Voisiko muovikassiton elämä rantautua tännekin?

Keravalla on tehty historiaa, sillä kaupungissa on luovuttu muovipussien käytöstä. Muovipussiton Kerava -hankkeeseen on lähtenyt mukaan koko kaupunki: esimerkiksi sellaiset suuret toimijat kuin Alko ja Kesko ovat vetäneet muovikassit pois myynnistä ja muovin sijaan tarjolla on paperi- ja kestokasseja.

Osa kaupoista tarjoaa myös kierrätyskankaista tehtyjä kestokasseja lainaksi, jos asiakkaan oma kassi on jäänyt kotiin. Tällaisen muovinvihaajan näkökulmasta tämä uutinen on aika mahtava! Mutta voisiko kokonaisen kaupungin saaminen muovipussittomaksi onnistua?

Luopumisprosessi ei tule olemaan helppo, sillä suomalaisilla on melko tiukka suhde muovikasseihin.

Kaikista rakastuneimpia suomalaiset ovat ohuisiin ja ilmaisiin hedelmäpusseihin. HS:n uutisen mukaan hedelmäpusseja kulutetaan jopa kolme kertaa enemmän kuin muovikasseja: 900 miljoonaa kappaletta joka vuosi.

Nuo ohuet hedelmäpussithan eivät kestä käytössä juuri mitään, mutta esimerkiksi luonnossa niiden hajoaminen kestää vuosikausia. Iso osa kaupoista tarjoaa hevi-osastolla muovipussin tilalle ilmaisia paperipusseja ja biopusseja, mutta jotenkin muovi tuntuu tarttuvan helpommin ihmisten käteen.  Osan mielestä jopa banaanit tarvitsevat oman pussinsa, vaikka jo kuori itsessään suojaa hedelmää.

Itse olen luopunut pikkuisten muovipussien käytöstä ajat sitten, sillä en näe niiden käytölle minkäänlaista tarvetta. Ja jos vihannekset tai hedelmät oikeasti pitää saada sullottua johonkin, niin valitsen biopussin.

Entäpä sitten isot muovikassit? Meillähän on toimittu jo pitkään niin, että kun kauppaan mennään, otetaan tiskin alta muovikassi, johon ostokset pakataan. Kassin tehtävänä on toimia kuriirina kotiin asti, josta se päätyy roska-astian viereen mytättynä odottamaan seuraavaa rastia eli roskapussiksi pääsemistä.

Olen onnistunut myös välttelemään kauppojen muovikasseja jo aika pitkään. Autossani on yleensä aina jokin kestokassi, johon pakkaan kauppatavarani. Joskus lapsena kaupoissa näki paljon myös pärekoreja ihmisten kädessä, mutta ne ovat kadonneet.

Ymmärrän kyllä, että muovikasseista luopuminen kokonaan voi olla melko haastavaa. Valtaosa kuitenkin heittäää sekajätteet edelleen roskapussiin. Mutta jos muovipussien käytön haluaa lopettaa pysyvästi, vaatii se viitseliäisyyttä: valtaosa roskista on opeteltava kierrättämään.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.