Ylöjärveltä kotoisin oleva Taika Vuori vietti kolme kuukautta ihmisoikeustarkkailijana Palestiinan Hebronissa

”Kaikista rankinta oli nähdä väkivallan normalisoituminen ja sen vaikutukset lapsiin”

– Ihmisoikeustilanne Palestiinassa on aivan järkyttävä. Näin kuvailee tuntemuksiaan 28-vuotias ylöjärveläislähtöinen ihmisoikeustarkkailija Taika Vuori. Hänen mukaansa Israelin miehittämässä Palestiinassa ei ole ainuttakaan palestiinalaisperhettä, johon miehitys ei olisi jollain tavalla vaikuttanut.

Ihmisoikeudet ovat lähellä Ylöjärvellä syntyneen Taika Vuoren sydäntä. Seuraavaksi tämä humanitääriseen työhön keskittynyt puurtaja suuntaa Kreikan suurimmalle pakolaisleirille.

Taika Vuori toimi loppukesästä ja alkusyksystä yhteensä kolme kuukautta ihmisoikeustarkkailijana Länsirannalla Hebronissa, joka sijaitsee 32 kilometriä Jerusalemista lounaaseen. Humanitaarista uraa tekevä valtiotieteiden maisteri on tottunut työskentelemään ja elämään ulkomailla.
Ensimmäiset 17 elinvuottaan Ylöjärvellä asunut Vuori lähti 19-vuotiaana maailmalle opiskelemaan valtiotieteitä. Briteissä suoritetun kandidaatin tutkinnon jälkeen hän oli töissä Kiinassa ja Costa-Ricassa. Hollannissa Vuori opiskeli kehitysmaatutkimusta, ja oli töissä sekä Kosovossa että Yhdysvalloissa Suomen suurlähetystöissä. Ennen työrupeamaansa Palestiinassa, Vuori oli viime keväänä Kaakkois-Aasiassa Kambodžassa humanitäärisessä projektissa.
– Konfliktialueet ja kenttätyö kutsuvat minua. Olen pitkään kokenut kutsumusta humanitääriseen työhön ja ihmisoikeudet ovat lähellä sydäntäni, Vuori sanoo.

Sotilaita ja siirtokuntalaisia

Palestiinassa Vuori toimi Kirkon Ulkomaanavun koordinoimassa hankkeessa. Työtehtävänä oli tarkkailla ihmisoikeustilannetta ja raportoida havaituista epäkohdista.
Hebron on noin Tampereen kokoinen Länsirannan suurin kaupunki. Se poikkeaa muista Länsirannan kaupungeista siinä, että Hebronissa Israelin sotilaat ovat jatkuvasti läsnä. Kaupungissa on parikymmentä sotilaiden ylläpitämää kiinteää tarkastuspistettä, jotka käytännössä estävät vapaan liikkumisen.
Halutessaan poistua joltakin asuinalueelta, ihmisten pitää kulkea tarkastuspisteen läpi. Toisinaan sotilaat voivat mielivaltaisesti päättää, ettei kukaan pääse esimerkiksi aamupäivän aikana tarkastuspisteestä eteenpäin. Tämä estää ihmisten pääsyn töihin ja esimerkiksi sairaiden pääsyn sairaalaan.
Sotilaiden lisäksi Palestiinassa on noin 10 000 israelilaista siirtokuntalaista, jotka ovat muuttaneet hiljalleen alueelle. Heidän läsnäolonsa alueella on kansainvälisen lain mukaan laitonta. Geneven sopimusten mukaan miehittävä valtio ei saa siirtää vapaaehtoisesti tai pakosta omaa siviiliväestöään miehitetyille alueille.
– Siirtokuntalaisten läsnäolo on valtava blokki kaikille rauhanprosesseille, Taika Vuori sanoo.
Jotkut siirtokuntalaisista ovat alueella uskonnon vuoksi, mutta suurin osa heistä on Länsirannalla ideologisista syistä. Siirtokuntalaisten on tarkoitus hiljalleen vallata Länsirannan alueita palestiinalaisilta.

Rajuja tarkastuksia öisin

Israelilaissotilaat tekevät mielivaltaisia tarkastuksia palestinaalaisille. Tarkastukset saattavat olla väkivaltaisia. (Kuva: Taika Vuori)

Taika Vuoren mukaan Palestiinan miehitys heijastuu palestiinalaisten elämän jokaiseen osa-alueeseen. Etenkin Hebronissa ihmistarinat ja -kohtalot ovat erittäin pysäyttäviä. Ihmiset ovat menettäneet läheisiään, lapset kärsivät koulumatkoilla, eivätkä ihmiset pääse peruspalveluiden äärelle. Heikoimmassa asemassa ovat naiset ja lapset.
Ihmisoikeusloukkauksia on laaja kirjo. Yksi tyypillisimmistä on systemaattisesti palestiinalaisten koteihin öisin tehtävät tarkastukset.
Israelilaissotilaat ajavat koko perheen yhteen huoneeseen, käyttävät väkivaltaa sekä rikkovat ja varastavat ihmisten omaisuutta. Ihmiset pidetään hereillä muun muassa äänipommien avulla.
– Hebronissa oli muun muassa kolmen viikon jakso, jolloin sotilaat tulivat yhdelle asuinalueelle joka yö. Tällainen on ihmisille henkisesti todella rassaavaa, Vuori kuvailee.
Palestiinalaisten on vaikea asettua pysyvästi mihinkään, koska heille ei anneta rakennusoikeuksia.
– Sotilaat tuhoavat järjestelmällisesti ihmisten koteja. Talot jyrätään usein aamuyöstä maantasalle, Vuori kertoo.
Myös lapsia pidätetään. Varsinkin iso osa palestiinalaisista teinipojista on joutunut pidätetyksi.
– Unicefin mukaan pidätysten aikana lapset kokevat sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa, Vuori sanoo.
Joidenkin tutkimusten mukaan 60 prosenttia palestiinalaislapsista kärsii traumaperäisistä oireista. Gazan kaistalla vastaava luku on jopa 90 prosenttia.
– Jos rauhanprosessi saadaan joskus käyntiin, niin miten yhteiskuntaa voidaan rakentaa kestävälle pohjalle, jos tulevat sukupolvet ovat jo valmiiksi traumatisoituneita, Taika Vuori pohtii.

Erilaiset oikeuskäytännöt

Israelilaissotilaat heittelevät palestiinalaisten asuinalueille toisinaan muun muassa kyynelkaasupommeja. (Kuva: Taika Vuori)

Palestiinalaisiin ja israelilaisiin sovelletaan kahta eri oikeusjärjestelmää. Israelilaiset ovat siviilioikeuden alla. Mikäli israelilainen tekee rikoksen palestiinalaista kohtaan, tapauksen pitäisi edetä siviilioikeuteen.
– Tosiasiassa hyvin harvat tapaukset etenevät mihinkään, koska alueella on israelilaisia kohtaan rankaisemattomuuden kulttuuri. Harvoin siis kukaan israelilainen joutuu vastuuseen teoistaan, Vuori kertoo.
Palestiinalaisiin sovelletaan puolestaan sotatilalakia. Jos palestiinalainen siviili tekee omaisuusrikoksen tai käyttäytyy väkivaltaisesti, hän joutuu sotaoikeuteen.
– Siellä rangaistukset ovat todella kovia. Lisäksi pitää muistaa, etteivät nämä oikeudenkäynnit täytä minkäänlaisia oikeudellisia kriteerejä. Hyvin näennäinen oikeudenkäynti saattaa kestää vain 10 minuuttia, Vuori selvittää.
Joitakin tiukkoja tilanteita
Paikallisten ihmisten arki jatkuu kuitenkin miehityksestä huolimatta. Taika Vuoren mukaan palestiinalaiset ovat positiivisia ihmisiä, jotka yrittävät löytää huumorin pilkahduksia miehityksen keskellä.
– Palestiinalaiset ovat vieraanvaraisin kansa, johon olen törmännyt. He esimerkiksi kutsuvat usein täysin vieraan ihmisen kotiinsa syömään, Vuori ihmettelee.
Ihmisoikeustarkkailijan työpäivät Hebronissa olivat pitkiä.
– Herätys oli aikaisin ja usein menimme saattamaan palestiinalaislapsia kouluun. Sen jälkeen teimme tarkastuksia alueilla, joissa sotilaat toimivat. Lisäksi tapasimme usein eri järjestöjen ja YK:n edustajia.
Vuori joutui kolmen kuukauden aikana välillä tiukkoihin tilanteisiin, joista hän kuitenkin selvisi maalaisjärjellä.
– Jatkuvasti piti tehdä turvallisuusarviointia siitä, missä ja milloin voi kulkea. Esimerkiksi pakoreitit piti miettiä valmiiksi. Siirtokuntalaiset suhtautuivat meihin hyvin negatiivisesti, vaikka olimme puolueettomia tarkkailijoita.
Vuori myöntää, että usein hänen teki mieli puuttua tilanteisiin, joissa hän näki epäkohtia.
– Ihmisoikeustarkkailijalla ei ole kuitenkaan mandaattia puuttua mihinkään. Toki saatoin kysyä joltakin sotilaalta, miksi hän toimi sillä tavalla kuin toimi.
Vapaa-aikaa Vuorella oli melko vähän. Joitakin hienoja hetkiä hänelle jäi kuitenkin mieleen.
– Kerran löysimme beduiiniyhteisön, joka vei meidät yöpymään kallion kielekkeelle keskelle aavikkoa. Söimme nuotiolla tehtyä ruokaa ja kuuntelimme beduiinitarinoita. Se yö tähtitaivaan alla on syöpynyt verkkokalvoilleni loppuiäksi, Vuori muistelee.
Seuraavaksi Vuori lähtee 4,5 kuukautta kestävälle työkomennukselle Kreikan suurimmalle pakolaisleirille Skaramangasiin. Leirillä Vuori toimii projektikoordinaattorina ja tarjoaa esimerkiksi sosiopsykologista apua pakolaisille.
Tämäkään tehtävä ei varmasti jää Taika Vuoren viimeiseksi ihmisoikeusprojektiksi.
– Saa nähdä, mihin sitten seuraavaksi päädyn. Haluan tuoda ihmisten kokemusten kautta jotain selkoa erilaisiin konflikteihin. Koen velvollisuudekseni jakaa niitä kokemuksia ja kertoa ihmisten tarinoita eteenpäin, Vuori sanoo päättäväisesti.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.