Hyviä ajatuksia ristiriitojen takana

Kaksi viikkoa sitten kerroimme sivun verran tarinaa Ylöjärvi-Seuran julkaisemasta teoksesta Ahveniston kivetyt polut. Paikallislehdessä oli jo aiemmin tieto siitä, että Antti Penjami Mäkikylästä ja Ahveniston tilasta kertova kirja herättää tunteita.
Nyt kaksi viikkoa myöhemmin julkaisemme Jaakko Mäkikylän haastattelun. Jaakko Mäkikylä on Antti Penjami Mäkikylän lapsenlapsi. Hän oli jo aiemmin kerännyt ja kirjoittanut mittavan aineiston isoisästään. Tämän aineiston piti olla iso osa Ylöjärvi-Seuran äskettäin julkaisemaa kirjaa.
Jaakko Mäkikylä kuitenkin vetäytyi kirjahankkeesta, kun hän ja Ylöjärvi-Seuran edustajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen tekstin sisällöstä.
Nyt jälkeenpäin ajateltuna on todella harmi, että kirjaan ei saatu Mäkikylän oman suvun tarinoita, jotka olisivat laajentaneet ja syventäneet kirjan sisältöä merkittävästi.
Toisaalta pitää ymmärtää myös kirjan tekijöitä. Lopulta kirjan toimittajat ja kustantaja tietenkin päättävät, haluavatko he ottaa tiettyjä riskejä vai eivät.
Molempien osapuolten ääni on nyt kuultu ja on aika haudata ristiriidat. Tässäkin tapauksessa riitelivät asiat ja näkökulmat – eivät ihmiset.
Kaikista parasta on kuitenkin se, että tällaisia kirjahankkeita jaksetaan ja halutaan tehdä. Kirjan tekemisen aikana ja sen jälkeenkin Ylöjärven historia on avautunut yleisölle taas uudella tavalla.
Paikallishistorian tuntemus syventää paikkakuntalaisten juurtumista kotikaupunkiinsa. Mitä enemmän tiedämme elinympäristöstämme ja sen historiasta, sen kotoisammaksi itsemme tunnemme.
Toivottavasti Jaakko Mäkikylän kirjoittamat 200 sivua päätyvät nekin vielä joku päivä kansien väliin. Ja toivottavasti kaikenlaisia Ylöjärven historiaan ja nykypäiväänkin keskittyviä teoksia ilmestyy jatkossa paljon lisää.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.