejuhla Iranissa on sikäläinen uusivuosi Norooz, jota vietetään maaliskuussa 13 päivän ajan.
Itse olen viettänyt joulua siitä lähtien, kun teini-ikäisenä tulin Iranista Kyprokselle ja käännyin kristinuskoon.”

Parastoo Poortaheri on televisiojuontaja SAT7/Pars-kanavalla, joka lähettää Lähi-itään kristillisiä tv-ohjelmia farsin kielellä.

 

Sanna Erelä, Israel

Yöllinen laulu houkuttelee Jerusalemissa

Sanna Erelä kertoo, että Jerusalemistakin löytyy joulupukin talo. Kuva: Sanna Erelän albumista.

”Juutalaiset eivät vietä joulua, joten Israelissa joulu näkyy katukuvassa vain sellaisilla alueilla, joilla asuu arabikristittyjä, kuten Nasaretissa tai Länsirannan puolella Betlehemissä. Monet maallistuneet juutalaiset ovat uteliaita joulun suhteen. Esimerkiksi Jerusalemin anglikaanikirkossa läpi jouluyön laulettavat joululaulut houkuttelevat paikalle myös juutalaisia, jotka tulevat nauttimaan tunnelmasta.
Itse matkustan yleensä Suomeen vuodenvaihteeksi, mutta joulunodotus Jerusalemissa on siitä huolimatta erityistä aikaa. Ensimmäisenä adventtina vanhan kaupungin luterilaisessa kirkossa pidetään isot, ohjelmalliset myyjäiset. Usein joulukuuhun sattuu hanukka, kahdeksanpäiväinen juutalainen valon juhla. Silloin kaduille ja ikkunoille syttyvät valot, mikä muistuttaa kovasti meikäläistä adventtia. Hanukkalaulut soivat kauniisti ja hanukkamunkit maistuvat.
Ehkä vielä jonain vuonna rohkenen jäädä tänne jouluksikin, osallistua kansainvälisen seurakunnan juhlallisuuksiin ja pistäytyä Betlehemin hulinassa.”

Sanna Erelä työskentelee Jerusalemissa Lähetysyhdistys Kylväjän lähettämänä projektikoordinaattorina Caspari-keskuksessa, joka on Raamatun ja juutalaisuuden opintokeskus.

 

Aaro Rytkönen, Oman

Aattona mereen uimaan

Ulkona vallitsevasta helteestä huolimatta Rytköset viettävät Omanissa mahdollisimman suomalaista joulua. Kuvassa perheen lapset Frans ja Olga. (Kuva: Aaro Rytkönen)

”Omanin sulttaanikunta on muslimimaa, mutta täällä asuu satojatuhansia kristittyjä, jotka ovat enimmäkseen työperäisiä maahanmuuttajia Intiasta, muualta Aasiasta, Euroopasta ja Afrikasta. Kirkot ovat täynnä jouluisin, kaupoissa soivat joululaulut ja viime joulun alla lihatiskin myyjä toivotti minulle hyvää joulua.
Kinkkua täältä on vaikeaa saada mutta muita jouluruokia pystyy kyllä tekemään. Suomalaisena perheenä vietämme niin suomalaista joulua kun vain pystymme. Viime jouluna hommasimme elävän joulukuusen pihalle ja se pärjää siellä ympäri vuoden.
Käymme kirkossa joulupäivänä, avaamme lahjat, joita meille on lähetetty, kokoonnumme toisten kristittyjen kanssa syömään. Tänä jouluna meille ei tule Suomesta vieraita, joten vietämme joulua perhepiirissä.
Sään puolesta joulu on täällä hyvin erilainen kuin Suomessa. Täälläkin on talvi, joten lämpötila on “vain” noin 25 astetta päivällä. Jouluaattona voimme mennä mereen uimaan!
Vaikka kaipaan jouluna lunta, niin varsinainen joulumieli tulee ihan muusta: perheestä, ystävistä ja rauhasta.”

Aaro Rytkönen on luterilaisen kirkon pappi, joka asuu perheineen Omanin sulttaanikunnassa. Hän on uskontojenvälisen Al Amana -dialogikeskuksen (Al Amana -keskus) toiminnanjohtaja. Keskus rakentaa siltoja kristittyjen ja muslimien välille.

 

Asta Vuorinen, Japani:

Jouluaattona sushia, kinkku kesällä

Ruokapiirit ovat yksi tavoittavan seurakuntatyön muoto Japanissa. Kuva on Nishinomiyan seurakunnan jouluruokapiiristä. (Kuva: Asta Vuorinen)

”Japanissa joulua juhlitaan näyttävästi. Sesonki vaihtuu aina yhdessä yössä, ja joulu tuli kauppoihin marraskuun ensimmäisenä päivänä, kun halloween oli saatu pois jaloista. Heti joulun jälkeen vaihdetaan uuden vuoden teemoihin.
Joulupukin tuntevat kaikki, mutta vain harvat japanilaiset tietävät miksi joulua oikeasti vietetään. Täällä uusivuosi on perhejuhla, kun taas joulua vietetään ystävien kanssa. Usein käydään ulkona syömässä. Jouluruokiin kuuluu täällä mansikkakermakakku!
Paikallisissa kirkoissa järjestetään joulun alla kynttiläkirkkoja eli jouluhartauksia. Lisäksi seurakunnat järjestävät joulujuhlia.
Suomesta kaipaan kauneimmat joululaulut -tapahtumaa ja joulun tunnelmallista hämärää. Myös joulusaunaa ja tietysti perhettä on ikävä.
Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa joulun erossa omasta perheestäni. Vietin joulua täällä kollegaperheen kanssa. Aattona kävimme sushilla, joulupäivänä vietimme joulua jouluruokineen ja lahjoineen.
Kun kesälomalla tulin Suomeen, vietimme perheen ja isovanhempieni kanssa perinteisen joulun heinäkuun helteillä. Koristelimme kuusen ja paistoimme kinkun, jonka äitini oli ostanut jouluna talteen pakkaseen.”

Asta Vuorinen opiskelee kielikoulussa Japanissa. Kielikoulun päätyttyä hän aloittaa työt tavoittavassa seurakuntatyössä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.