Nuorilla punanutuilla edessä pitkä jouluaatto

Tampereen Eräpoikien lippukunnan joulupukit valmistautuvat aaton koitokseen: On aika tupeerata parta muhkeaksi ja kiillottaa nahkasaappaat kiiltäviksi.

1. Samu Hassinen ja Pyry Lindberg (oik.) rakentavat Simo Soiniselle lisäkiloja tyynystä ja elmukelmusta.

Pyry, 22, ja Rasmus, 18, Lindberg muistelevat lapsuudestaan, että kotona vuosittain jouluisin vieraillut joulupukki oli “partiopukki”. Kyseiseltä joulupukilta jäi mieleen hyvä viisaus: “Avaa yksi joululahja tunnissa, niin ehdit leikkimään jokaisella lelulla.”

Vuosien jälkeen nuoret miehet soveltavat viisautta työskennellessään itse joulupukkeina.

– Eräpojat neuvovat perheitä keräämään jokaiselle yhden lahjan säkkiin, josta joulupukki jakaa sitten paketit vierailullaan, Eräpoikien lippukunnan puheenjohtaja Pyry Lindberg kertoo.

Eräpojat ovat Hämeen alueen vanhin edelleen toiminnassa oleva lippukunta. Se täytti edeltävässä maaliskuussa 101 vuotta. Lippukuntaan kuuluu noin sata jäsentä, joiden iät liikkuvat 7–22-vuotiaiden välillä. Niin kutsuttu “poikalippukunta” satsaa partionsa eräohjelmaan.

Vanhemmat partiolaiset ovat pitäneet yllä joulupukkitoimintaa säännöllisen epäsäännöllisesti.

– Joulupukkitoimintaa on tehty pitkään, mutta ei koko ajan. Viimeaikaisin toiminta käynnistyi kolmisen vuotta sitten, kun erään lippukuntaan kuuluneen isä huomasi, että partiopukki.fi-nettiosoite oli vielä vapaana.

Eräpojat päättivät ostaa osoitteen ja nyt sen kautta voi tilata joulupukin kotiinsa verkkolomakkeen avulla. Lindberg kertoo tämän olevan ainutlaatuista Pirkanmaalla, jossa alalla on kuitenkin jonkinmoista kilpailua.

– Tampereella on meidän lisäksemme kolme isosti partiopukkitoimintaa tekevää lippukuntaa: Kalevan Karhut, Tampereen Kotkat ja Harjun Veikot. Osa tekee keikkaa lännessä ja osa idässä. Kaikille on kyllä keikkoja riittänyt, Lindberg kuvailee.

Autolla kohteeseen

Simo Soininen ja Pyry Lindberg odottavat jouluaattoa metallisissa reissään.

18-vuotias Simo Soininen on joukon konkari. Hänelle seuraava joulu on neljäs perättäinen, jolloin hän on vetänyt punanutun niskaan. Soininen aloitti joulupukin hommat 15-vuotiaana Kalevan Karhujen piikkiin, jonka jälkeen hän on toiminut Eräpoikien pukkina muutaman vuoden.

– Ensimmäinen keikka oli ehkä vähän outo kokemus. Oli hassua mennä jonkun toisen perheen joulun viettoon. Se ei kuitenkaan ollut pelottavaa ja keikkakin meni ihan hyvin.

– Vierailut menevät aina aikalailla omalla painolla, eikä ohjelmaa tarvitse mitenkään vetää. Monilla perheillä on selkeä rutiini, Soininen kuvailee.

Ennen oman ajokortin lunastusta Soininen heitti keikkaa isänsä kyydillä. Isästä oli mukavaa päästä karkuun jouluvalmisteluista ja istua autossa lukemassa Tekniikan maailma -lehteä.

Auto tuntuukin olevan joulupukin tärkein työkalu vaatetuksen ohella.

– Sain tänä vuonna ajokortin ja nyt pääsen kiertämään joulupukkina, Eräpoikien uusin joulupukki Rasmus Lindberg kertoo.

Lindberg sanoo, ettei jouluaaton työpäivä jännitä, koska vanhemmat joulupukit ovat hänen tukenaan.

Eräpoikien lippukunnanjohtaja Pyry Lindberg auttaa pikkuveljeään Rasmus
Lindbergiä ja Simo Soinista valmistautumaan joulupukiksi.

– Kuulemma keikat menevät ohi todella nopeasti ja niistä tulee tosi hyvä fiilis, Lindberg jatkaa.

Joulupukin ramppikuumeeseen auttaa se, että vuorosanoja miettii hieman etukäteen. Jokaisella joulupukilla on oma tyylinsä valmistautumiseen ja oman roolinsa esittämiseen.

– Kun vetää päälleen joulupukin tamineet ja eläytyy rooliin, niin ei sitä ensimmäisen keikan jälkeen osannut enään jännittää, viime jouluna ensi kertaa joulupukkina esiintynyt 19-vuotias Samu Hassinen sanoo.

Hyvää mieltä itselle ja lapsille

Eräpojille joulupukkipalvelu on osoittautunut todella hyväksi varainhankinnan muodoksi. Tänä jouluna tavoitteena on kiertää noin sata kotia kuuden pukin voimin.

– On mukavaa jakaa joulumieltä mahdollisimman monelle. Siitä saa itsellekin hyvän
mielen, Soininen pohtii.

Eräpoikien taksa on noin 50 euroa, joka on suhteellisen edullinen hinta. Pirkanmaalla joulupukkien hintapyynnöt saattavat kivuta jopa sadan euron korville.

Eräpoikien joulupukkipalvelun avulla kerätyt voitot käytetään partion leireihin, sillä harrastuksesta syntyvät maksut pyritään pitämään lapsille mahdollisimman pieninä.

Rasmus Lindberg ja Simo Soininen (vas.) pukeutuvat joulupukeiksi. Samu Hassinen ja Rasmuksen isoveli Pyry Lindberg auttavat oikeanlaisen olemuksen
saavuttamisessa.

– Tätä työtä tekee mielellään, koska meidän hinnalla pystymme mahdollistamaan joulupukin mahdollisimman monelle, Hassinen toteaa.

Joulupukkipalvelun ehkä raskain työ on rakentaa jokaisen joulupukin reitit siten, että joulupukit pääsevät kiertämään alueet mahdollisimman tehokkaasti.

– Työpäivä alkaa aamupäivällä ja loppuu illalla seitsemän aikaan. Se on pitkä päivä ja aika hyvin saa tehdä hommia koko ajan, Pyry Lindberg hymyilee.

Rasmus Lindberg sonnustautuu tänä jouluna joulupukiksi ensi kertaa. Eräpoikien
kokeneemmat joulupukit tukevat ensikertalaista antamalla hyviä vinkkejä.

Eräpoikien joulupukkivinkit

1. Aikuiset usein pitävät siitä jos lapsilta kysyy innokkuutta joulupukille laulamiseen tai muuhun esiintymiseen. Lapsia ei voi kuitenkaan pakottaa, jos innokkuutta ei löydy.

2. Joulupukin on keskityttävä lapsiin. He ovat jouluaaton päätähtiä.

3. Eräpojat keräävät tietoa lapsista etukäteen lomakkeen avulla, josta joulupukki voi tarkistaa lasten iät, nimet ja harrastukset. Lasten perustietoja on hyvä opetella etukäteen, sillä tämä auttaa vierailun sujuvuutta.

4. Mahdollisimman hyvä asu on joulupukille tärkeä ominaisuus. Eräpojat ovat sijoittaneet noin 150-200 euroa mahdollisimman aidoilta vaikuttaviin asukokonaisuuksiin.

5. Älä tunkeile. Joulupukin on työskenneltävä perheen ehdoilla ja annettava heidän ohjata olemista. Jotkut lapsista jännittävät, joten heidän on hyvä antaa lähestyä joulupukkia rauhassa.

Eräpoikien joulupukit löytyvät osoitteesta partiopukki.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?