Luovaa tottelevaisuutta musiikin tahdissa

Ylöjärveläinen koiraharrastusseura Rally-tassut KK ry isännöi lauantaina koiratanssin Suomen mestaruuskilpailuita Koirakoutsiareenalla. Ensimmäinen mielikuva lajista saattaa olla, että ohjaaja ottaa koiraa etutassuista kiinni ja sitten pistetään valssiksi. Mutta millainen laji koiratanssi oikein on?

Kuva 1. Katri Lehmosen ja saksanmetsästysterrieri Simban taidokas esitys tuomariston edessä. Simba on rotunsa ainoa edustaja koko maailmassa, joka tekee lajia.

– Koiran kanssa ei tanssita valssia, vaan tehdään tottelevaisuusohjelma musiikin tahdissa, SM-kilpailujen vastaava koetoimisija Mimoza Vierikko selventää.

Koiratanssi on Suomessa vielä pieni laji. Se kehittyi kilpailulajiksi Englannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa 1990-luvulla.

– Kaikki koiraharrastajatkaan eivät tiedä lajista, Vierikko toteaa.

Laji rantautui Suomeen 2000-luvun alussa ja virallistui vuonna 2010 Kennelliiton ja Palveluskoiraliiton alaiseksi. Koiratanssi jakautuu kahteen eri alalajiin: freestyle ja heelwork to music. Freestyle on vapaavalintainen ohjelma, joka koostuu erilaisista koreografioista. Heelwork to musiciin kuuluu kymmenen erilaista positiota, joista kisaohjelman pitää sisältää suurin osa. Kolme tuomaria ratkaisee kilpailijoiden välisen paremmuuden. Koirakot pisteytetään teknisten ansioiden ja taiteellisen vaikutelman perusteella.

Koiratanssikilpailuissa edetään luokka kerrallaan. Voittajaluokkaan osallistumisen kriteerinä on hyväksytty tulos avoimen luokan kilpailuista. Viikonlopun SM-kilpailuihin osallistui 40 koirakkoa, joista 33 oli mukana voittajaluokassa. Alokasluokassa ja avoimessa luokassa kisasi yhteensä seitsemän koirakkoa.

Vaativa ja visuaalinen laji

Laji on vaativa koirakon molemmille osapuolille. Ohjaaja ei ainoastaan anna käskyjä, vaan esiintyy koiran kanssa musiikin tahdissa.

Muhoslainen Jenni Vahtola kertoo, että hänen koiransa Inna, coton de tuléar, madagaskarilainen puuvillakoira, käytti freestyle-esityksessä luovuutta ja lisäsi koreografiaan omat mausteensa.

Koiran pitää pystyä keskittymään ohjelmaan puolestatoista neljään minuuttia ilman palkitsemista. Ei siis ihme, että koirat poistuvat esityksen jälkeen kehästä vauhdikkaasti häntä heiluen herkkukipolle.

– Musiikki ja koreografia ovat vapaavalintaisia. Kehässä on soinut kaikkea mahdollista animemusiikista Nightwishiin, Vierikko kertoo.

Musiikkivalinta muovautuu pitkälti koiran temperamentin mukaan. Vilkkaammalle koiralle sopii nopeatempoisempi musiikki. Rauhallisempi koira taas liikkuu luontevammin hieman hidasrytmisemmän musiikin tahdissa.

Koiratanssi on erittäin visuaalinen laji. Ohjaajat satsaavat esiintymisasuihin ja rekvisiittaan esityksen teeman mukaisesti. Liikesarjat on hiottu kauniiksi kokonaisuudeksi musiikin mukaan. Koreografian voi tehdä itse tai sen tekemiseen voi pyytää apua muilta lajin harrastajilta.

– Minulle pukeutuminen on yksi lajin suola. Monesti pukeutumisesta saa intoa kilpailuun, Salla Haavisto kertoo.

Hänen heelwork to music -esityksen teemana on Frozen-elokuva.

Hyvää yhteishenkeä

Kilpailuissa silmiinpistävää on hyvä yhteishenki. Sekä koirat että ohjaajat tulevat kaikki keskenään toimeen. Kukaan ei rähise eikä murise, vaikka pitkä kilpailupäivä vietetään samassa hallissa. Esiintymiskehän laidalla kilpailijat kannustavat toisiaan. Tunnereaktiot katsomossa vaihtelevat spontaanista ilosta liikutukseen.

– Olen näiden kilpailujen vanhin osallistuja. Täällä ei ole lainkaan sellaista oloa, että olisin väärässä paikassa.Tämä porukka on aivan ihanaa. Tämä laji on vienyt mennessään, nokialainen Ulla Rosenlund kertoo.

Koiratanssi sopii kaikille

Ulla Rosenlund palkittiin kilpailun jälkeen Pohjois-Hämeen Kennelpiirin kannustuspalkinnolla positiivisesta asenteesta ja hienosta koiran kannustamisesta. Hän osallistui freestyle-kilpailuun tiibetinterrieri Tellervon kanssa.

Laji on monipuolinen ja sopii eri rotuisille ja eri ikäisille koirille. Ylöjärven SM-kilpailuissa rotukirjo on laaja, koiria on länsiylämaanterriereistä rhodesiankoiriin.

– Laji sopii kaikille ohjaajille ja koirille. Tässä on rajattomasti tyylejä tehdä oma esitys, Nadja Böckerman sanoo.

Hän saavutti koiransa Flown kanssa SM-kilpailujen parhaat pisteet vauhdikkaalla freestyle-ohjelmallaan.

– Koira oli innokas ja kokonaisuus oli hyvä. Flow on aina täydellä sydämellä mukana. Suorituksen jälkeen se on ihan puhki, Böckerman kertaa kisasuoritusta ja mainitsee, että esityksen hiomiseen menee useampi kuukausi.

SM-kisojen eteen tehtiin talkootyötä vuoden verran, kertoo Rally-tassujen varapuheenjohtaja ja Koirakoutsiareenan omistaja Krista Karhu. Seuran puheenjohtaja Sanni Lempiäinen on tyytyväinen kilpailupäivään ja toteaa, sen aikana nähtiin valtavia tunteita ja hetkiä.

 

 

Ylöjärveläislähtöinen Salla Haavisto ja länsiylämaanterrieri Lime osallistuivat molempiin kilpailuihin. Koirakko pukeutui Frozen-elokuvan teeman mukaisesti.

Nadja Böckerman ja Flow voittivat freestylen Suomen mestaruuden huippupistein. Toiseksi sijoittuivat Heli Piirainen ja Hinto, ja kolmanneksi Sanna Lipponen ja Nova. Lipponen nappasi kaksoisvoiton koiriensa Rinin ja Novan kanssa heelwork to music -sarjassa.

– Molemmilla oli tosi hyvä fiilis kehässä. Meni vähän paremmin kuin uskalsin odottaa, kertoo kiinanharjakoira Ifan ohjaaja Anna Mäkinen. Koirakko sijoittui kolmanneksi heelwork to music -kilpailussa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.