MAPSTOon muutos: Aron ranta säilytetään virkistysalueena

Talousarvion muutosesitykset kaatuivat

Ylöjärven kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Ylöjärven ensi vuoden talousarvion sekä taloussuunnitelman vuosiksi 2019-2021. Seitsemän tuntia kestäneessä kokouksessa äänestettiin neljästi muutoksista talousarvioon.

Sami Savion Aron rantaa koskenut muutosesitys voitti äänestyksessä kaupunginhallituksen esityksen.

Talousarviokokous sujui maltillisissa merkeissä. Suurta vääntöä valtuustosalissa ei saatu aikaiseksi. Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen päästiin käsiksi keskusteluun, jonka aikana perussuomalaisten Henrik Pajunen teki ensimmäisen muutosesityksen.,

Pajunen esitti puoluetovereidensa Sami Savion ja Hannu Ruuskan kannattamana, ettei kaupunginhallituksen käyttöön myönnettyjä määrärahoja saa kohdentaa raitiotien yleissuunnittelun kuluihin.

Perussuomalaisten esitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 38-12. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Kytömäen esitykselle ei lämmetty

Vilkkain keskustelu käytiin sivistysosaston rahoista. Vihreiden valtuutettu Jussi Kytömäki esitti melko isoja muutoksia talousarvioesitykseen. Kytömäki esitti muun muassa 200 000 euron lisäystä perusopetuksen tuntikehykseen, kolmen koulunkäynnin ohjaajan palkkaamista sekä psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamista oppilashuoltoon.

Vihreiden valtuutettu Terhi Itvola ja keskustan varavaltuutettu Juha Kanto kannattivat Kytömäen esitystä. Kaupunginhallituksen esitys kuitenkin voitti äänin 36–10. Huomionarvoista on, että tyhjiä ääniä annettiin viisi, joista neljä tuli Kytömäen omasta vihreiden valtuustoryhmästä.

Talousarvioesityksessä kaupunginhallitus esitti Vanhan Räikän korjausbudjettiin 60 000 euron lisärahoitusta. Perussuomalaisten Hannu Ruuska esitti ryhmätoverinsa Mauri Heiskan kannattamana, ettei lisärahoitusta myönnetä. Ruuskan esitys kaatui äänin 40–9. Kaksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Vihreiden Timo Toivonen esitti puolestaan, että liikenneväyläinvestoinneista poistetaan Rantalaadun asuinalueelle varatut investointimäärärahat vuosilta 2022 ja 2030. Vihreiden Timo Halttulan ja Minna Sorsan kannattama esitys hävisi äänestyksessä kaupunginhallituksen esitykselle 42–9.

Aron rantaa ei haluttu rakentaa

Valtuustoryhmät pitivät neuvottelutauon ennen kuin Aron rannan kohtalosta äänestettiin. Tässä asiaa pohtii SDP:n valtuustoryhmä. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Lamminenkin (oik.) kävi kuulemassa, mitä hänen puoluetoverinsa miettivät.

Maanantain kokouksessa kaupunginvaltuusto käsitteli myös Maankäytön ja palveluiden suunnittelu- ja toteutusohjelmaa MAPSTOA. Ohjelma on rakennettu vuosille 2019–2023.

Keskustelua herätti erityisesti Aron rannan mahdollinen rakentaminen. Ylöjärven Luonto jätti Aron rannan rakentamista vastustavan kuntalaisaloitteen valtuustolle ennen kokouksen alkua. Kuntalaisaloitteen oli allekirjoittanut 2 278 ihmistä.

Keskustelun kuluessa perussuomalaisten kansanedustaja, valtuutettu Sami Savio esitti, että kaupunginhallituksen pohjaesityksestä poiketen Aronranta säilytettäisiin kaupunkilaisten virkistysalueena. Perussuomalaisten Tomi Saaristo kannatti Savion esitystä.

Vasemmistoliiton Aki Leppänen esitti puolestaan, että Kuruntien itäpuolista Keijärven rantaan ulottuvaa Aron rannan aluetta kehitetään liikunnan ja vapaa-ajan vieton alueena, ja että Kuruntien länsipuolta kehitetään yhdyskuntarakenteen tiivistämiseksi. Leppäsen esitystä tukivat vasemmistoliiton Arja Uusikartano ja Anna Jukantupa sekä vihreiden Minna Sorsa.

Savion ja Leppäsen muutosesityksen asetettiin vastakkain äänestyksessä, jonka Savion esitys voitti äänin 26–22.

Lopulta Savion esitys voitti myös kaupunginhallituksen pohjaesityksen äänin
29-21. Äänestyksessä perussuomalaisten ohella vihreät, keskusta, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit tukivat Savion esitystä.

Valtuuston kokouksessa kuultiin myös, että pitkään Ylöjärvelle puuhattu skettiparkki on ottanut tuulta alleen.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tapani Tienari (kok.) kertoi perustetusta ohjausryhmästä, joka on löytänyt skeittiparkille alueen Koulutuskeskus Valon vierestä. Hanke on nyt mukana vuoden 2020 taloussuunnittelussa.

Koko talousarvio on nähtävissä täällä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.