Samu Sirkka pitää pintansa

Näköradio eli televisio rantautui Suomeen vuonna 1950, jolloin päästiin testaamaan ensimmäistä kaapelitelevisiota. Viiden vuoden jälkeen maassamme oli vain 15 televisiovastaanotinta. “Töllön” suosio ja kehitys kiihtyi kuitenkin nopeasti ja se on viihdyttänyt lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa 1970-1980-luvulta lähtien.

Vuonna 1958 valmistunut Samu Sirkka on edelleen jouluaaton rakastettu viihdyttäjä. Tänä vuonna Samu Sirkan joulutervehdys esitetään jouluaattona MTV3-kanavalla kello 19.10. (Kuva: National Archives and Records Administration, Walt Disney Productions for RKO Radio Pictures. Muokannut Orna Ben Lulu)

Televisiosta muodostui nopeasti yhtenäiskulttuurin määrittäjä, joka keräsi kansakuntamme saman ruudun ääreen vuodesta toiseen. 2010-luvulla ruudut vallanneet Netflixin, HBO:n ja Viaplayn kaltaiset suoratoistopalvelut ovat kuitenki rikkoneet katsojakunnan yhtenäisyyden.

Joulu on kuitenkin perinteiden aikaa, joten selvitimme, millaisilla televisio-ohjelmilla Ylöjärvellä nykyään virittäydytään joulun tunnelmaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jolana Kinnari, 16

Jolana Kinnari

– Katsomme itsenäisyyspäivänä Tuntemattoman sotilaan ja jouluna kaikki perinteiset piirretyt. Samu Sirkka tulee mieleen lapsuudesta, mutta sen lisäksi ei tule mieleen muita. Aika paljon katson nykyisin ohjelmia tietokoneelta, mutta toki vielä tulee katseltua perinteistä televisiotakin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mauri Muhonen, 78

Mauri Muhonen¨

– Meillä perinteet alkavat itsenäisyyspäivästä, jolloin meille tulevat lapsenlapset piparkakkutalkoisiin. Lapset saavat ikäjärjestyksessä sytyttää sinivalkoisen kynttilän.

– Katselemme siinä sivussa niin paljon itsenäisyyspäivän ohjelmia kuin mahdollista. Linnan juhlat ja muut. Jouluaattoon ei liity pakkomielteitä. Lähdemme usein vaimoni kanssa viettämään joulua kylpylään.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veli-Pekka Lehtonen, 47

Veli-Pekka Lehtonen

– Jos Samu Sirkan joulutervehdys sattuu tulemaan, niin se on katsottava lapsen kanssa. Se on kestosuosikkini omasta lapsuudestani, mutta en ole ihan varma onko sitä enää viime vuosina esitetty. Myös klassikko Lumiukko on katsottava.

– Itsenäisyyspäivänä saatamme katsoa linnan juhlia vaimon kanssa. Hän tykkää bongailla juhlapukuja. Katsoisin Tuntemattoman sotilaan, jos siitä tulisi se uusi versio. Se Väinö Linnan versio on nähty niin moneen kertaan, ettei sitä oikein jaksa katsella.

– Luovuimme suoratoistopalveluista noin vuosi sitten. Olen halunnut palata perinteisen television ääreen. Minusta on kiva sillä tavalla rytmittää iltaa, kun on pakko katsoa ruutua tiettyihin aikoihin. Haluan olla seitsemältä uutisten parissa, jonka jälkeen lähden viemään koiraa lenkille. Katselemme toki ohjelmia Yle Areenasta.

 

 

 

 

 

 

Eemil Tuuli, 18

Eemil Tuuli

– Lumiukko on katsottava perheen kanssa joka joulu. Myös puolen päivän aikoihin tuleva joulurauhan julistus on katsottava. Ihan perinteisiä ohjelmia siis, ei mitään ihmeellistä.

– Joulu on mielestäni perhejuhla, jolloin on järjestettävä mieluummin aikaa läheisille kuin televisiolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riikka Simola, 47

Riikka Simola

– Olen tottunut katsomaan jouluaattona Joulupukin kuumaa linjaa. Ohjelmassa esitettyjä toiveita kuunnellen rauhoittuu jouluun. Televisiosta tulee myös kaikki perinteiset piirretyt, kuten Samu Sirkan joulutervehdys, joka muistuu lapsuudesta parhaiten mieleen.

– En kaikkia ohjelmia välttämättä katso suoraan, mutta ohjelmat ovat taustalla, kun touhuan muita joulun askareita.

– Jouluna katsellaan kuitenkin ehkä vähemmän televisiota kuin normaalisti. Meillä on perinteenä syödä pitkään ja hartaasti sekä pelailla perinteisiä lautapelejä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Krista Vettenranta, 24

Krista Vettenranta

– Jouluaaton aamuna katsomme perinteisesti Joulupukin kuumaa linjaa ja Lumiukko-piirrettyä. Näin on tapahtunut koko elämäni ajan. Sama kaava toistuu joka joulu. Televisio on päällä taustalla myös silloin, kun avaamme lahjoja.

– Nykyisin katson enemmän Netflixiä kuin televisiota. Sieltä saa valittua itse mitä ja milloin katsoo. Veikkaan kuitenkin, että jouluna katson enemmän televisiota kuin suoratoistoa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.