Demokratia on itsenäisyyttä

Eilen tiistaina koettiin poikkeuksellinen liputuspäivä, kun Suomen lippu nousi salkoihin demokratian kunniaksi. Sata vuotta sitten suomalaiset saivat ensi kertaa äänestää ensimmäisissä sisällissodan jälkeisissä vaaleissa.
Demokratia saattaa tänä päivänä tuntua monelle suomalaiselle itsestäänselvältä. Demokratiaa eli kansanvaltaa pitää kuitenkin koko ajan muistaa vaalia.
Demokratiaan liittyy ennen kaikkea arvot, ja jokaisella meistä on oma arvomaailmamme. Tärkein arvoista on kuitenkin ihmisarvo, jollainen on ihan jokaisella – riippumatta täysin ulkoisista tekijöistä, kuten ihonväristä, kulttuurista tai uskonnosta.
Ihmisarvoon liittyy puolestaan kiinteästi suvaitsevaisuus, joka on myös yksi demokratian perusarvoista.
Demokratia on myös yksilönvapautta. Ja pitää muistaa, että yksinlönvapaus ei ole todellisuutta vielä läheskään kaikkialla maailmassa.
Yksilönvapauteen liittyy puolestaan tiiviisti sananvapaus, joka on sekin kokenut valitettavasti kovia kolauksia jopa eurooppalaisissa yhteiskunnissa.
Sananvapauteen kuuluu osaltaan myös kansalaisten poliittiset oikeudet. Demokratiassa on oikeus mielipiteeseen ja hyvin toimivassa demokratiassa ihmisten mielipiteitä myös kunnioitetaan.
Niin ikään tasa-arvo on yksi demokratian tärkeimpiä arvoja. Tämäkään ei toteudu läheskään kaikkialla maailmassa – ei kaikilta osin edes demokraattisissa yhteiskunnissa.
Demokratiaan kuuluu myös mahdollisuus vaikuttaa. Kansalaiset saavat valita vaaleilla päätösten tekijät ja kansalaisille on annettu myös muita tapoja vaikuttaa.
Nyt kannattaa olla ylpeä suomalaisesta demokratiasta. Meillä asiat ovat hyvin, mutta eivät liian hyvin.
Demokraattista itsenäisyyspäivää ihan jokaiselle!

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.