Palkat nousevat, muuten on vaisua

Ylöjärven Uutisten päätoimittaja Ville Mäkinen kirjoitti viime viikon talousarviokokouksesta: ”Vihreiden valtuutettu Jussi Kytömäki esitti melko isoja muutoksia talousarvioesitykseen.”
Sivistyslautakunnan talousarviovalmistelu lähti liikkeelle sivistysjohtaja Matti Hurstin ohjeen mukaisesti: ”TA-esitykset pohjautuvat aina kentän tarpeisiin.”
Kenttää kuultiin lukuisissa kokoontumisissa. Lautakunnan jäsen Juha Kanto esitti viisaasti, että viranhaltijat kokoaisivat kerätystä tietomassasta pohjaesityksen, jota lautakunta voisi sitten arvioida.
Näin saatiin aikaan uuteen strategiaan pohjautuva lisämäärärahaesitys. Sitä viilattiin kesän aikana, mutta tyrmäys tuli viime metreillä: vielä syyskuussa oli löytynyt uusia palkankorotuseriä. Niinpä pääasiassa perusopetuksen määrärahojen lisäysehdotuksesta piti leikata
226 000 €.
Valtuuston päättämässä talousarviossa on kieltämättä muhkea prosentti lisämäärärahaa, mutta toteuttaako tuo prosentti yksinään strategiset arvomme kehitysrohkeuden ja oikeudenmukaisuuden?
Talouskasvua seuraa väistämättä palkkojen nousu. Ylöjärven kaupungin henkilöstöstä puolet, noin 1 000 henkeä työskentelee sivistysosastolla. Siksi palkkojen nousuun varautuminen näkyy erityisen suurinumeroisena sivistysosaston talousarviossa.
Nuoret perheet muuttavat Ylöjärvelle. Päiväkodit ja koulut täyttyvät. Uudessa talousarviossa todetaan, että päiväkoteihin ja kouluihin palkataan tämän vuoksi 33 uutta työntekijää.
Erityistä kehitysrohkeutta ei vaadita siihen, että maksetaan henkilöstölle sopimusten mukaiset palkat. Kun sitten katsotaan, miten talousarviossa varaudutaan päiväkotien ja peruskoulujen oppimisympäristöjen kehittämiseen, ilo himmenee.
Viime vuonna tehty perusopetuksen puolen miljoonan euron leikkauskuoppa ei täyty ensi vuonnakaan. Lisäpanostus oppimista tukeviin välineisiin ja digitalisaatioon jää nyt 77 000 euroon (17 euroa /oppilas).
Ylöjärven oppilashuollon asiantuntijat, ehkäisevien ja korjaavien palveluiden johtaja Paula Pasanen-Aro, Ylöjärven yhtenäiskoulun rehtori Satu Sepänniitty-Valkama sekä vastaava kuraattori Tuija Landström ovat hahmotelleet uutta avausta, jonka avulla voitaisiin rakentaa tukipintaa elämän murjomille lapsille aivan ongelmien syntyvaiheeseen. Valtuusto ei lämmennyt oppilashuollon asiantuntijoiden ehdotuksista.
Juuri nyt tarvittaisiin rohkeaa edelläkävijyyttä, jotta voitaisiin vahvistaa ennaltaehkäisevää toimintaa ja tarjota matalan kynnyksen tukea lapsille ja heidän perheilleen.
Täysin ylikuormitettu lastensuojeluväkemme tarvitsee myös tukea ja helpotusta työhönsä. Lasten ja perheiden hätään pitää joka tapauksessa aina reagoida.
Lempäälä on palkannut kolme ja Pirkkala kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa koulujen tueksi. Ylöjärvellä on lähes 8 000 alle 15-vuotiasta asukasta. Alkuaskeleeksi tälle uudelle polulle on ehdotettu kolmen psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamista, vuosikustannus olisi noin
120 000 euroa.
Työ jatkuu.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.